Na adresi Mađar soa od jutros Slobodni Mađar so

Internet izdanje jedinog lista na mađarskom jeziku u Srbiji “Mađar soa (Magyar Szo) od jutros je preuzeo deo bivših novinara ovog lista, promenili su mu kompletan sadržaj, logo i naziv u “Slobodni Mađar so” (Szabad Magyar Szo).

Na adresi www.magyarszo.com od jutros se mogu naći samo tekstovi bivših glavnih urednika lista Čabe Presburgera i Petera Kokaija i novinara koji su tokom leta dobili otkaz u tom listu – Zoltana Vigija, Žakline Vigi Žoldoš i Kornela Bajtaija.

slobodni-madjar-so-jpg_660x330

U impresumu je kao vlasnik sajta naveden nekadašnji dopisnik “Mađar soa” iz Vašingtona Tibor Purger, koji je više od dve decenije pisao za ovaj list, a glavni urednik je Zoltan Vigi.

Tekstovi koji su jutros objavljeni na sajtu govore o tome da se list u poslednje vreme “udaljio od objektivnog novinarstva i da se bavi šminkanjem stvarnosti”, a ostavljena je i poruka da će “ovaj novi medij nastojati da to koriguje i da bude mesto gde će sloboda govora i štampe doći do izražaja”.

Deo redakcije “Mađar soa” organizaovao je tokom leta protest zbog političkih pritisaka na list.

Novinari su tada, zajedno sa stručnom javnošću, upozoravali da list “Mađar so” trpi veliki politički pritisak i cenzuru od strane najjače mađarske stranke u Vojvodini, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

 

 

BetaKOMENTARI

  1. Megille kaže:

    Na gde je SNS satelit Pastor Ištvan sada. Tu im neće moći ništa ,samo plakati velikoj vođi…

  2. punisher kaže:

    Bravo za snalazljivost

  3. […] lévő szabadkai, helyi hírportál szinte ugyanezzel a szöveggel és azonos tartalommal tette közzé a Beta hírügynökség […]

OSTAVITE KOMENTAR

+ 31 = 36