Mraz najviše štete naneo kajsiji

Mrazevi su “obrali” kajsije u okolini Subotice. Netipična zima ostavila je najviše posledica na ovom voću, slede nektarine i breskve, još uvek su ugrožene i kruške, a najmanje štete ima kod jabuka.

Šandor Abraham je treća generacija proizvođača jabuke u Hajdukovu kod Subotice, koju gaji na oko šest hektara voćnjaka. Njegova ocena je da su trenutne vremenske prilike dobrodošle za njegove zasade, zato što vegetacija još nije krenula, što je za njega dobro ako poredi sa prošlom godinom kada mu je mraz u aprilu “obrao” pola proizvodnje. Ono što nije uništio mraz, dotukao je grad u avgustu.

“Znači, to neće biti sigurno jer će biti cvetanje tamo negde krajem aprila ili početkom maja. Nama ovo sada momentalno odgovara. Štete je bilo negde oko pedeset odst, od mraza u aprilu. A posle u avgustu dobili smo grad i to nam je ošišalo sve. Mogu da kažem da sam ove godine imao samo industrijsku jabuku. A to se vidi momentalno na ceni jabuke, da je skupa jabuka”, rekao je Abraham, koji je i direktor Zemljoradničke zadruge Golden frukt.

Skupa će biti i kajsija, koju je obrale sibirske temperature od pre dve nedelje, i to sve sorte. Blaga zima uticala je na raniji početak vegetacije kajsija, bresaka i nektarina, a zbog minusa i snega u martu će štete biti velike. Kod nektarina je već sada primetno veća šteta nego kod bresaka, kod kojih kasnije sorte nisu toliko stradale. Još.

“Videćemo kakvo će biti stanje jer su i neke kruške već krenule. I kod krušaka, mogu da kažem da je konkretno krenula viljamovka, ne znam koliko će ove niske temperature uticati na te biljke. Kod jabuke je najmanje problem, jabuka još nije ni krenula, tako da ja ne očekujem štete sada od ovih mrazeva”, smatra savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica Hajnalka Bognar Pastor.

Po okončanju po mnogo čemu netipične zime, kada svo voće procveta, tek će se onda znati prave razmere štete.

Jedno je sigurno, u rakijskim kazanima i šerpama za kuvanje pekmeza sledeće jeseni neće biti kajsija.

 

RTVKOMENTARI

 1. Pravdoljub.. kaže:

  Poneke vrste voća su završile svoje sa ovim podnebljem. Kajsije kao najosetljivije kao i nektarine, vreme se menja i neizbežno je da će mnoge vrste voća izumreti na ovom podneblju na uštrb drugih.

 2. avet kaže:

  Ko kaže da nema kajsije, eno na mlečnoj pijaci u onom delu gde se prodaje voće ima domaće kajsije u flašama od litre za 200,00 dinara.

 3. damir kaže:

  AVET to je i takva kajsija za 200 din a voca tesko da ce biti ove godine

 4. Pravdoljub.. kaže:

  Dok ne zaboravim da podsetim voćare. BOG Vas kažnjava. Znate zašto?-zato što zarad svojih ličnih interesa trujete narod, pčele i sve žive organizme. U Vašim voćnjacima ljudi rade par sati posle prskanja, to je kontaminirana zona. Držite se kao slepac belog štapa sa svojom tezom o karenci. Gde je karenca kada kamion natovaren jabukom koja je bila u hladnjači par meseci ode na Rusku granicu? Rusi isproveravaju sve agense i utvrde da je jabuka OTROVNA -vraćaju konvoje šlepera sa jabukama put Srbije i onda ta jabuka završava na rafovima raznih trgovinskih lanaca. jabučari Vi osim trujete sebe Vi trujete sve unaokolo, jer vaši voćnjaci se nalaze u naseljenim mestima gde im mesto nije.

 5. JaPaja kaže:

  Generalno voce a pogotovo jabuka je ove godine skuplja nego prethodne a kvalitet je smece. Uglavnom je to otpad od nasih i poljskih jabuka koji se nije mogao utrpati rusima.

OSTAVITE KOMENTAR