Najbolji subotički teniser svih vremena

Nikola Špear (68) najbolji subotički teniser svih vremena, 1975. godine je bio prvi teniser iz Srbije koji je ušao među prvih 100 na ATP listi (bio je 76-ti).

 

Bilo je to neko sasvim drugačije vreme, kada teniski savez nije imao sredstava već je Nikola turnire finansirao od premija koje je osvajao. Na Vimbldon je išao vozom. Tri dana je putovao drugom klasom.

 

„Jedne godine smo se pripremali kod našeg bivšeg reprezentativca i trenera u Hajdelbergu, od ponoći do četiri ujutro kada je hala bila slobodna. Zato nam je i plasman u finale Evropske zone Dejvis kupa bila slatka nagrada. Pobeda nad favoritima, Rumunima Cirjakom i Nastaseom, bila je senzacija a moja pobeda nad Nastaseom, prvim reketom 1970. dokaz da je Dejvis kup nešto posebno, gde je sve moguće kad igraš za svoju zemlju“ – seća se Nikola.

 

Teniska karijera Nikole Špeara, počela je u Dudovoj šumi kod Feri-bačija (Franjo Čik) a nastavila se na najvećim svetskim turnirima. Još se pamti rekordna pobeda na Rolan Garosu nad francuzom Danijelom Konteom 6:0, 6:0 i 6:0.

 

Nakon igračke, usledila je trenerska karijera.

 

„Bio sam veoma uspešan trener selekcije Danske. Organizovao sam njihov prvi nacionalni centar u Kopenhagenu. Sa Dejvis kup ekipom u kojoj su bili igrači na 200-300. mestu ATP liste, stigli smo do četvrtfinala pobedom nad Španijom. U Austriji sam bio trener ženske reprezentacije a potom i naše, u vreme kada Novak još nije stasao“   – kaže teniski as.

 

Sportska legenda Nikola Špear, dobitnik je Nagrade za životno delo Teniskog saveza Srbije.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR