Na Šupljaku otvoreno odmorište za bicikliste

U neporednoj blizini Ludaškog jezera na Šupljaku kod Subotice danas je otvoreno odmorište za bicikliste, koje će turistima i sportistima biti mesto za predah i uživanje u prirodnim lepotama severa Bačke.

Otvaranje odmorišta deo je projekta „EkoVelo Tour“ koji se realizuje u okviru Dunavaskog transnacionalnog programa Evropske unije, a čiji je cilj da doprinese održivom turizmu u dunavskom regionu.

– Želeli smo da  objedinimo biciklizam sa ekoturizmom, odnosno da zaštićena prirodna dobra naše sredine povežemo sa biciklističkim stazama „Euro velo“, koje  prolaze kroz našu regiju, a to su staze broj 6, broj 11 i broj 13.  Tako bismo omogućili jedan interesantniji razvoj ovog ruralnog područja – objašnjava Izabela Lanji Hnis iz Turističkog klastera mikroregije Subotica-Palić. – Celo odmorište je napravljeno od prirodnih materijala,  tako da zadovoljava potrebe i ekoturista, odnosno svih onih koji žele da posmatraju ptice i biodiverzitet, a jezero Ludaš je pod međunarodnom zaštitom i ima takvo prirodno bogastvo koje treba da bude zanimiljivo ne samo lokalnom stanovništvu, nego i turistima koji žele da vide  nešto novo.

Odmorište je u fokusu tri biciklističke ture – „Ture vode“, kojom su obuhvaćena jezera, „Ture peska“ i „Banatske avanture“. Projekat je možda mali, vredan oko 6.5 miliona dinara, ali je veoma značajan, jer njime Ludaš i Subotica ulaze na evropsku mapu.

Večernje novostiKOMENTARI

 1. alex kaže:

  ja sam na slikama video samo njivu ispred i štale pored objekta. na to misle kad kazu „prirodne lepote“?

 2. Biciklom idi. kaže:

  Ko nije biciklista da nepise gluposti. Svaka idea za bicikliste
  Je dobra idea.

 3. goran kaže:

  Dobra stvar za bicikliste kao predah za narednu voznju .

 4. Šojić kaže:

  To ce do proleca kad krenu biciklisti neko poloziti

 5. caru carevo kaže:

  Nadam se da postoji i neka prostorija gde se može ugrejati i prenoćiti. Struja i voda za piće. U svetu, to spada u osnovnu opremu za odmorište za bicikliste.

 6. DUKA DIZEL kaže:

  Imam osećaj da će ovo vrlo brzo da postane odmorište za migrante

 7. Som kaže:

  Pored cijeg je salasa ova lepa letnja terasa.

 8. Velosipedista kaže:

  Bicikla kao prevozno sredstvo i kao rekreacioni rekvizit ima lepu i sigurnu buducnost. Mislim, to ce jos malo da potraje dok stigne do Balkanske Vukojebine, i Panonske Pripizdine ali stici ce kao i sve ostalo sto je stiglo. Ako je nesto za kritiku u vezi odmorista i birdwatching tornja, onda je to pitanje zasto nije vise takvih odmorista po duzini cele biciklisticke rute.

 9. Ana kaže:

  Koje prirodne lepote? Te ledine pune pesticida?
  Posumljavajmo Backu, skoro da nema drveca!

OSTAVITE KOMENTAR

51 + = 53