Mraz bez posledica po ozime useve

Mraz koji je Suboticu stegao poslednjih nekoliko dana neće ostaviti posledice po ozime kulture zajsejane ove jeseni u subotičkom ataru.

 

psenica-zima-ozima-sneg-tanjug-jaroslav-pap-jpg_660x330

Kako je rečeno Tanjugu u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica, u poslednjih četiri do pet dana srednja dnevna temperatura u Subotici je u minusu, a mraz je u na pojedinim lokacijama bio praćen temperaturom i do minus sedam, koliko je očitano na meteorološkoj stanici na Mikićevu.

 

Međutim, kako je rekao direktor ove službe Damir Varga, to za sada na ratarske kulture ne ostavlja i neće ostaviti nikakve posledice.

 

S obzirom na to da je i u prethodnom periodu bilo niskih temperatura, Varga je ocenio da je prva faza kaljenja kod ozimih useva prošla.

 

“Ona se uglavnom, zbog povoljnog vremena, odvijala na račun akumulacije šećera u biljkama koje sad mogu da podnesu mrazeve i do minus deset do dvanaest stepeni bez ikakvih problema. Ovi mrazevi povoljno utiču i na drugu fazu kaljenja, obezbeđenje ćelija, tako da , čak i ako nastupe neki jači mrazevi i do minus 15 – 16 stepeni ne bi trebalo da bude problema, odnosno formiranja kristalića leda koji bi oštetili ćelije”, rekao je Varga Tanjugu.

 

Na osnovu dugoročne prognoze za decembar, Varga ne očekuje da će ozimi usevi do Nove godine imati rizika od izmrzavanja, a poslednja takva situacije je zabeležena pre više od deset godina.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR