Nafta: akcize rastu, cena pada

Od prvog dana ove godine akcize na dizel gorivo i tečni naftni gas su povećane, pa je sada zahvatanje države za svaki litar dizela 50 dinara, umesto dosadašnjih 46, dok je akciza za TNG sa 35 povećana na 40 dinara po kilogramu.

Benzinska stanica

Ipak, kako prenosi Dnevnik, za sada na benzinskim pumpama ne da nema promena nagore, već cene nastavljaju da padaju. Doduše pad je mali, ali je pad. Tako je na pumapma u Srbiji litar bezolovnog benzina oko 130 dinara, dok je za litar evro dizela potrebno nešto više od 140 dinara, što je za više od 20, odnosno 15 dinara jeftinije nego pre dva meseca kada je bezolovni bezin koštao oko 150 dinara, a evrodizel oko 155 dinara.

Dakle, svi učesnici na domaćem tržištu za svaki prodati litar dizela i kilogram TNG-a od 1. januara plaćaju višu akcizu, ali ne i potrošači, a da li će tako i ostati zavisi od nekoliko faktora. Na tržištu Srbije dodatni uticaj na cenu goriva ima i kurs dinara u odnosu na evro i dolar. Ako se posmatra samo cena sirove nafte, onda je verovatnije da će cene goriva u Srbiji, u najamanju ruku ostati iste ili da će biti niže, jer barel i dalje klizi na dole.

Na domaćem tržištu, a slično je i na tržištima u regionu, gorivo je znatno jeftinije nego prošle godine, jer je cena sirove nafte na svetskom tržištu drastično opala u poslednjih šest meseci. Naime, cena “crnog zlata” već mesecima je u padu i sada je više od 50 odsto jeftinija nego u junu prošle godine, a iako stručnjaci ističu da je sadašnja cena nafte dugoročno neodrživa, gotovo svakog dana barel ide na niže.

Inače, prosečna cena benzina u Srbiji, preračunato po srednjem kursu NBS, iznosi 1,078 evra za litar, i to je ispod proseka 10 zemalja regiona. Sa druge strane, prosečna cena dizela od 1,114 evra po litru je manja samo od prosečnih cena u Sloveniji, Albaniji i Rumuniji.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. misa kaže:

  NiS ce ovih dana dodatno sniziti cene za 2 dinara po litru.

 2. shtrokavi kaže:

  Lopovska država! U Americi litra benzina 1 dolar, što je nekih 100 dinara. Svuda u svetu su cene goriva izuzetno pale, a kod nas par dinara vamo par dinara tamo. A kada se kriza sa Rusijom smiri onda će litra biti 160 dinara. 

  A ovce neka glasaju za našminkane polupismene debile.

 3. Gabi kaže:

  To samo znaci da drzava hoce jos malo da zaradi. na tih 50 dinara akciza dodajte i PDV pa cete videti da pola od 140 dinara ide direktno drzavi. Ali treba namiriti birokratski aparat.

 4. vokille kaže:

  Ali ako prepolovimo ili ukinemo akcize akcize, od čega će zarađivati Vučko i njegova ekipica, razne SVM, SRS i ostale troznačne odrednice? 

  Bukvalno su naftni derivati jefiniji u zemljama poput SAD, Nemačke ili Rusije. Mada, ovako nešto neće potrajati, nafta će jednom nestati (kroz 2-3 decenije).

   

OSTAVITE KOMENTAR