Može li biti kao što je nekad bilo

Kako će izgledati centar Subotice u budućnosti ? Subotičani su zainteresovani da staro jezgro sačuva izgled iz 19. veka  ali samo stanari tih starih zgrada lupaju glavu kako da obezbede sebi komfor 21. stoleća. Materijali idu prema kraju svoga veka i svaku staru zgradu u budućnosti čeka dan kada više neće biti bezbedno da se u njoj živi. Neke kuće imaju sreće te se u njihovo održavanje redovno ulaže, međutim, veći je broj onih koje su prešle tu tačku kada se problemi mogu rešiti manjim intervencijama.

arany barany

Nakon bombardovanja septembra 1944. godine

dom jna subotica (7)

Takva je bila i sudbina starog Doma JNA, nekada hotela Zlatno Jagnje (Arany barany) na korzou. Jednoga dana su vrata zaključana i Jugoslovenska narodna armija više nije imala svoj dom. Boravak u staroj zgradi sklonoj padu, više nije bio bezbedan.

dom jna subotica (8)

Nekad

dom jna subotica (9)

I pred rušenje

dom jna subotica (4)

dom jna subotica (2)

dom jna subotica (5)

dom jna subotica (6)

dom jna subotica (3)

dom jna subotica (1)

Rešenje koje je ponuđeno, naišlo je na odobravanje velikog dela javnosti. Obnoviti fasadu prema korzou a iza te linije izgraditi objekat koji će odgovarati  savremenim građevinskim standardima i pružiti mnogo više prostora i funkcionalnosti na zadatom mestu. Kada je posao završen, zadovoljstvo je bilo još veće jer su mnoge odaje novog doma otvorene za javnost i ponuđene na korišćenje građanstvu, pa je zgrada Subotičnima pružila više od onoga što je fasada.

dom jna subotica (15)

Ovaj princip se nije pokazao kao univerzalno rešenje jer je svaka kuća priča za sebe, bilo da je reč o vlasničkoj strukturi ili govorimo o arhitektonskom nasleđu koje se mora sačuvati po svaku cenu.

Nije bez uticaja stručni deo javnosti čiji jedan deo zastupa  ideju da se i naizgled manje zanimljive kuće i ulice moraju sačuvati kao uspomena na Suboticu „predsecesijskog“ doba. Na grad prizemnih kuća i skromnih fasada u maniru „provincijskog baroka“. Takva je bila i ulica Vuka Karadžića koja se proteže iza Doma JNA. Uska i kriva ulica čiji se pravac može objasniti tek nakon proučavanja karte nekadašnjih vodotokova. Nestajanje autentičnog izgleda starih privatnih kuća počelo je još prethodnih decenija. Zamena prozora, dodavanje roletni i fasadne cigle, zamena drvenih kapija limenim, uređenje potkrovlja i dogradnja badža na krovu…Ako bi išli dalje u prošlost, videli bi da kuće nikad nisu ni prestajale da se menjaju. Menjao se samo ukus.

dom jna subotica (10)

Onoga momenta kada smo dali sebi zadatak da zamrznemo jedno vreme, nismo se smeli zadovoljiti samo fasadama. Jer ono što se dešava iza njih ne ostavlja nam mnogo mogućnosti kako ćemo taj zadatak ostvariti. Oni koji se upuštaju u operaciju na otvorenom srcu Subotice, moraju da imaju održivo i isplativo rešenje. Dom JNA je jedan primer, dok se kod obnove pozorišta takvo rešenje gotovo nije ni razmatralo.

 

LanskyKOMENTARI

  1. ROSA kaže:

    Rado očuvanja duha i šarma ovoga grada, veoma je važno očuvati spoljni izgled fasada. Nije nikakav problem u enterijeru uvesti sve pogodnosti 21. veka uz luksuz 19og veka.
    Mi smo renovirali nabijenicu staru 110 godina! Lepša je i udobnija od svakog stana iz novogradnje.

  2. Su boy kaže:

    zar tako puno stane da se zastakle te fasade kao sto su nekad bile i da se napravi veci i kul prostor?

OSTAVITE KOMENTAR