Na Prozivci – Svetski dan osoba sa autizmom

U Subotici je obeželen Svetski dan osoba sa autizmom. Manifestacija  „Moj prijatelj je osoba sa autizmom“ održana je na otvorenim sportskim terenima na Prozivci.

autizam 1

“Položaj dece  i osoba sa autizmom u našoj državi je mnogo težak. Naša deca sa autizmom su teško prihvatljiva u društvu i ja sam zagovornik toga da 365 dana treba pričati o autizmu , ne samo jedan dan ili za Evropski dan osoba sa autizmom. Ako bi ušli u sistem socijalne zaštite i bio obezbeđen servis usluga porodicama, da one imaju predah, mislim da bi to bio jako dobar potez i podrška porodicama. Porodica živi 24 časa, jako malu podršku imaju, a sada se  i  ukida stručna podršau po školama, što znači da naša deca borave u školi četiri do pet sati i pitanje je da li su u tom periodu pokriveni stručnom podrškom, da bi to bilo u pravom smislu osposobljavanje osoba sa autizmom za dalji život” , ocenila je Suzana Skenderović, predsednica UO Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom u Subotici .

autizam 2

Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja u Subotici, Milimir Vujadinović je podsetio da je grad  dodeli prostor Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom i da preko projekata i konkursa, uključijući i javne radove pomažu udruženje.

Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministrarstvu za rad i socijalna pitanja je rekao da je država opredelila više od 200 miliona dinara za razvoj ovih oblika socijalne zaštite i spremni smo da podržimo organizacije na lokalnom nivou.

“Vlada Republike Srbije preko resornog ministarstva i drugih ministarstava redovno finansira krovna udruženja na nivou države, koja se bave problemima osoba sa invaliditetom, a naše ministarstvo periodično ima nekoliko konkursa godišnje upravo za razvoj aktivno i mi očekujemo da udruženja aktivno apriliciraju na konkurse  i nastavimo da pružamo podršku kao što smo to do sada  radili”, istakao je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministrarstvu za rad i socijalna pitanja.

autizam 3

Državni sekretar  za sport, Predrag Peruničić je istakao da svi sportisti imaju podršku, bez obzira da li imaju neki stepen invalidnosti ili ne.

 KOMENTARI

  1. pista kaže:

    pa dobro gospodo politicari kako vas nije sramota…. samo ako su VAS slikali…. MIlimire brukooooo

OSTAVITE KOMENTAR

64 + = 67

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: