Na severu Bačke “planule” vakcine protiv gripa

Za potrebe zdravstvenih ustanova na teritoriji Severnobačkog okruga, 1. oktobra pristiglo je 7.500 doza vakcine protiv gripa. Ovo su veće količine u odnosu na ranije godine. Međutim, one su za desetak dana u potpunosti utrošene. Od kako postoji imunizacija protiv gripa, nikada u ovako rekordno kratkom vremenskom periodu, vakcine protiv gripa nisu utrošene.

Ovo je, u izjavi za RTV Vojvodine, rekao dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotice. Činjenicu da je interesovanje za prevenciju protiv gripa veće nego ikada on objašnjava aktuelnom epidemijom kovid- 19 zbog čega ljudi, u nedostatku vakcine protiv ovog virusa, nastoje da se vakcinišu bar protiv sezonskog gripa.

“Prve vakcine koje su pristigle u Srbiju su uvozne vakcine, “Influvak tetra”. One su, gotovo svuda, utrošene u veoma kratkom roku. Nakon njih dobili smo, u nešto manjoj količini od uobičajene, vakcine sa Torkala, ali imamo čvrsta obećanja da će biti distribuirane i tokom novembra i decembra”, kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

On se slaže da je uvek bolje vakcinisati se protiv gripa što ranije, ali i ističe da, na osnovu iskustva iz prethodnih godina, ovo sezonsko oboljenje biva u ekspanziji u januaru, a svoj maksimum dostiže u februaru.

“Ukoliko se neko vakciniše protiv gripa, bilo vakcinom sa Torlaka ili onom iz novog kontigenta uvoznih vakcina “Influvak tetra”, ova imunizacija može da se obavi i u novembru i u decembru i to neće biti kasno”, tvrdi epidemiolog dr Nebojša Bohucki.

Da bi dobili besplatnu vakcinu protiv gripa, zainteresovani treba da se obrate svom izabranom lekaru u ambulanti Doma zdravlja. To se preporučuje starijima od 65 godina, ali i onima koji su mlađi, ali imaju neko od hroničnih oboljenja, kao što su, naprimer, diabetes, astma ili bronhitis.

RTVKOMENTARI

  1. Kolompar Gustika kaže:

    Kakva je ova nova inekcija # ispljuvak vetra & jel i to nesto kinesko opasno je i cuti dal je neko probao jeli dobra ja bi mozda uzeo 2 samo da se vakcinisem ja i moja kobila jer mi zajedno radimo ako se jedan od nas razboli od gripe ne mozemo raditi. mozda ipak ostale dve inekcije negde ispod tezge.

  2. Vojvoda Vlatko Vukovic kaže:

    Ja sam razmisljao da vakcinisem svog psa,ali i on je zivo bice,ne zasluzuje tako surovu smrt!ko nama gradjanima grantuje za vakcine,koga da tuzim ako se mom prijatelju nesto desi??!!!verovatno negde sitnim slovima pise na sopstvenu odgovornost!najveca prevara u istoriji covecanstva!!!

OSTAVITE KOMENTAR