Na Horgošu se tek očekuju gužve kad Orban „otvori Mađarsku“

Odluka o slobodnom prelasku državne granice ka Mađarskoj bez PCR testa i karantina, samo uz potvrdu o vakcinaciji, nije značajnije promenila situaciju na graničnom prelazu Horgoš.

Gužvi nema, prelazi se vrlo brzo, iako su iz granične policije za N1 rekli da je promet nešto veći nego prethodnih dana, ali se pretpostavlja da su razlog za to predstojeći praznici.

Prema sporazumu koji su u četvrtak potpisali šefovi diplomatija dve zemlje Nikola Selaković i Peter Sijarto, na granici će se priznavati sve potvrde o vakcinaciji i bez obzira na to koju su vakcinu građani primili.

Sporazum podrazumeva i da će građanima Srbije u Mađarskoj biti na raspolaganju sve one usluge koje su inače uslovljene potvrdom o vakcinaciji. U ovom momentu lista tih usluga nije duga. Od sadržaja koji bi mogli da budu zanimljivi turistima otvorene su samo bašte i terase ugostiteljskih objekata, kao i marketi. Hoteli su otvoreni samo za one koji putuju poslovno, ne i turistički.

Međutim, već sutra situacija bi mogla da se promeni. Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će do velikog otvaranja zemlje, odnosno popuštanja mera kada broj vakcinisnaih građana dostigne cifru od četiri miliona.

Očekuje se da to bude u subotu, dakle da u subotu građanima uz potvrdu o vakcinaciji budu otvoreni bazeni, muzeji, galerije, kupališta, zoološki vrtovi i drugi sadržaji.


N1KOMENTARI

  1. istina kaže:

    Orbane Srbine Srbija je uz tebe. Otvaraj granicu “puknuće” nam buvljak a Forinte će moći nevažeće da nam utrampe jer smo zaboravili kako izgledaju validne.Dobro došli.

  2. Mister No kaže:

    @ istina
    Radim u Mađarskoj. Mađari jedva čekaju normalizovanje stanja,da šoping turama podrże dobrosusedske odnose. Našima dobro jer Mađari unose u zemlju keš ,Mađarima dobro jer za podnošljivu cenu dobijaju robu podnošljivog kvaliteta. Jó a szabadkai Adidas,kažu Mađari. 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =