Na Paliću sve manje turista

Filmski festival je prošao i najveće vojvođansko jezero je opet postalo carstvo dosade. Velika terasa, iako otvorena, nije otvorena, Ženski štrand se renovira, hotel Sport i tereni pored su van upotrebe…

 

OPTIMIST (tip jedrilice)


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, do kraja juna Palić je posetio 8.521 gost, a Suboticu dva puta više – 18.158. Oni su u prvoj polovini godine ostvarili 15.916 noćenja na Paliću, a u Subotici ponovo dva puta više. U odnosu na prošlu godinu to je pad noćenja od preko osam odsto na Paliću a porast noćenja za Suboticu od gotovo 50 odsto. Još treba dodati da su na Paliću pretežno spavali domaći gosti (12.120 noćenja) a u Subotici su domaći gosti činili tek nešto više od polovine.

Subotičani se brčkaju u bačkotopolskom jezeru ili u Moroholomu a Palić ostaje samo za šetnju u sumrak ili veče. Šetalište , Veliki park i sve krasote u i oko njega, sada kada je jezero otpisano, predstavljaju samo okvir u koga treba umetnuti sliku, odnosno ono glavno – sadržaj. U letnjim mesecima to je samo i jedino kupanjac. Dok čekamo tajanstvene investitore u aqua park, koje je najavio ministar, ne ostaje nam puno toga.KOMENTARI

 1. adkersu kaže:

  Nije Moroholom već Morahalom .

 2. djomla kaže:

  Na pescanoj plazi je i ove godine veoma oskudan broj kupaca. Vecina ni ne pomisla da udje u vodu vec koristi tuseve da se osveže dok mali broj ipak skupi hrabrosti da pokvasi noge u jezeru.

  Naravno, ovakva situacija je sasvim ocekivana. Mnogo ce „vode Palicom proteci“ dok se pre svega ugostitelj i sadrzaj vrate na pescanu plazu i na neki nacin je opet aktiviraju. Pored toga sto jezero mora biti cistije, morace se i podsticati privatna inicijativa na plazi ali i uloziti u njen izgled a posebno u marketing.

   

 3. Anonimni kaže:

  Imali nesto novo? Zasto pisete vesti od pre 3 godine.

 4. zorica kaže:

  Tužno je sve ovo za sve nas.Svi problemi koji se tiču Palića, nisu od juče.Kriza nije uzrok ovakvog stanja i ovakvih slika sa Palića.Svi su upućeni u sve, a u isto vreme se ćuti i čeka se čudo, koje će vremenom, najverovatnije samo po sebi da se desi.

 5. Posmatrač kaže:

  SVAKA investicija u Palić i oko njega (akvapark i slično) je besmislena dok se ne reši temeljni problem: zagađenost jezera. A taj problem, izgleda, niko ni ne pomišlja u ovoj državi da rešava!
  Dakle, kao prvo, potrebno je jezero kompletno isušiti, kao drugo: odstraniti kompletan osušeni mulj (zemlju) do u zdravo i tu masu negde daleko dislocirati, kao treće isključiti SVAKI dovod otpadne vode, uključujući i one „prečišćene“ i kao četvrto napuniti jezero čistom PODZEMNOM vodom!!! Uz uslov najstrože zabrane bilo kakvog onečišćavanja!!!
  Tek onda možemo fantazirati o ostaloj infrastrukturi! Dok se to ne ostvari neću ni kročiti na Palić!

 6. Korisnik kaže:

  Nekoliko pitanja za „Posmatrač“-a.. Koliko košta kompletno isušivanje jezera? Kuda sa „kompletno osušenim muljem“? Daleko dislocirati..? Gde? Kome? Transportni troškovi? Ako isključimo „SVAKI dotok otpadne vode“.. gde ćemo s prečistačem? Molim Vas da date rešenje… Kako puniti jezero „čistom PODZEMNOM vodom“? Bušenjem bunara? Kako..? Koliki kapacitet treba da imaju ti bunari, da bi napunili jezero? I još jedna „sitnica“.. I da se uradi sve kako ste Vi to pametno predložili, mislite li da bi nakon svega jezero bilo bistro? NE BI BILO! Nažalost, jer je jezero Palić ravničarsko i kao takvo ima dno od žute gline koja stvara mutnoću..
  p.s. Nisam zaposlen u „Park-Palić“ i nisam član URS.   😉

 7. Anonimni kaže:

  @ korisnik
  Nisam posmatrač al volim da pogledam.Subotica i Srbija se uspešno pljačkaju 20-25 godina,para nema i sve je uzalud.E kad nemaš para a imaš potencijalno dobru lokaciju za nekoga kome nije problem investicija i čekanje od par desetina godina na povrat krećeš u potragu za takvom kompanijom.Tu više nama pregovora i uslovljavanja,daješ sve i ne tražiš ništa sem rezultata i razvoja.Subotica je već toliko para izgubila(što je pokradeno) na raznorazne projekte oko palića da je on već mogao biti saniran samo iz tog novca,ali nije.E Palić i dalje služi samo za projekte i prazna obećanja i krađu novca,tako da bolje da ga bilo ko uzme i da od toga imamo koristi samo u smislu da ne moramo da idemo da se kupamo i pecamo na Bačku Toplu ili Moravicu ili Adu nego na samo 7 km od Subotice.Zajebi i park palić i urs u ds i sve ostale ,tu života nema za Palić.Koliko godina je već u ovakvom stanju ,da se to odmah uradilo na kartama turizma bi pisalo da se Moraholom nalazi blizu Palića a ne da mi iz Subotice idemo tamo na kupanje.SRAMOTA:

 8. jasmina kaže:

   

  Korisnik:
  Nekoliko pitanja za „Posmatrač“-a.. Koliko košta kompletno isušivanje jezera? Kuda sa „kompletno osušenim muljem“? Daleko dislocirati..? Gde? Kome? Transportni troškovi? Ako isključimo „SVAKI dotok otpadne vode“.. gde ćemo s prečistačem? Molim Vas da date rešenje… Kako puniti jezero „čistom PODZEMNOM vodom“? Bušenjem bunara? Kako..? Koliki kapacitet treba da imaju ti bunari, da bi napunili jezero? I još jedna „sitnica“.. I da se uradi sve kako ste Vi to pametno predložili, mislite li da bi nakon svega jezero bilo bistro? NE BI BILO! Nažalost, jer je jezero Palić ravničarsko i kao takvo ima dno od žute gline koja stvara mutnoću..
  p.s. Nisam zaposlen u „Park-Palić“ i nisam član URS.  
   

  Potpisujem svaku rec. Nesto mora da se uradi po pitanju Palica, ali na zalost, potpisujem svaku rec.  🙁

  „Filmski festival je prošao i najveće vojvođansko jezero je opet postalo carstvo dosade.“

  E bas tako!
   

 9. Korisnik kaže:

  @Posmatrač
  Naravno, opet ne dobih odgovor.. samo običnu opozicionu demagogiju.. Ovaj vokabular se može čuti na svakoj tribini SRS, SNS, DSS.. i ostale ssss… NE, Vi gospodine NE nudite rešenja, Vi ste običan vojnik Vaše partije i zaduženi ste za forumska pljuvanja svega i svačega..
  p.s. Ne morate se truditi da mi odgovarate, ako to nije pokušaj ARGUMENTOVANE kritike.

 10. Posmatrač kaže:

  Postoje u svetu primeri puno opsežnijih ekoloških zahvata nego što bi to bio ovaj s ovom panonskom baricom.Da je živ Atila Bič Božji sigurno bi ovo rešio,da ne idem dalje do primera Panamskog Kanala,Suecke brane i nebrojenih drugih primera.Naravno,za to treba puno novaca koje ova država nema i to je najveći problem.Pa neka se organizuju javni radovi,ionako ima puno nezaposlenih.A to što Palić ni onda nebi bio „bistar“ nije upitno jer to niko ni ne očekuje.Treba razlikovati ekološko onečišćenje od prirodne boje flore eolskih ravničarskih stajaćih voda.
  Od onoga što sam predložio ne odstupam ni milimetra jer ako se samo jedna komponenta izostavi sve ostalo će biti bacanje novca što je jednom već urađeno s ovakim posledicama.
  Ako to ova država ne može rešiti nek ide šeiku u Dubai ili sultanu u Bruneje pa nek im ponudi jezero u koncesiju na 100 godina pa da vidite šta se „ne može“!Naprotiv,može se i daleko više od onog što sam napisao samo stvar traba uzeti iz ruku lokalnih finasijski i mentalno impotetntnih struktura bez pameti i vizije!

 11. djomla kaže:

  Kompletno isušivanje jezera prvo nije moguće a drugo predstavlja veliku grešku jer se stvara efekat kade.

  Peščana plaža nekada, dok je bila peščana.

 12. jasmina kaže:

  Djomla, bila je tu negde vest o elaboratu koji je uradio institut Jaroslav Cerni. Da li se mozda tamo spominje cena prepumpavanja vode iz Tise, ili se samo bave izmuljivanjem. Znam da im je receno koliko bi to kostalo, ali ne znam da li je to spomenuto u elaboratu. Bilo bi bolje da se secam cifre, znam, ali eto zaboravila sam. Jedino se secam da su bili iznenadjeni kada su je culi. Ocekivali su mnogo vecu cifru od toga.

 13. Posmatrač kaže:

  sve dok ne budete imali „efekat kade“ imaćete „efekat fekalija“!

 14. jasmina kaže:

  A gde mislite da gurnete otpadne vode? Da ih u kanticama nosimo u Sredozemno more?! Ono sto Palicu treba, nakon vadjenja mulja, tj. ciscenja je cirkulacia vode. To i nije neka tajna. Jednostavno niste u pravu ako predlazete da se jezero samo napuni.

 15. Posmatrač kaže:

  Jasmina pričate gluposti.Palić je oduvek postojao kao ekološki netaknuta sredina sve dok nije počeo primati otpadne vode!Tada počinje njegovo propadanje!Ako želimo imati čist Palić NIKAKVE otpadne vode tamo ne smeju ići,prečišćene ili neprečišćene!E sad,pitanje dispozicije opadnih voda Subotice je drugo pitanje i ono NE SME BITI POVEZANO S PITANJEM PALIĆA!
  Palić nije nikad bio protočno jezero nego je ono kao stajaćica bilo ekološki čisto.Uostalom,i Dunav i Tisa su do određene mere zagađeni i dotokom te vode nebismo postigli optimalno ekološko rešenje.
  Otpadne vode treba usmeriti prema rekama,mimo Palića.

 16. jasmina kaže:

  😀  Bila je i planeta nekad ekoloski netaknuta sredina pa su se ljudi razvili! Dokle god ne predlozite resenje za odvodjenje otpadne vode, fakticki nista i ne predlazete! Pitanje otpadnih voda je itekako povezano sa pitanjem Palica……..posto se ulivaju u Palic! Predlog „odvesti u reke mimo palica“ je………..da budem fina, smesan. Posto, ako pogledate kartu Srbije, necete u neposrednoj blizini Subotice videti reku. Takodje, kao sto ste sami rekli, te reke su u nekoj meri vec zagadjene. Samo im jos mi falimo. Mislite da bi se, npr. Kanjizi svidelo da im gurnemo nase fekalije pod nos?

 17. Posmatrač kaže:

  Ne znam da li bi se Kanjiži svidelo ii ne, ali znam da će Palić ostati ekološka katastrofa SVE DOK TAMO IDU OTPADNE VODE!
  Jasmina,tvrdnjom da otpadne vode moraju ići u Palić Vi podrazumevate da rešenje za Palić nije moguće. Jer sva ostala naklapanja o prečišćavanju, izmuljavanju i ne znam kakvim još parcijalnim rešenjima su gluposti.
  Pogledajte kako je čisto Ženevsko jezero u centru Švajcarske. Otiđite tamo i popijte malo vode iz njega da Vam neke stvari budu jasnije!

 18. Para okrece gde burgija nece kaže:

  Mozda ona polivalentna i nadasve omnipotentna clanica Gradskog veca zaduzena za „komunalije“ ima odgovor…naravno ako izadje pred javnost i direktno odgovori na pitanja, a ne cita sa papirica kao skolarac unapred napisan text….ali!!!??? mozda to zna i extra-pol-vali-sekretarijat u Gradskoj kuci (gde je jos uvek sefica…zamislite…ko? Szeker Matilda…pa sunce mu zarko!!!!)…naravno ima ih tamo jos u raznim strucnim sluzbama….uffff…ne povlacite me za jezik,please!

 19. jasmina kaže:

  Posmatrač:
  Ne znam da li bi se Kanjiži svidelo ii ne, ali znam da će Palić ostati ekološka katastrofa SVE DOK TAMO IDU OTPADNE VODE!
  Jasmina,tvrdnjom da otpadne vode moraju ići u Palić Vi podrazumevate da rešenje za Palić nije moguće. Jer sva ostala naklapanja o prečišćavanju, izmuljavanju i ne znam kakvim još parcijalnim rešenjima su gluposti.

   

  Ne, ja to ne podrazumevam. To je vas zakljucak jer mislite da voda ne moze dovoljno dobro da se precisti sto ukazuje na to da ste niste strucni. Jeste li kliknuli na onaj link? I na osnovu cega tacno trvdite da su „sva ostala naklapanja o prečišćavanju, izmuljavanju i ne znam kakvim još parcijalnim rešenjima“ gluposti?

 20. jasmina kaže:

  jasmina:
  da ste niste strucni.
   

  OMG!   😳
  Zelim mogucnost da editujem svoje postove!

 21. prle kaže:

  Da li mi se cini da mnogi ovde ni ne primecuju da se Palic puni govnima (FEKALIJAMA-U PREVODU). I sad izvadimo mulj, a govna nek dolaze-nema veze. Ili dopumpamo vodu iz Tise, a govna nek dolaze-nema veze. Ili da ga osusimo pa opet, govna nek dolaze-nema veze. Pa sta god da uradite ili sta god da kazete,nadam se da ne odobravate da se Palic puni govnima -a usput ga proglasavamo turistickom zonom ili sta. Pa da je najskuplje. Ako je skupo da se negde drugde skladiste otpadne vode Subotice. onda kupajmo se u govnima.

 22. djomla kaže:

  Menije je od ove cele priče veoma muka. Uživam na Paliću u svakom njegovom kutku, i za mene će ono biti uvek najlepše izletište na svetu, ali priča oko vode u jezeru je toliko izlizana da više nemam ni volje da ostavljam komentare na toj temi, kao između ostalog i na mnoge druge teme.

  Neće su ništa desiti, bar ne u nekoj bliskoj budućnosti i tu je kraj priče.

 23. Posmatrač kaže:

  Da,neće se ništa desiti….To i jeste ono najgore…..Palić će polako umirati kao ružna uspomena na ljudski nemar i bezobzirnost prema prirodi.

 24. Zbogom Srbijo kaže:

  Bla-bla-bla-bla……
  Cela Su kenja u palic i trazite resenje…..resenje je sledece:
  Zbogom sbijo! Poslednji nek ne zaboravi da gasi svetlo!

 25. Zbogom Srbijo kaže:

  Znate li kako izgleda palic pre cunamija? Kao Japan posle cunamija!!!

 26. Anonimni kaže:

  Zbogom Srbijo:
  Bla-bla-bla-bla……
  Cela Su kenja u palic i trazite resenje…..resenje je sledece:
  Zbogom sbijo! Poslednji nek ne zaboravi da gasi svetlo!
   

  Setih se Save iz Kikinde, pa mi dozvolite da ga parafraziram: Zbogom Subotico, na …… te nabijem!!!

 27. jasmina kaže:

  Pazi sad ove…………a ja sam kao negativna  😛

 28. Zbogom Srbijo kaže:

  Noname….skokni u palic…ali prvo da vodokotlic ispraznim:)

 29. Leonardo kaže:

  djomla:
  Menije je od ove cele priče veoma muka. Uživam na Paliću u svakom njegovom kutku, i za mene će ono biti uvek najlepše izletište na svetu, ali priča oko vode u jezeru je toliko izlizana da više nemam ni volje da ostavljam komentare na toj temi, kao između ostalog i na mnoge druge teme.
  Neće su ništa desiti, bar ne u nekoj bliskoj budućnosti i tu je kraj priče.

  Hahaha. Nek si nam rekao.

 30. prst kaže:

  Ej iznajmljujem kod mene septicku ! Kupanje 100 Dindzi ! Zvacemo je turisticka zona ,i uskoro ce biti Pariz jer imam za nju Master plan.

 31. Beli kaže:

  Kada bi se strogo sankcionisalo ne činjenje onda bi poneki zvaničnici stavili prst na čelo. Ovako od slikanja nemaju vremena. Šta znači ta reč odgovornost ako  nema sankcija. Sto puta sam slušao političare kako kažu da preuzimaju odgovornost na sebe. Nikada još nisam čuo da je neko pozvan na istu tu odgovornost . Davno bi već od Miljkovića pa do raznih glavešina neko j…ježa .
  Skup neznalica nam vodi jezero u propast a narod nikako da se „dogodi“!!!
  Pre tri godine sam dao kompletan predlog sanacije palićke vode. Nakon dve godine je došao „Jaroslav“ i stručno dao elaborat kao da je prepisivao od mene. Pošto gradonačelnik nije reagovao, dao sam dalje. Deo predloga se nalazi kod g.đe Gavrilović.

 32. Para okrece gde burgija nece kaže:

  „Svaka ti je na mjestu!!!!Njegose -Bijeli- S 😉 uboticki!!!!“

OSTAVITE KOMENTAR

+ 22 = 30

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: