„Na vukovom tragu“ otvara 26. Međunarodni festival pozorišta za decu

„Od Don Kihota do Viteza bez Konja, od jednog do drugog lutkarskog pozorišta (nemačkog, španskog, češkog, bugarskog, poljskog…), možemo zapaziti da je ono što je nekada bilo i dalje je ostalo najveća vrednost lutkarstva: scensko stvaralaštvo sa lutkom, a ne puka igra sa lutkom. Kroz lutku su se uvek manifestovale sve tendencije, reflektovale najvažnije osobine lutkarstva, uočavao afinitet, još uvek entuzijazam, ali i volšebne sile umetnosti. Jer, u lutkarskom pozorištu čuda su još uvek moguća, ona se podrazumevaju, prizivaju ili izazivaju”, reči su selektora festivala dr Zorana Đerića.

Takmičarski program otvoriće predstava „Na vukovom tragu“ novosadskog Pozorišta mladih, nastala po romanu Džeka Londona, u režiji Jakuba Maksimova. Već sutradan biće izvedene tri predstave: „Vila Helena i princ Árgyélus“ Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske, „Bajku o ribaru i ribici“ ruskog Teatra „Petruška“, te „24 bake” u izvođenju Šijanskog  umetničkog pozorišta za decu, jednog od najzanimljivijih teatar u Kini.

Trećeg festivalskog dana, 24. septembra, Državno lutkarsko pozorište Burgas iz Bugarske dolazi sa „Zlatnom guskom” Braće Grim u režiji Todora Valova, potom će Malo pozorište „Duško Radović” izvelo „Čudotvorno kresivo” po motivima bajke Hansa Kristijana Andersena, da bi na kraju tog dana nemačku pozorišnu scenu za decu reprezentovala neverbalna predstava „Ja sam malo svetlo”.

I sledećeg dana, 25. septembra, na programu su tri predstave. Subotičko Dečje pozorište predstaviće svoje viđenje kultne bajke „Lepotica i zver”, nakon toga iz italijanskog pozorišta “Antonio Panzuto” dolazi „Operski frižider”, dok je poslednju predstava na repertoaru četvrtog festivalskog dana „Divna zelena ptica” Teatar “Lalka” iz Poljske.

Pretposlednjeg dana festivala, u četvrtak, 26. septembra, publika će biti u prilici da pogleda predstavu „Pored tebe” Teatra Yun iz Koreje, potom „Ježevu kućicu” Dečijeg pozorišta Republike Srpske, nastalu po istoimenoj knjizi Branka Ćopića, te „Cipele”, koje stižu iz Belgije, dok bi festival, pre proglašenja pobednika, zatvorila predstava „Cvrčak i mrav” trupe iz Crne Gore. Proglašenje pobednika zakazano je za  u petak, 27. septembra, 20 sati u Dečjem pozorištu Subotica.

Inače, pored zvanične selekcije, u kojoj su predstave koje konkurišu za nagrade, jedan od najznačajnijih festivala u regionu, koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima, tu je i bogat raznovrsni prateći program koji čine ulični teatar, gostovanja u Srbiji i u susednoj Mađarskoj, muzički i filmski program, naučni skupovi, pozorišne radionice, promocije knjiga, izložbena i izdavačka delatnost.

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.

 

DnevnikKOMENTARI

  1. Bivši kaže:

    Šta je sa Markovićem?

OSTAVITE KOMENTAR