Na Somborskoj kapiji ni igla da padne

„Na igralištu kraj Somborske kapije nije bio ni pedalj slobodnog mesta odakle je mogao da se prati „Sportov“ derbi kola. Ovoliki gledaoci na ovaj stadion još nisu došli.“

Ovako Ivica Kajdoči počinje svoj izveštaj sa utakmice, za list Sport. Nije na Bačku došao niko iz velike četvorke ali se na ovaj mali stadion po njegovoj proceni naguralo 7 000 gledalaca. U pitanju je derbi Vojvođanske lige Spartak – AIK (Bačka Topola). Godina je 1978. Gradski stadion se renovira pa je Spartak domaćin na Somborskoj kapiji. Kao da se ispadanje iz Druge lige nije odrazilo na popularnost kluba. Ili jednostavno nije isto kada se tim bori za vrh i pobeđuje, pa makar to bila i treća liga, ili kada gubi utakmice. Publika ne može da trpi poraz za porazom, jer gledaoci nisu samo „ljubitelji sporta“ već navijači kojima raspoloženje toga dana u mnogome zavisi od onoga šta će se desiti u ovih 90 minuta.

Nekoliko sezona pre toga, Spartak se takmičio u Prvoj ligi ali sezona 1977/78. zatekla ih je u pokrajinskom rangu. Za prvo mesto se vodi mrtva trka sa kvalitetnim AIK-om iz Bačke Topole.

spartak - aik

„Utakmica je bila puna dinamike, obrta u igri, lepih akcija, udaraca na gol i uz to – tri efektna pogotka.“- piše Sport.

Dalje se kaže da su Subotičani poveli  polovinom prvog dela, u kom su bili bolji protivnik. Grešku protivničkog golmana iskoristio je Bogojević. U drugom poluvremenu Bačkotopolci su preuzeli inicijativu, često atakovali na gol Spartaka i iz jednog takvog napada su uspeli da izjednače. Iako je nerešen rezultat bio najrealniji ishod, nije se tako završilo. Igrao se 92. minut. Svi su gledali u sudiju i očekivali poslednja tri kratka zvižduka, kada je Đuran iznenadio odbranu AIK-a i doneo Spartaku pobedu i prvo mesto.

spartak subotica old

Te sezone igra se i gradski derbi. U istoj ligi su Bačka i Spartak.  I njihov susret po kiši  napunio je stadion na Somborskoj kapiji.

somborska-kapija-1

 

somborska-kapija-2

backa-spartak

Na Spartaku sedamdesetih

spartak-semafor

Vladislav Jakovljević (Spartak)

vladislav-jakovljevic-spartak-suboticaKOMENTARI

 1. Usputachni kaže:

  Pogledajte reklame na stadionu.Koliko je firmi jos danas zivo i radi uspesno u danasnje vreme. frown

  Tuuuugaaa,a lopta je i dalje okrugla.

  Da vidim sad koji klub moze da dovede 7 000 navijaca a da nisu "veciti" u pitanju?!

 2. zorandjala kaže:

  bilo je to vreme kad su Crvenka i backi jarak bili prvoligasi a Spartak radnicki nis republicki jos se malo igralo posteno. Tole je bio zauzet odbojkom ,A onda dolazi bunda liga i kocinju fudbalske koreografije.Tole se seli na fudbal to se sada zove Kataklizma.Trka za novcem u sportu umire sve lepo jos se pojedinci koprcaju hrvaci,hokej na travi.ali polako od grada sportova subotica postaje grad mesetara u sportu.Lanski jos zahvaljujuci tebi mozemo se prisetiti velikih dana subotickog sporta.Lepo bi mozda bilo napraviti jednu reportazu o Peri ivkovicu jednom od najvecih sportskih radnika subotice koga se danas verovatno niko ni neseca ,velikan europskog hokeja na travi.

 3. Anonimni kaže:

  O Peri Ivkoviću pisao sam imamo mnogo slika iz perioda kada je hokej na travi u Jugoslaviji bio masovan sa i do 11 klubova u prvoj i drugoj ligi. Zajedno Zagreb sa ostalim klubovima iz Sloveniji nisu bili toliko masovni kao u Subotici, da spomenem i Sentu, Novi Kneževac, Novi Sad, bilo je pokušaja u Ruskom Krsturu. Prikaz je bio i u Čantaviru. Ipak čika Pera iskoristio je veliku firmu ELEKTRO-VOJVODINA, koja je bila sponzor sporta. DGY

 4. Karolj kaže:

  Lepo je čitati o prošlim sportskim događajima. Naročito, kada u njenim sadržajima pronalazimo skoro već zaboravljene detalje i sportskih likova naših mlađih godina. Neki od njih mogu ispričati neke interesantne događaje iz doba svojih aktivnih dana. Iskoristimo dok su oni s nama, na dohvat ruku.

OSTAVITE KOMENTAR