Najava tretmana suzbijanja odraslih komaraca

U skladu sa  Ugovora o javno – privatnom partnerstvu za obavljanje usluga dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na teritoriji Grada Subotice broj IV-404-142/2021 od 10.5.2021. godine  i datim Nalogom za vršenje DDD tretmana br. 6 od 18.6.2021. godine, preduzeće „Oris“ d.o.o. iz Sombora, obaveštava građane da će sprovesti kombinovani tretman suzbijanja odraslih komaraca iz vazduha i sa zemlje u periodu od 21. juna 2021. do 2. jula 2021. godine.

Kombinovani tretman odraslih komaraca će se izvršiti u vremenu od 18:00 do 23:00 časa prvog dana u okviru navedenog termina sa povoljnim meterološkim uslovima, u odsustvu padavina, vetra i bez ekstremno visokih temperatura vazduha. Tretman iz vazduha će se vršiti na teritoriji sledećih mesnih zajednica: Kelebija, Ljutovo, Donji Tavankut, Gornji Tavankut,  Radanovac, Zorka i Makova Sedmica. Tretman sa zemlje vršiće se na teritoriji Mesnih zajednica:  Novo Selo, Gat, Ker, Aleksandrovo, Mali Bajmok, Peščara, Dudova Šuma,  Centar 1, Centar 2, Centar 3, Prozivka, Bajnat, Novi Grad, Kertvaroš, Mali Radanovac, Željezničko Naselje, Palić, Hajdukovo,  Čantavir, Bačko Dušanovo, Verušić, Mišićevo, Mala Bosna,  Đurđin, Stari Žednik, Novi Žednik, Višnjevac, Bikovo, Bajmok,  Šupljak, i Bački Vinogradi.

Tretman sa zemlje će se vršiti ULV tehnikom, preparatom na bazi aktivne materije deltametrin, a iz vazduha preparatom na bazi aktivne materije lambda cihalotrin. Preparati su toksični za pčele, pa se mole pčelari da svoje košnice zatvore ili uklone na udaljenost od najmanje 5 km od mesta vršenja tretmana. Dejstvo navedenih preparata traje 3 dana. Mape sa lokacijama na kojima se vrši tretman dostupne su na fejsbuk i internet stranici (www.oris.rs) preduzeća „Oris“ doo Sombor. Telefon za sve dodatne informacije je: 025/515 50 55.

Šef službe za komunalne posloveKOMENTARI

 1. smrad i kal kaže:

  uskoro će i njarenje budalina da nas prskaju koronom

 2. Trovach kaže:

  Ja koristim preparat na bazi lambda cihalotrina za suzbijanje komaraca u svom dvoristu. Bas danas to planiram da uradim, ali prethodno moram poseci izdanke nekih zbunova gde se komarci skrivaju. Samo treba znati da je to piretroid, pa se mora prskati kada je temperatura ispod 22 stepena. U protivnom jako isparava i skracuje se duzina delovanja.

 3. Indijanac kaže:

  Ma kakav bre tretman suzbijanja odraslih komaraca? Treba to tamaniti jos dok su jos jako mali. Grizu oni vec odmalena, a od malog komarca postane iskusna, lukava, pokvarena odrasla krvozedna jedinka. U drugim drzavama tamane larve, jos dok se nisu jos ni izlegli. Ne treba ih uopste zaliti, ni oni nas ne zale kada sisu nasu krv.

 4. Tramp kaže:

  Samo da pitam ,koji avioni su u pitanju :el Mig 29 òvi novi iz 85god,il su neki stariji.Prica se da oni stariji nisu prešli tehnički pa zdravo dime.

 5. Mosquito Dzoni kaže:

  Suzbijanje komaraca hemijskim putem je jedan Sizifovski posao. Daje samo kratkorocne rezultate. Zenka komarca moze da snese oko 200 jajasca, koja po pravili snese 2 do 3 puta u zivotu. Da bi se iz njih izlegle larve njoj je potrebno da dobije proteine iz krvi. Svejedno da li od coveka ili neke zivotinje. Zatim njoj treba neka mirna stajaca voda kako bi se razvile larve (obicno 2-3 dana) i da bi se dalje razvijale u odraslu jedinku (oko 2-3 nedelje) gde je takodje potrebna isto takva voda. Dakle komarcima su dovoljne samo male barice koje ostaju po seoskim i neasfaltiranim putevima posle kise, razna burad za kisnicu, ukrasni ribnjaci u basti i jos mnogo toga gde se zadrzava voda makar samo na par dana ili nedelja. Jedan klasicni vid borbe protiv komaraca odnosno malarije je isusivanje mocvara. U nekom zemljama (Brazil, USA) se borba protiv komaraca pokusava genetskom manipulacijim muskih jedinki. Ta manipulacija treba da smanji potencijal razmnozavanja zenki i kroz par generacija znacajno smanji celokupnu populaciju komaraca. U praksi to vec daje vrlo ohrabrujuce rezultate. Sa drugog aspekta ta manipulacija utice na ekoloski lanac i koliko god da su komarci nasnosni i neugodni, oni su i korisni za oprasivanje biljaka, a za drvo kakaovca su i apsolutno neophodni. (Bez komaraca nema cokolade) Komarci su i vazna karika u lancu ishrane. Njima se hrane veci insekti, ribe, ptice itd. Meni se cini da su za sada najbolje metode borbe protiv komaraca – dobre zastine mreze na prozorima, zastine mreze iznad kreveta (Mosquitonet) zatim razne bilke u kuci i oko kuce koje svojim etericnimisparenjima odbijaji isekte, narocito komarce. To su najcesce biljke – bosiljak, nana, beli luk, macina trava, i valjda jos neke u zavisnosti od mikroklime koja vlada u odredjenom krju.

 6. Trovach kaže:

  @Mosquito Dzoni…Mali kucni ribnjaci ne odgovaraju komarcima ako u njima ima ribe, jer se one hrane njihovim larvama.

 7. Mosquito Dzoni kaže:

  @ Trovach

  To znate vi, a to znam i ja. Medjutim komarac ima nesto skromniju inteligenciju od nas dvojice pa to ne zna. Nisam neki matematicar i mrzi me da racunam ali ako od polozenih jajajsca u mini ribnjak smo jedan vrlo mali procenat larvi prezivi, u roku od par nedelja bude sasvim dovoljo komaraca barem koliko “za po kuci”. Dovoljno je stanovati u neasvaltiranoj ulici u kojoj po mnogobrojnim udarnim rupama nakon padavina ostaju kaljuze, takodje vrlo pogodne za razmnozavanje komaraca. Nepokriveno bure za kisnicu je za komarce vrlo kvaliteno porodiliste koje po mogucstvu nikada ne zaobilaze. Sve su to naoko samo sitnice, ali u zbiru daju jednu sasvim solidnu kolicinu.

 8. Bela lentner kaže:

  Bela zamolio bi vas da u Aleksa santicu da se prska sa avionom ne gredi sa zemlje nego sa vazduhom ima još komaraca u selo Aleksa santicu uradite nešto ne možemo da ostanemo napolju molim vas

OSTAVITE KOMENTAR