Nadogradnja Dafinine zgrade

U doba nemaštine, kada je trgovina nekretninama veoma slaba, izgradnja višespratnice sa 30, 40 ili 50 stanova je veoma rizična. To sebi mogu da priušte samo najjači kojima nije problem da sačekaju par godina da rasprodaju stanove i tako obrnu uloženi kapital. Stoga se investitori često opredeljuju na nadogradnju postojećih objekata gde se dobija par stanova koji se lakše prodaju.

 

Nadogradnja, može biti i preuređenje tavanskog prostora zamenom krovne konstrukcije ali i nadogradnja kompletnog sprata ili dva. Ona se može uraditi na starijim objektima ukoliko su temelji istih u dobrom stanju, ali neretko se dešava da zgrade ne starije od 20, 30 godina nadograđuju. Jedan od takvih primera je „Dafinina“ zgrada koja će dobiti novi stambeni prostor sa pogledom na Patriju. Materijal, ali i izgled će u potpunosti odgovarati postojećem objektu pa se estetika objekta neće narušiti. Pošto je zgrada sama po sebi u disproporciji, nakon završetka radova neće se ni primetiti da je nešto rađeno. Gabaritno, novi sprat će biti u nivou pročelja objekta, niža u odnosu na Patriju, ali duplo viša od susednog objekta. Po planu detaljne regulacije nijedan od objekata u ovom bloku neće biti rušen pa će stoga ova disproporcija susednih objekata ostati ovakva se dok se možda ne uradi nadogradnja nižeg i starijeg objekta (ukoliko mu temelji to dozvole).

 

Ostaje upitno to da li postoji potreba za ovakvim nadogradnjama u centru grada, koje same po sebi povećavaju razliku starijih i mlađih objekata?

 

"Dafina" nekada

 

U toku nadogradnja lamele prema PatrijiKOMENTARI

 1. jasmina kaže:

  „Materijal, ali i izgled će u potpunosti odgovarati postojećem objektu pa se estetika objekta neće narušiti.“

  😀 😀 😀  Pa da li je uopste moguce narusiti estetiku ovog objekta?! On vec narusava sam sebe, a da ne pricam o strogom centru grada. 

 2. djomla kaže:

  Da ti pomognem dok ne resimo i taj problem…  🙂

  Moze kako da ne. Estetika svakog objekta se može narušiti, pa čak i onog za kog smatrate da ne može biti ružniji. Pogledajte zgradu skroz levo. Do pre par godina sasvim pristojna četvorospratnica…

  Što se tiče Dafinine zgrade, nadogradnja će u potpunosti izgledati kao sprat niže, čak se za bočne strane koristi žuta fasadna cigla, koja dominira na nekoliko delova objekta. Izgled prozora i krovne konstrukcije, sve identično postojećem. Generalno posmatajući objekat zasebno, on neće biti narušen. A mogao je da bude nadograđen kao zgrada na Prozivci.

 3. jasmina kaže:

  LOL imam i bolji primer, ali mislim da nemam sliku (ako nadjem,posto sam zivela tamo, postavicu) Aleja Marsala Tita 10. Moja draga, voljena zgrada u kojoj sam odrasla, ali eto, unakazise je  😥

 4. zoltan kaže:

  Postovani, ciraoci

  Posto sam upoznat sa tom nadogradnjm na Dafininopj zgradi, istina je u tome, da je tamo postojala jedna nenatkrivena krovna terasa, a ispod je stan. Tokom izvedbe zgrade, nazalost sui napravljeni su propusti, i vremenom je prokisnjavalo, i vlasnici stana ispod su zatrazili da se resi problem te terase.gornji investitor je zatvorio predmetni prostor i tako je resen jedan od puno problema oko tog objekta. Inace sam objekat stvarno niti estetski niti sa svojim gabaritima vec u orginalu nepripada tom okruzenju.

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: