Muzika nije besplatna. Danas, tišina u lokalima.

Iako utorak nije neki izlazni dan u Subotici, ako neko i krene za kakvim provodom, treba da zna da će subotički ugostitelji, zajedno sa kolegama iz 42 grada i opštine, utrnuti muziku u znak protesta protiv SOKOJa. Tako bar najavljuju.
Zakon nalaže da za svako javno korišćenje muzike treba tražiti od autora muzike dozvolu i platiti autorsku naknadu. Organizacija koja je u Srbiji ovlašćena da izdaje dozvole za javno korišćenje muzičkih dela i naplaćuje autorsku naknadu je Sokoj .
Kada se kaže javno korišćenje, ne misli se samo na kafiće i klubove, već i na druge lokale (zanatske, preduzetničke, trgovačke…).
Nesporazum je nastao zbog nesrazmerno visokih tarifa za korišćenje muzike. Tako recimo, naknade u Srbiji su više od naknada u Velikoj Britaniji čiji stanovnik ostvari sedam puta veći domaći proizvod godišnje, za četiri odsto manje nego u Hrvatskoj čiji stanovnik ostvari više od dva i po veći domaći proizvod i sedam odsto manje nego u Sloveniji.

Tantijeme i za guslare
SlikaKOMENTARI

 1. Jimy kaže:

  Znate li ziro racun Morisona hteo bih da mu uplatim autorska prava.

 2. gudalo kaže:

  Svlika sve govori. 🙂

 3. Kitic je pravi broj kaže:
  Jimy napisao:Znate li ziro racun Morisona hteo bih da mu uplatim autorska prava.

  Pitaj Mileta Kitica, on je pravi jaran sa njim. Kaze, Jim je kul lik samo ne zna da svira armoniku pa je slabo koristi u svojim pesmama.

OSTAVITE KOMENTAR

15 + = 22

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: