Na salašu pokojne Etele Merk

Na salašu kod Bačke Topole, udaljenom 10 kilometara od naselja, nalazi se  azil za pse koji je bio u vlasništvu Etele Merk, stradale u požaru  marta 2011. godine . Sada o psima drugu godinu za redom vode brigu Kristina Rilk, medicinska sestra iz Pančeva, i Tamaš Koša, bolničar iz Mola.

 

Posle tragedije broj pasa je s 500 smanjen na 150 zahvaljujući francuskoj organizaciji za brigu o životinjama “Mukica”, volonterima i udomiteljima. Mladi par objašnjava da je azil posle dogovora s Francuzima i opštinom Bačka Topla postao prihvatilište zatvorenog tipa i da ne primaju više nove pse, ali su čvrsto odlučili da se posvete humanom radu i ostanu na nepristupačnom salašu, daleko od civilizacije.
– Zatekli smo zgarište i uplašene životinje. Komunalno preduzeće iz Bačke Topole je hranilo pse, ali je sve ličilo na horor film. Bilo je neophodno da neko prihvati kompletnu brigu. Obnovili smo prostor, od izgorele kuće smo napravili ordinaciju, a mi živimo u kamp prikolici. Najveći problem je što je prilaz salašu nepristupačan, naročito kada pada kiša i zimi – kaže Tamaš Koša.

 

 

 

Hranu za pse obezbeđuje im “Topiko”, ali bez Francuza opstanak ne bi bio moguć, jer je za brigu o životinjama mesečno potrebno i do 4.000 evra. Planiraju da otkupe salaš od naslednika Etele Merk da bi napravili savremeno prihvatilište za pse.

 

 
– Kada nas posete Francuzi uvek odvedu desetak pasa za koje su pronašli udomitelje. Psi su sterilisani, vakcinisani i imaju papire o karakteristikama. Teško nam je kada se rastajemo od pasa iako imamo puno posla oko njih. Kada je lepo vreme u nabavku idemo biciklom, međutim, zimus je Tamaš pešačio pošto se do salaša nije moglo doći ni traktorom. Nije lako, ali ljubav prema životinjama je jača od briga koje imamo. Opština nam plaća struju, ali odnošenje otpada nije rešeno. Zahvaljujući dobrim ljudima smo sakupili novac za dva transporta, međutim smeća još uvek ima na pretek – kaže Kristina Rilk

 

 

 

BLICKOMENTARI

 1. Nenad kaže:

  Svaka cast dobri ljudi, videli ste u tekstu koliko im pomazu i stranci, i firma Topiko i opstina… A nasem subotickom Azilu Alex opstina samo odmazhe, sad hoce da ih i zatvore a imaju preko 700 pasa.

 2. radnik kaže:

  Nas Azil  ALEX je jedini koji sam radi bez pomoci grada i opstine a sada mu preti da ga zatvore,..Backa Topola pomaze svojima a sta Subotica radi za svoj Azil ALex nista! Da ne spominjem gradski azil u kojem je HOROR i Monstruozno mucenje i ubijanje zivotinja na najkrvolocniji nacin a o zapolsenima da ne govorim! Zalosno…

 3. ivan kaže:

  Meni zaista zao ali kod nas treba da radi sinteraj.Psu kojeg uhvate na ulici i u nekom roku vlasnik se nejavi,treba da sledi uspavljivanje.

  A kada budemo dovoljno savesni da pse neizbacujemo na ulicu a onih par pasa koji zbog nekih razloga ostanu bez vlasnika stavljamo u azil i udomljavamo.Ovako samo radimo jos gore jer nas gradjanin bez ikakve bojazni od kazne suta psa na ulicu misleci da ce se vec snaci il ce ga neki azil preuzeti.

   

OSTAVITE KOMENTAR