Na bolničkom lečenju od korone 58 pacijenata, najviše je starijih od 50

Zbog aktuelne nepovoljne epidemiološke situacije i angažovanosti, Opšta bolnica u Subotici od sutra će, pored pacijenata sa simptomima korona virusa, primati samo hitne slučajeve. Gradski štab za vanredne situacije ograničio vreme ugostiteljskih i trgovačkih objekata.

Trenutno se na bolničkom lečenju u Kovid delu Opšte bolnice u Subotici, koji čine infektivno odeljenje i “ Covid centar 1” nalazi ukupno 56 pacijenata, od čega su njih 34 pozitivna na korona virus, što je za troje više nego juče.

Kako je saopštila Opšta bolnica u Subotici, u kovid respiratornoj ambulanti bolnice pregledano je ukupno 28 pacijenata u poslednja 24 sata, dok je u istom periodu, zbog sumnje na kovid infekciju na bolničko lečenje primljeno 13 novih pacijenata, a 4 pacijenta su otpuštena sa bolničkog lečenja na dalju kućnu izolaciju i praćenje.

“Svi hospitalizovani pacijenti su za sada stabilnog kliničkog stanja. Dva pacijenta sa težom kliničkom slikom nalaze se u jedinici intenzivnog lečenja, za sada takođe klinički stabilni. Za dete starosti 3 godine, u pratnji majke, čeka se današnji nalaz PCR testa, dete se dobro oseća i klinički je potpuno stabilno”, navedeno je u saopštenju.

Skoro trećina pacijenata na bolničkom lečenju je iz populacije 51 do 60 godina (30,3%), skoro četvrtina, odnosno 23 % pacijenata je u dobi od 41 do 50 godina, svaki deseti je iz kategorije od 30 do 40 godina, dok je jedna trećina (33,9%) pacijenata 60 i više godina. Najstariji pacijent ima 87 godina.

“S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i angažovanost potrebnih resursa za funkcionisanje kovid dela u okviru Opšte bolnice Subotica, od petka 17. jula primaće se samo pacijenti koji zahtevaju hitnu medicinsku obradu, uključujući i hitne hirurške intervencije, porođaje i druge hitne dijagnostičke i terapijske procedure. Telefonske konsultacije su i dalje dostupne preko telefona čiji su brojevi objavljeni na sajtu Opšte bolnice Subotica”, navodi se u saopštenju.

Gradski štab za vanredne situacije, shodno preporukama republičkog kriznog štaba, naložio je da se od sutra zabrani okupljanje više od deset osoba na javnim mestima i poštovanje distance od jednog i po metra, kao i nošenje maski na otvorenom gde nije moguće ispoštovati tu distancu, uz preporuku da se maske nose i na svim ostalim javnim prostorima.

Takođe, naređeno je ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 21 sat u zatvorenom, odnosno do 23 sata u zatvorenom prostoru. Ograničenje do 21 sat se odnosi i na trgovinske objekte.

 

RTVKOMENTARI

 1. Zbunjena kaže:

  Nisam neobrazovana. Kao i svako normalan, plašim se ovog virusa, nosim masku u guzvi, često dezinfikujem ruke. Puno čitam o tome kako se prenosi. Ali nigde, ama baš nigde, nisam naišla na podatak da virus do 21 ili 23 h spava, pa onda gadno kreće u napad, tako da ove mere ograničenja rada nemaju nikakvog smisla.

 2. Pablo kaže:

  Dobro da su ograničili do 21 h
  Jer se Covid dobija samo od 21-23h.
  A do 21 nikako
  Smešno!!!

 3. Pera kaže:

  Kovid je jedna od bezbroj prevara. Gde su ti silni mrtvi i oboleli? Eno ih uz “žrtve holokausta”.

OSTAVITE KOMENTAR