Na proleće se nastavljaju radovi na Sinagogi

U martu bi trebalo da počnu radovi na fasadi subotičke Sinagoge koja gleda prema Gimnaziji, odnosno zapadnoj fasadi. Vlada Mađarske će da izdvoji 300.000 evra za nastavak radova na Sinagogi i to za unutrašnje uređenje objekta, dok je grad ove godine izdvojio značajnija sredstva nego prošle i to 30 miliona dinara.

 

Ministarstvo nauke će da izdvoji pet miliona dinara za radove na kupoli. Radovi na severoistočnom delu fasade Sinagoge su završeni, a novac je bio obezbeđen u okviru prekograničnog projekta "Dragulji na prekretnici stoleća-tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije" u vrednosti od 293.000 evra, od kojih grad dobija 146.000, a učestvovao je sa sopstvenim sredstvima u vrednosti od više od 25.000 evra.

sinagoga

U Jevrejskoj opštini kažu da fasada spolja izgleda predivno, ali posebno su interesentni vitraži koje su obnovili radnici firme “Stanišić” iz Sombora.

 

Sinagoga je sagrađena 1902. godine, a radovi na sanaciji i rekonstrukciji traju više 30 godina.KOMENTARI

 1. ivan kaže:

  Sto pluseva za ovu vest!

 2. Budimo realni kaže:

  Aloooo, bre, sto godina se ova sinagoga pravi od svačijih para, sad će vlada Mađarske, te Ministarstvo nauke dati, te prekogranična saradnja i ne znam još ko – što ne znači da ne treba, ali zašto kada je to sakralni objekat gospoda Jevreji nisu još pre 30 godina ili zašto danas ne sakupe pare pa od toga naprave bombonu za čas posla??? Nemojte mi reći da ne bi mogli, ako oni nemaju para ne znam ko ima, (ne kažem da do sada nisu davali ponešto ali simbolično), a ipak je to u odnosu na druge objekte takve vrste samo "sinagogica", a ne "Skadar na Bojani"!

 3. ajdareodjedared kaže:

  Odlična vest! Jedva čekam da se sinagoga otvori za koncerte i  izložbe… odličan prostor na odličnom mestu!

  @ budimo realni

  Bolje da ne komentarišete ništa kada vam nedostaje malko opšte informisanosti, da ne kažem kulture… i da ne kažem "malko"… nego puno.

 4. J kaže:

  Molim Vas da ispravite vest. Pre 2 dana su počeli radovi firme Express servis na Sinagogi. Hvala.

OSTAVITE KOMENTAR