Najbolja rešenja sa hakatona “Digitalna Subotica”

Tokom proteklog vikenda, 11. i 12. novembra, održan je prvi otvoreni hakaton u Subotici, pod nazivom “Digitalna Subotica”. Takmičenje je trajalo 24 sata i učestvovalo je ukupno 8 timova sa 30 takmičara.

Hakaton je imao za cilj da okupi IT profesionalce u Subotici i okolini koji bi zajedničkim snagama napravili nešto što će imati uticaj na nivou grada, dajući svima priliku da unaprede svoju okolinu. Tema hakatona je bila izrada digitalnih rešenja od značaja za lokal Subotice i njene regije, bilo da li su to veb ili mobilne aplikacije, sajtovi ili integrisani sistemi. Timovi su bili raznovrsni, a veliki broj učesnika je uključio i studente Visoke Škole Strukovnih Studija u Subotici.

Događaj smo započeli u subotu ujutru kada je timovima predstavljena tema takmičenja, plan i program tokom naredna 24 sata i mentori koji će im biti na raspolaganju za konsultacije. Ukupno osam mentora je obilazilo i konsultovalo timove tokom prvih 12 sati rada, ukazujući im na moguće greške i pomažući im da na najbolji način fokusiraju svoju energiju.

Timovi su neumorno radili na svojim rešenjima i koncentracija je bila skoro neprekidna prvih 10 sati takmičenja. Tek tu su pali prvi odmori i rekreacija, ali samo na kratko. Do ponoći, svi timovi su bili optimistični i u okviru svojih planova za projekat. Tek oko 2 časa ujutro su se javili prvi znaci napetosti, umora i sagledavanje učinkovitosti. No, i pored svega svi timovi su posvećeno radili sve do kraja takmičenja.

U nedelju ujutru, takmičari su predstavljali svoje projekte ispred stručnog žirija. Petočlani žiri su činili: Vladimir Trkulja (Starit), Nikola Bašič (Execom Nord), Vojkan Milošević (Infostud), Boris Radnić (Societe Generale), Aleksandar Boroš Đevi (Studio Present).

Nakon svih prezentacija i odluke žirija, proglašeni su i pobednici hakatona “Digitalna Subotica”.

I mesto – Atomski mravi

Prvo mesto osvojila je četvorčlana ekipa Atomski Mravi (David Malatenski, Arpad Rosza, Robert Sell i Laslo Nađ Perge), čiji projekat pod nazivom “Scratch My Back” predstavlja jedinstveni način gejmifikacije volonterizma. Uvođenjem virtualne valute, korisnicima je na raspolaganju da čine nekome uslugu ili traže uslugu za razmenu te valute. Kako ne postoji način za unovčavanje te valute, ovo predstavlja odličan način za umrežavanje volontera i činjenja dobrih dela uz malo interakcije, ranking sistema i gejmifikacije tog iskustva.

II mesto – Superheroes

Drugo mesto je osvojila ekipa od tri mlada programera pod nazivom Superheroes (Vladan Vukmanov Šimokov, Attila Szenci, Szilveszter Fejes). Njihov projekat “Dolazak”, je mobilna aplikacija za GPS praćenje autobusa u realnom vremenu. Ona takođe ima potencijal da se proširi na praćenje servisa za dostavu hrane, taksi službi i sl.

III mesto – SuboTRIca

Treće mesto je osvojila ekipa SuboTRIca (Zlatko Čović, Branimir Vujičić, Filip Vučinić), sa svojim projektom “Reši Problem”, koji predstavlja servis za prijavu i rešavanje komunalnih problema na lokalnom nivou. Servis je napravljen i kao veb rešenje, ali i kao mobilna aplikacija.

Nagrade za prvo, drugo i treće mesto, su bile vaučeri od 1000 EUR, 500 EUR i 300 EUR za nabavku računarske opreme, a pobedničkim timovima su nagradne čekove uručili predstavnici sponzora.

Hakaton “Digitalna Subotica” je organizovan od strane InfostudHuba i Starit Centra Subotica, a sponzorsku podršku su pružile lokalne firme Execom Nord, Societe Generale Banka Srbije AD Beograd, Studio Present, ICB Tech, IT Klaster Subotica i Scenso.

Sergej Vasiljev iz Societe General banke, istakao je da je podrška timskom takmičenju nešto što je u liniji sa njihovom vizijom i poslovanjem. “Verujemo da nema napretka bez inovacija. Rešenja sa hakatona mogu zaista da naprave veliku i pozitivnu promenu i za Suboticu i za sve naše sugrađane.”

Osim što hakatoni okupljaju ljude koji se bave IT poslovima, oni čine da se ti poslovi popularizuju. Bojan Đurić, direktor kompanije Execom Nord, optimistačan je kada je u pitanju uticaj koji će ova rešenja imati na budućnost grada.

“Mladi ljudi tako znaju da i u Subotici postoji mogućnost da se bave veoma ozbiljnim poslovima na EU nivou. S druge strane, digitalni svet je budućnost svakog grada, pa i Subotice. Rešenja će pomoći da se digitalna Subotica razvija.”

StartItKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR