Najbolji šardone u Srbiji

Najbolje belo vino na tržištu u 2014. godini je Šardone Vinarije Zvonko Bogdan.

Tako je odlučio devetočlani internacionalni žiri IV Međunarodnog ocenjivanja najboljih vina Srbije(VTV 2014) kojim je predsedavao Robert Gorjak iz Slovenije a koji su tokom dva dana ocenili 146 domaćih vina iz 33 vinarije.

chardonnay2013111

Ovo jedinstveno ocenjivanje vina organizatori su nazvali „Vina Srbije pred međunarodnim sudom pravde" a povod organizovanja svakako predstvaljaju vrhunska dostignuća srpskih vinara koji poslednjih godina ispisuju najsjajnije stranice srpskog vinarstva na internacionalnoj i domaćoj sceni. Prošlo je mnogo vremena od kada je neka vinska manifestacija uspela da pod jedan krov dovede sve najpoznatije vinare Srbije. VTV 2014 je to definitivno uradio zahvaljujući pre svega autoritetu manifestacije i žiriju sastavljenom od uvaženih internacionalnih sudija među kojima je i dvoje sa najzvučnijom titulom Master of Wine.

„Ovo je izuzetno vredno priznanje za nas. Renome organizatora, spisak osoba koje su bile u žiriju VTV 2014 i činjenica da se radi o prvoj berbi Šardonea iz još uvek mladih zasada koja se prvi put pojavila na tržištu ove godine daju posebnu važnost i težinu ovoj nagradi. Verujemo da se srpsko tržište postalo prezasićeno umornim i prebarikiranim Šardoneima i da su upravo svežina i potpuno novi stil izdvojili naš Šardone iz mora drugih. U oštroj konkurenciji belih vina zlatnom medaljom je nagrađeno i vino Pinot blanc dodatno utvrdivši senzacionalni uspeh naše vinarije na ovogodišnjem IV Međunarodnom ocenjivanja najboljih vina Srbije" – izjavio je Zlatko Živanić, menadžer Vinarije Zvonko Bogdan.



KOMENTARI

 1. ROKI kaže:

  Izuzetna skupa vina koja to ne zasluzuju da budu. Kod vinara Šinke na Paliću za 350 dinara flaša mozete da probate odlicna vina ali  naucite i nesto o vinima….!!!!!!!!!!

 2. vaso kaže:

  Pa te glava boli Roki. !!!!!!!!!!!

  To je Kocijasko vino, kod Sinke. Za njega samo ti znas.

 3. Majo kaže:

  Roki ? da nisi i ti neki vinar. ?

 4. rene kaže:

  Nekada sam pio dosta vina i bas sa voleo, ali su mi se u jednom trenutku zgadila za ceo zivot jer su to bila vremena kada je kvalitet poceo strasno da opada i da se mulja, svasta radi sa vinima. Danas ne pijem jer nikada neznam sta je to sto pijem. Vino koje kosta 70 ili 80 dinara ne moze biti dobro. U najboljem slucaju ces za te pare popiti cist etil alkohol i proci bolje.

   

  Zelim da se vina vrate na put stare slave kada su se mnogo vise kozumirala. Mislim da Srbija ima malo dobrih vinara.

 5. djomla kaže:

  Već nekoliko godina u Subotici postoji turistička ponuda "Putevi vina". Zanimljivo ali i sasvim uobičajno je da još uvek nije izvršena analiza koliko je, i da li je, taj projekat poboljšao poslovanje vinara. Kao što rekoh i nije neuobičajno jer malo koji projekat u Srbiji dobije analizu uspešnosti, uglavnom nikada ne postoji ni prvobitno ni naknadno stanje. 

  Elem, vinari u Subotici su mahom mali lokalni proizvođači vina koji to rade za potrebe sopstvenih restorana ili lokalnog stanovništva. To je veoma dobra praksa, jer je zanimljiva ponuda za sve one koji posete grad. Voleo bih kada bi se po istom principu razvili i proizvođači rakije, sokova i svega onoga što može Suboticu i Palić da definiše kao jedinstveno turističko mesto. Jer zašto pored Nektara ili Nexta ne ponuditi i domaći sok? Hvala Bogu, materijala za sve ima u izobilju.

  Vinarija Zvonko Bogdan je prerasla lokalne okvire. Ustvari i kada je projektovana nije projektovana da funkcioniše samo na lokalu. Poenta takmičenja na koje stalno izlaze, sajmova koje stalno posećuju i marketinga jeste da se pozicioniraju i nađu svoje mesto u regionu, što odgovara njihovim proizvodnim kapacitetima. Stvara se brend i cilja se određena grupa potrošača a ta grupa sigurno nisu oni koji u Rodi kupuju vino za 70 dinara.

  Generalno nama pored svega navedeneog nedostaje još jedan veliki igrač. Jak igrač na nivou regiona. Neko ko će ljudima usaditi asocijaciju, da kada se kaže Palić prvo se pomisli na vina. Takav igrač bi znatno olakšao poslovanje svima iako se na prvi pogled možda čini da će preuzeti lokalno tržište od malih. Neće, jer će svi oni koji posete Palić uvek želeti da probaju nešto što nemaju kući.

 6. Nikola kaže:

   Djomba, lepo napisano, samo se bojim da bas ovi klinci pola nisu shvatili.

 7. Miki kaže:

  Lip tekst samo malo neznam da je validan…U ostroj konkurenciji…..

 8. ROKI kaže:

   

  vaso:

  Pa te glava boli Roki. !!!!!!!!!!!

  To je Kocijasko vino, kod Sinke. Za njega samo ti znas.

   

   

  Nije lepo tako da pricas o coveku koji je 50 godina u vinarstvu i kod kojeg sigurno nikada nisi bio. Ja nisam rekao da su Cakanjeva vina losa, samo sam rekao da su preskupa i da to ne vredi toliko para. Naravno svako ima prava da tvrdi da su njegova vina bogom dana….Ja sam samo rekao da za 350 dinara kod Šinke mozete da pijete odlicna vina i da naucite nesto o njima…Hvala lepo.

 9. roki kaže:

  @ vaso

  Zaboravih ti reci da odes kod Čakanja i da ga pitas da li je ikada bio kod gospodina Šinke?

 10. Vaso kaže:

  Neverujem da se on bavi time.

 11. roki kaže:

   

  Vaso: Neverujem da se on bavi time.  

    Pa naravno da se Cakanj ne bavi vinima. Ima on dobro placene strucnjake iz inostranstva…Cakanj je obican trgovac.

 12. oliver kaže:

  Čakanj se prvo jako dobro upozna pa tek onda krene u posao. Veoma poznaje vina, zasade, proizvodnju i trendove u Evropi. Da je taj posao tako prost, svaki trgovac bi imao po jednu vinariju bar upola uspešnu kao ova. Jedino što ga možeda ne zanima je Šinka. 

 13. roki kaže:

   

  oliver:

  Čakanj se prvo jako dobro upozna pa tek onda krene u posao. Veoma poznaje vina, zasade, proizvodnju i trendove u Evropi. Da je taj posao tako prost, svaki trgovac bi imao po jednu vinariju bar upola uspešnu kao ova. Jedino što ga možeda ne zanima je Šinka. 

   

   

  Bravo Olivere….fasciniran sam.

 14. roki kaže:

  I da te pitam jos nesto Olivere, da li bi prodavao Cakanj tu vinariju kad bi mu neko ponudio dobru cenu?

OSTAVITE KOMENTAR