Na đačkoj i studentskoj trpezi 357 jela

Od planiranja zdravog i kvalitetnog obroka u đačkim i studentskim restoranima, preko kuvanja do serviranja hrane, procedura je regulisana pravilnikom, koji važi u čitavoj Srbiji. Prvi put ove školske godine, procedura je podložna proveri. Isti obrok mora da dobije student i učenik u Subotici, Beogradu ili Vranju, kao i mogućnost izbora sa menija na kome će se smenjivati 357 jela, uključujući i kolače.Standardi normativa i jela usvojeni su u avgustu prošle godine, a u studentskim restoranima primenjuju se od oktobra. U skladu sa savetima nutriocionista, mesa u obrocima ima 20 odsto više nego ranije, a sveže salate – 30 procenata.

foto: Cvijetin

– Trpeza će biti raznovrsnija jer taj broj jela pruža široku mogućnost kombinacija. Promenjeni su normativi. Porcije će biti bogatije po količini i po kvalitetu. Nutritivne vrednosti propisane su za svaki obrok. Studenti i đaci moći će da izaberu vegetarijanski, posni, gurmanskiili ručak u skladu sa svojim potrebama– objasnio je za „Politiku” Zoran Trninić, pomoćnik ministra prosvete i nauke.

.

U tanjiru će biti više mesa. Prvi put, uvedeni su sveža pastrmka i šaran.

.

– Ranije je standard za piletinu bio takav da se na tanjiru faktički dobije krilce. Prema sadašnjim normativima, to je nedovoljno da zadovolji dnevne potrebe – kaže Trninić i naglašava da je najbitnije što su novim pravilnikom propisane procedure spremanja i čuvanja hrane, u skladu sa „Hasap” standardom.

.

U svim studentskim centrima je već uveden „Hasap”. Procedura za njegovo uvođenje pokrenuta je u svim đačkim domovima.

.

– Narednu školsku godinu dočekaćemo sa potpuno novim načinom ishrane u svim trpezarijama i restoranima za učenike i studente, osim u jednom ili dva doma, gde nije moguće uvesti „Hasap” zbog dotrajalosti zdanja i loše prostorne strukture kuhinje – pojašnjava pomoćnik ministra, dodajući da„Hasap” nije bio osnovni razlog za nova pravila u ishrani đaka i studenata.

.

– Želeli smo da se sve standardizuje i da se omogući kontrola. Sa preciznim normativima, sada je mogućnost provere stalna. Ranije nije bilo propisano šta sadrži obrok, danas je moguće u svakom trenutku utvrditi da li se servira predviđena količina hrane. Definisana je količina svežih namirnica pre i posle termičke obrade – razjasnio je Trninić.

.

Novina je da u domovima učenika na meniju moraju biti ponuđena minimum dva jela, a u studentskim tri. I najmanji đački restorani moraće da obezbede mogućnost izbora korisnicima, da se ne bi događalo, kao ranije, da učenik kojem ponuđeno jelo ne odgovara tog dana mora da kupi ručak.

.

– Jelovnici se sastavljaju na svakih sedam dana. Sadržaj je uslovljen sezonom i prisutnošću namirnica na tržištu. Bitni su njihova biološka i energetska vrednost. Standardizovanih 357 receptura obezbedilo je širok asortiman jela koja su svrstana u tri grupe. Doručak i suva večera sadrže napitke, pekarske proizvode, namaze, sir i jaja u 115 receptura. Ručak i večera sadrže supe i čorbe, složena kuvana jela, mesna i posna jela, variva, priloge, salate i deserte (227 recepata), a večeru čini dopuna jela prvoj i drugoj grupi za 15 obroka – objašnjava Srđan Janković, pomoćnik direktora za ishranu Studentskog centra Beograd.

.

Ala kart za akademce

.

Doručak – 31 dinar

Studenti biraju da li će uz napitke (čajeve, kafu, jogurt…) jesti peciva, burek sa mesom ili sirom, omlet sa šunkom, viršle, jaja, prženice, kajganu…

.

Ručak – 55 dinara

Svakoga dana u ponudi mora da bude supa i čorba, četiri ili pet kuvanih jela, salate, slatkiš ili voće. Na meniju su česti čorbasti pasulj sa suvim rebrima, musake, povrće, gulaš, šnicle, riba, belo meso…

.

Večera – 46 dinara

– Na jelovniku su ćufte, pire krompir, pilav, pirinač, file soma, oslić, pite, a kako najavljuju nadležni u Studentskom centru Beograd, na trpezi će se naći i – šaran.

.

Prženi krompirići miliji od paprikaša

.

Stari pravilnik o ishrani učenika i studenata primenjivan je od 1994. do avgusta 2011. U tih 17 godina promenile su se životne navike, a time i ishrana, pogotovu omladine. Sadašnji pravilnik sadrži više od 100 receptura nego onaj iz 1994.

.

– Gulaš i paprikaš kuvarice spreme prste da oližeš, ali je studentima slasniji vruć pomfrit – priča Srđan Janković, pomoćnik direktora za ishranu Studentskog centra Beograd.

.

Milenija Simić-Miladinović – Ljiljana Perović
Izvor: Politika


KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR