Na jesen nova otpuštanja u Severu

Od kada je ATB „Austrija“, kompanija koja je u vlasništvu kontroverznog biznismena Mirka Kovača, 2004. godine kupila subotičku fabriku elektromotora „Sever“, bez posla je ostalo oko 2.000 ljudi. Poslednjeg dana aprila je tehnološkim viškom proglašeno 283 radnika, ali već postoji bojazan da bi sličan scenario bio moguć i na jesen.

Slika
foto: B. Vučković

– Imamo informacije da će bez posla na jesen ostati još 200 ljudi, što, nažalost, potvrđuje sve ono što mi već godinama unazad govorimo. Očigledno je da je namera kupca bila da ugasi „Sever“ i preuzme njegovo tržište, jer su se naši elektromotori prodavali na svim kontinentima. Jedino rešenje je da država stane tome ukraj i preuzme fabriku jer ne smemo dozvoliti da uništimo ovakav energetski potencijal, bilo da je u pitanju proizvodnja ili održavanje postojećih sistema. Dali smo niz dokaza da nisu ispunjeni uslovi kupoprodajnog ugovora i nadam se da će neko reagovati, jer smo dokumentaciju predali svima, od premijera i predsednika do Ministarstva unutrašnjih poslova – rekao je Vanja Dragojlović, predsednik Udruženja malih akcionara .

Slika

Laslo Karai, član Gradskog veća zadužen za privredu, rekao je da postoje određene šanse da neko kupi ugašeni pogon i da bar deo radnika koji su otpušteni ponovo dobije zaposlenje.

– Postojala je i ideja da nekoliko „Severovih“ inženjera u svojoj režiji pokrene proizvodnju, ali njihov biznis plan nije prihvatilo rukovodstvo kompanije, jer se ukazala mogućnost da jedan konzorcijum domaćih i stranih preduzeća investira u taj pogon. Grad će se u tim pregovorima postaviti kao posrednik i nadam se da će ta ideja i zaživeti kako bi se prekinuo trend otpuštanja u nekadašnjem gigantu, a reč je o pogonu malih motora i pumpi.

BLICKOMENTARI

  1. Gost kaže:

    Poptuno tacno, na jesen su najavljena nova otpustanja samo ne znam ko ce ostati da radi. Mislim da je ovo definitivno kraj Severa.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 51 = 61

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: