Najezda smrdibuba – insekticida nema

Sa dolaskom hladnijeg vremena sve je više građana koji u svojim stanovima i kućama primećuju nezvane goste – smrdibube. Subotičani sa kojima smo razgovarali žale se na njihovu brojnost, kao i da ne mogu da otkriju kuda se uvlače unutra.

U narodu poznate kao smrdibube, zelene i smeđe, ustvari su dve vrste insekata. Zelena povrtna stenica ili Nezara viridula potiče iz tropskih i subtropskih krajeva, dok je latinski naziv braon mramoraste stenice Halyomorpha halys i poreklo vodi iz istočne Azije. Obe su u naše krajeve došle 2007. godine, od kada su se raširile po celoj državi. Kako potiču iz tropskih krajeva, u ovom hladnijem periodu one traže toplo mesto gde će provesti narednih nekoliko meseci.

Registovani insekticid protiv smrdibube još uvek ne postoji, dodaje naš sagovornik, pa uglavnom ostaje jedino mehaničko  uklanjanje ovih buba, samo treba paziti da ne ispuste neprijatan miris.

Dobra veste je da ljude nisu opasne. Obe vrste su relativno nove štetočine u našim predelima, a iako napadaju više poljoprivrednih kultura, zelena najveću štetu nanosi paprici i paradajzu, dok ona smeđe boje napada pogotovo lesku.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Gligorije kaže:

  Fobos insekticid…ih unistava, ubija.

 2. Pera kaže:

  Rat protiv hrišćana.

 3. Trovach kaže:

  @Gligorije…Nazalost, bifentrin (aktivna materija u Fobosu) je ove godine izbacena i ostale su male kolicine na lageru. Srecom, postoji i druga aktivna materija, lambda cihalotrin, ali bih preporucio preparate registrovane za komunalnu higijenu, a ne one za primenu u poljoprivredi. Samo oprskajte spolja okvire vrata i prozora (moze i sire po zidu oko njih), jer tuda moraju proci.

 4. krmče kaže:

  Triba joj čutkom začepit dupe da ne pušća taj smrad..jeeeeeee. šta mislite da upadnu u varošku kuću? tamo je vruće baš fajinski..

 5. Tramp kaže:

  Ovih je bilo i od prija.AL,ove druge ste sami doveli glasanjem.Njih ćete teško oterati .

OSTAVITE KOMENTAR