Na Paliću pedesetih

Tih posleratnih godina u Jugoslaviji su  na prste mogla da se izbroje mesta koja su imala razvijeni turizam. O toj  privrednoj grani je tek trebalo da se uči. Palić je za sobom imao gotovo ceo vek iskustva i zato ne čudi što je tako brzo nastavljeno tamo gde se stalo.

Već 1950. godine izgrađen je Zoo vrt. Prostor okružen bujnim zelenilom, načičkan je skloništima životinja i ptica u egzotičnom stilu. Naslućivao se drevni Egipat, kolorit crnačke umetnosti i maštovito koncipirani objekti arhitekture iz bajki. Osnovni akcenat zadugo je bio jezerce sa kućicom u sredini, srednjovekovnim pomičnim mostom i gracioznim labudovima koji su dostojanstveno kružili oko „dvorca“.

 

Mala Ibolya je oduševljena

Stari Halbrorov letnjikovac je pretvoren u lovački muzej zahvaljujući bogatoj zaostavštini svetskog putnika grofa Oskara Vojnića. Kako kaže jedan vodič iz tog vremena : „Ljubitelji lovačkog sporta nalaze u ovom muzeju mnogo interesantnosti : lovačke trofeje ne samo iz Subotice već i iz dalekih zemalja.“

Pokušajte da sve ovo gledate očima tadašnje dece, pre televizije, magazina u boji, da ne kažem interneta. Većina njih nije imala priliku da mrdne od kuće a o čudima sveta imala je da sluša samo iz priča. Za subotičku decu, kao i onu koju su dovodili na ekskurzije, taj Zoo vrt je bio prava opipljiva bajka i zemlja sna u javi. Sve je to tada bilo neviđeno.

U to vreme, pored Zoološkog vrta je i Bačka galerija slika. Stalna izložba slika i vajarskih radova umetnika rodom iz Bačke. Predratna zbirka dr Jovana Milekića koju je on sakupio i najpre na Korzou osnovao prvi privatni muzej 1927. godine, a kasnije je premestio na Palić.

1950. godine, otvorena je i letnja pozornica. Po svom smeštaju i stilu, okružena borovom šumom, najlepša je u Jugoslaviji.

 

Vidi: Sve što niste znali o Letnjoj pozornici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 KOMENTARI

  1. Hm kaže:

    Bolje nego sada, u svakom slucaju.

  2. anderson kaže:

    Slike govore same za sebe, verovatno tada nije bilo toliko iskvarenih u duši siromašnih krtica, sećam se priča mojih roditelja kada je sam put na tramvaju bio početak dobrog provoda, a sam Palić je učinio svoje

OSTAVITE KOMENTAR