Na trasi nesuđenog bulevara

Bulevar projektovan 1963. nije imao snagu da se probije dalje od trga Cara Jovana Nenada. Mnogi kažu – srećom, jer danas više ne bi imali Engelsovu i Mali korzo. Početak je trebao da bude ispred nove Željezničke stanice,odakle bi, prav kao strela, stizao do Buvljaka.

Slika

Posledice čekanja na bulevar su vidljive i danas. Puno starih ruševnih kuća u Vase Stajića i Vuka Karadžića. Ne tako davno, stvari su stajale još gore. Ulice oko današnje Galerije su do kraja osamdesetih bile neasvaltirane, osvetljene sa po jednim fenjerom…

Slika

Evo pogleda iz šezdesetih godina, na prostor u čijem se središtu danas nalazi hotel Galerija. Vidimo ulicu Vase Stajića koja ide gore do Đure Đakovića. Na uglu je danas zgrada koju znamo po burekdžinici Lipa, ali na slici je tu još prazan plac. Tu nije do tad ništa građeno, nije pala bomba iz aviona ili slično. Bila je to jedna blatnjava ledina a na ćošku – jedna mala kućica. Vrlo mala i neugledna, bila je okruzena ogradicom od drvenih daščica a na njima bi bio nataknut po koji lončić. I smešno i tužno za centar grada koji je tada još krio svoju lepotu. Na toj ledini je povremeno gostovao lunapark. Noću je sve to bilo u mraku. Civilizacija se završavala negde kod Stare pizzerije. Sve je to čekalo da tuda prođe široki bulevar. Kao „Mitićeva rupa“ u Beogradu, taj plac je čekao ceo vek posle izgradnje susednih kuća, da i on dobije svoju zgradu.

Slika

Do nedavno je tu bio ovaj breg, ustvari brdo šuta zaostalo od srušenih kuća u bombardovanju 1944.
Služio je deci danju a duvačima u kesu noću.

Slika

SlikaKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Čuo sam za drvaru na tom mestu, moje sećanje dobacuje do polovine sedamdesetih kada je već nije bilo. Tada je taj plac služio lunaparkovima a kad nije bilo njih, deci iz kraja. Znam neke koji su tu vežbali zabacivanje udice. Od njih sam i čuo taj toponim Čepikino polje. Pretpostavljam da je naziv toponima usko lokalnog karaktera ili na neki način žargon, jer ipak je to bio samo prazan plac između starih zgrada. Na mapi pogodaka bombi iz 2.sv. rata taj prostor je pošteđen što govori da tu verovatno nikad nije bilo ništa svrsishodnije od stare drvare a mala kućica nije uvek bila za stanovanje.

 2. Lansky kaže:

  U početku beše kostur
  Slika

 3. rovad kaže:

  a jee steta sto nikad nije realizovan

OSTAVITE KOMENTAR

+ 41 = 48

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: