Na početku i na kraju Tesline

Građevinska aktivnost u Kertvarošu, ovog proleća je u znaku proširenja trgovačkih kapaciteta. Na početku i na kraju Tesline ulice traju radovi na starim objektima koji će uskoro dobiti sasvim novi izgled. Nekadašnji Fa Fa Javor a potom magacini i auto salon, jednim delom su srušeni da bi otpočela gradnja novog objekta.

I stari Trgopromet na kraju te ulice više ne liči na sebe. Godinama u nazad tu je radila stolarska radionica a sada se sprema za novi život.

teslina 1

teslina 2KOMENTARI

 1. Aleksa kaže:

  Zgradu koju spominjete kao Fa Fa Javor je svojevremeno izgradio Aurometal,predvodjen legendarnim direktorom Dudasem. Nakon sto se Aurometal preselio u bivsu zgradu Severa (sada Elektroremont) tu se useljava Stolarska radionica Javor koja je imala prostorije u Jugovicevoj ulici.Nakon integracije, a to je onda u modi bilo u Subotici – Agros, Emis, Subina, SUT i sl. Javor i Fafa se spajaju i Javor prelazi na lokaciju Fafe na Sencanskom putu a ovde se jedno vreme nalazio deo aministracije Subine (Udruzena suboticka drvna industrija). Ako se dobro secam u ovoj zgradi na pocetku Tesline ulice je kasnije bila prodavnica namestaja Slovenijales, a nakon toga prodavnica i servis automobila.
  Kertvaros bi o ovome mogao vise znati, ali se u zadnje vreme ne javlja na ovom sajtu.

 2. Lenin kaže:

  @Aleksa
  Tako je.Ne treba tu ništa posebno dodati.Osim možda nešto o stolarskom preduzeću „Javor“.Beše to dosta solidna firma sa puno korisnika njihovih usluga.Tu se podrazumevalo poizvodnja kao i montaža drvene galanterije.“Sever“ je bio stalni kupac za platforme na koje su pakovani elektromotori,agregati,pumpe… itd.Oni su pravili ugradne ormane,pisaće stolove za kancelarije tada novosagrađenog drugog pogona u „Severu“.Kompletnu stolariju u zgradama,tada u početnoj fazi izgradnje naselja „Prozivka“.Skoro na svakom sajmu održane u Jugoslaviji kao i u nekim zemljama „Nesvrstanih država“ su oni pravili i montirali boksove,izložbene tezge.Njihovo bilo i opremanje novootverenih samousluga.A specijalitet bio da su primali i sitne privatne legalne poslove.To je najverovatnije ostalo praksa još iz doba radionice u ulici Jugovića.Njihovi terenski stolarski majstori su bili profesionalci i na ceni.
  Kertvarošu vrati se!Ovo je tvoj resort.Ja više volim zafrkancije.

 3. :) kaže:

  pozdrav od prvog komsije iz 56-ice 🙂

 4. stormwatch kaže:

  Bese tamo na pocetku Tesline nekada davno u toj zgradi i prodavnica tehnike. A ta zgrada na kraju sto je bila trgopromet mogla bi opet da vrati istu namenu. Krajem sedamdesetih i pocetkom osamdesetih tamo su bile kompozicije HO vozica u izlogu.

OSTAVITE KOMENTAR