Nadstrešnica na Lončarević kući

Na Malom Korzou i dalje stoji građevinska ograda na Lončarević palati.

 

U svetu nabijanica, ali i obližnjeg utvrđenja nastala je ova spratnica koja je te davne 1799. godine ucrtana u kartu grada. Sadašnji izgled nije dobila pri nastanku, već više od veka kasnije kada je 1907. godine izvršen građevinski zahvat nad njom. Tadašnji vlasnik Dušan Stojković, dobio je dozvolu i preuredio objekat. U tom trenutku hit u gradu zvana “secesija” je ostavila traga i ovde pa je fasada objekta dobila cvetne dekorativne motive. Originalan stil je tada zauvek izgubljen, a generacije koje su kasnije prolazile Malim Korzoom su postojeće stanje prihvatale kao da je originalno.

 

Prošlo je 105 godina od pomenute rekonstrukcije i ponovo je došao red na građevinski poduhvat. Pošto je pod zaštitom, možemo samo da zamišljamo kako bi izgledao uređenje fasade u savremenom duhu. Posao je sasvim korektno urađen, pa je osveženje više nego vidljivo i prijatno za oko.

 

Trenutno se pravi  nadstrešnica a pojedini elementi iste su već montirani. Ceo projekat je urađen u saglasnosti sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Kako će na kraju da ispadne? Ostaje da vidimo…


Uskoro kraj rekonstrukcije najstarije spratnice
Skele na malom KorzouKOMENTARI

 1. after Protego kaže:

  Zašto Nasmeši se Subotici ne reaguje na ovo?

  Zato što ovde nema Janjića.

 2. freelancer kaže:

  Pogledaj samo one prozore (tri) na uglu. Oduševljava me taj stil, a ima takvih “uglova” još u gradu. Prostorija mora da je fenomenalna iznutra zbog pregleda. Na tri strane. I sad, zamisli na jednom od tih prozora sledeću scenu:

  Ulica

 3. Subotica kaže:

  Ja to gledam svaki put kad prodjem i ne verujem sta vidim, unistili su one ukrase i stavili neke gluposti na 4 sarafa!

  Ko li im je dao samo dozvolu za to?!?

 4. urbanion kaže:

  @ Subotica.

  ajmo da prvo vidimo KOME pa onda KO je dao saglasnost. Ko je investitor, ko je vlasnik, kako je uknji\io vlasništvo i kada i da li imaju možda nešto da kažu mali akcionari preduzeća čije je bilo vlasništvo a onda da vidimo Ko je dao saglasnost da se kači to gvožđe gde mumesto nije i posle toga da se neka institucija raspita POŠTO ide ta saglasnost.

 5. Anonimni kaže:

  after Protego:

  Zašto Nasmeši se Subotici ne reaguje na ovo?
   

  Zato što ovde nema Janjića.

  ne nego zato što niko od njih nema lakat da izađe pred javnost i javno kaže ime i prezime vlasnika. cave

 6. komentator komentara kaže:

  e subotico moja fenserko mala

 7. Peja kaže:

  Taman se čovek poraduje da je sređena jedna lepa fasada, kad ne lezi vraže!! Trebalo bi sad kao da budem korektan pa da ne komentarišem dok se radovi ne završe, ali „što se grbo rodi ni vrijeme ne ispravi”. Jedina sreća u svemu ovome je to što će ta monstruozna konstrukcija jednog dana lako da se odšrafi kad im dođe iz … u glavu.

 8. Deni kaže:

  Geza

 9. Tup-tup kaže:

  To se zove: posra Marko i sebe i šarca!

OSTAVITE KOMENTAR