Nadležni ne pojašnjavaju mere o sedenju na međumesnim linijama

Putnici koji su autobusom “Niš ekspresa” putovali od Niša do Subotice 7 sati i sve vreme, kažu, sedeli na sedištima jedni do drugih, tumače da je time prekšena mera protiv širenja virusa korona, prema kojoj bi ljudi u autobusu trebalo da sede na svakom drugom sedištu. Da na međumesnim linijama ta mera ne važi, tvrde iz Niš ekspresa. Nadležni, koji bi trebalo da razreše dilemu putnika, do objavljivanja teksta nisu odgovorili.

Da li je dozvoljeno sedeti jedan do drugog i u autobusima koji voze na međumesnim linijama – pitaju putnici koji su jednim takvim sa glavne autobuske stanice u Nišu krenuli u Suboticu 14. decembra.

Kažu da su sedeli jedan do drugog i tako smešteni proveli u vožnji oko 7 sati, zbog čega ukazuju da im je bilo ugroženo zdravlje.

Problem je što u vreme pandemije, pretnje karantinima, zatvaranjem, pravila ne vaze za “Niš ekspres”, rade šta im je volja i svesno ugrožavaju zdravlje putnika – smatraju putnici.

U članu 9 Uredbe o merama za sprečavanje širenja zarazne bolesti kovid-19 predviđeno je da su autobuski prevoznici i autobuske stanice dužni da obavljanje međumesnog linijskog, posebnog linijskog i prevoza putnika za sopstvene potrebe, organizuju u skladu sa preporukama, ali nejasno da li to podrazumeva i raspored putnika na svako drugo sedište.

Na istu Uredbu pozivaju se iz “Niš ekspresa” u odgovoru putnicima na njihove tvrdnje o nepoštovanju mera u autobusima.

Prema Uredbi Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 (ažurirano 15. 11. 2020.) u međumesnom autobuskom saobraćaju nije predviđen smeštaj putnika na svako drugo sedište, već je dozvoljen prijem putnika u granicama deklarisanog kapaciteta autobusa – kažu iz “Niš ekspresa”.

Oni koju su najstručniji da pojasne da li meru smeštanja putnika na svako drugo sedište treba primenjivati i u autobusima na međumesnim linijama, jer su i učestvovali u donošenju mera kojima bi trebalo sprečiti širenje epidemije virusa korona, za pojašnjenja novinare upućuju na Vladu Srbije.

Molim Vas da se obratite savetniku za medije Vlade – kratko piše SMS-om epidemiolog i član republičkog Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Iz Vlade Republike Srbije, ali i iz Minstarstva zdravlja, kabineta premijerke Ane Brnabić, republičkog i niškog Zavoda za javno zdravlje još nema pojašnjenja da li se sve epidemiološke mere koje važe za gradski autobuski prevoz, podjednako primenjuju i u autobusima na međumesnim linijama.

Odgovori iz ovih institucija se očekuju.

Izvor:Južne vestiKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR