Na Paliću se lane lečile 344 divlje životinje

Osim egzotičnih životinja, koje su u ZOO vrtu na Paliću izložene očima posetilaca, mnogo je onih koje ljubitelji prirode ne mogu da vide jer su na lečenju u Prihvatilištu za divlje životinje. Tu dospevaju zbog povreda zadobijenih u prirodi, neodgovornog odnosa bivšeg vlasnika prema svom ljubimcu ili prilikom pokušaja ilegalne trgovine preko državne granice.

Mrki medved, koji je zbog svoje pitome naravi dobio ime Medeni, u ZOO vrt na Paliću stigao je pre šest godina, nakon što je zaplenjen na području Novog Pazara. Pošto su im lovci ustrelili mamu, tri mečeta – Malena, Histerija i Pospanko – ovde su othranjeni na cuclu kao prave bebe. Nakon oporavka, predati su rezervatu za medvede u Rumuniji, a hibrid mrkog i polarnog medveda rezervatu u Švajcarskoj. To su sudbine pojedinih od 344 životinje koje su, samo tokom prošle godine, dospele u Prihvatilište za divlje životinje ZOO vrta na Paliću.

“U Zoološki vrt najviše pristižu ptice, bilo one koje su se same povredile u prirodi, bilo da su ih povredili ljudi ili su povrede zadobile prilikom pokušaja ilegalne trgovine preko državne granice. Obično stižu crvene vetruške i orlovi mišari koji najčešće nastradaju na autoputu. Takođe, tu su i orlovi belorepani, labudovi, divlje patke, bele rode…”, kaže Jelena Toljagić, portparolka ZOO vrta na Paliću.

U Prihvatilište za divlje životinje ZOO vrta na Paliću često stignu labudovi sa udicama zabijenim u telo.

“Jednog povređenog labuda morali smo da operišemo. Ugrađena mu je šipka u butnu kost koja je bila slomljena. Tako je pronađen pa ne znamo kako je dobio takvu povredu. Trenutno se nalazi u manjem kavezu, da ne bi puno šetao kako bi ta rana zarasla i kako bi se u potpunosti oporavio. Nakon toga, biće pušten na naša jezera u sklopu Zoološkog vrta”, dodaje ona.

Patuljasti kajman, koga su pokušali da prošvercuju preko državne granice između Srbije i Mađarske, još je u ZOO vrtu na Paliću, kao i paunovi kojima je bila namenjena ista sudbina.

“Jedna velika grupa paunova, njih desetak, nađena je spakovana u gepeku automobila. Bili su umotani u džakove za krompir, skapovani, stisnuti i pronađeni su kao takvi u redovnoj carinskoj kontroli”, napominje ona.

U Prihvatilištu za divlje životinje ZOO vrta na Paliću, tokom 15 godina rada, zbrinuto je oko 3.700 životinja koje su tu dospele sa područja cele Srbije jer je dugo to bio jedini “sanatorijum” ove vrste u našoj zemlji. Posle rehabilitacije, životinje koje su sposobne za opstanak vraćaju u njihova prirodna staništa. Tako je Igor, beloglavi sup, nakon što mu je sanirano povređeno krilo, vraćen na nebo iznad Uvca, a ptice grabljivice i orlovi mišari ponovo u jatima slobodno lete iznad Subotičke peščare.

RTV

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR