Muzička radionica „Oslobodi svoj glas“

Muzička radionica pod nazivom „Oslobodi svoj glas” održana je u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Mađarskom kulturnom centru (Palić, Bohinjska bb) u utorak 14. marta 2020. godine sa početkom u 10 časova.  Učešće je bilo besplatno, a radni jezik radionice je bio srpski.

Brojne studije ukazuju na činjenicu da pevanje oslobađa hormone oksitocin i endorfin, koji oslobađaju organizam od stresa i anksioznosti, koji  su ujedno i hormoni povezani sa osećanjem poverenja i zajedništva. Ljudski glas je najstariji muzički instrument. Naši preci su vlastitim glasom pronalazili načine izražavanja, da bi tek kasnije otkrili druge izvore zvuka. Pevanje je oduvek bilo izvor radosti, spona između ljudi, društvo pri radu, snažna ozdravljujuća snaga  i način da čovek uspostavi životnu ravnotežu. Kada sjedinimo naše glasove u pesmi mi produbljujemo veze sa našim bližnjima ali i sa samim sobom.

Tokom ove kreativne muzičke radionice učesnici su uz različite vokalne vežbe i igre svirali na recikliranim instrumentima i u ritmu proveli zajedničko prepodne. Voditeljka ovog stvaralačkog procesa bila je Aniko Kiš, profesorica muzike u penziji sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa različitim starosnim grupama.

Za sve posetioce su bile obezbeđene maske.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli.

Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome se pruža podrška regionalnim umetnicima i promovišu najrazličitiji trendovi u kulturi.  Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.KOMENTARI

  1. Mister No kaže:

    Samo pevanje,politika niśta ? 🙂

OSTAVITE KOMENTAR