Najjeftiniji šoping “kod Tompe”

Mađarska je za naše građane, pogotovo one u pograničnom delu, gotovo oduvek bila vrlo privlačno mesto za kupovinu – hrane pre svega, i to po pravilu kvalitetnije nego kod nas, i uglavnom jeftinije. I danas mnogi Subotičani odlaze u obližnja prekogranična mesta u redovan šoping, ali je članstvo Mađarske u EU, kao i oscilacije kursa dinara i forinte u velikoj meri učinili neizvesnom isplativost takve kupovine.

 

A odmah iza graničnog prelaza Kelebija, kod mađarskog mesta Tompa rade čak četiri supermarketa, jedan pored drugog, a većina kupaca u njima govori srpski jezik, kao i dobar deo prodavaca. To jest, većina kupaca kao i većina prodavaca je iz okolnih pograničnih mesta.

 

Mnogi kupci upravo u supermarketima kod Tompe nabavljaju robu za svoje tezge na buvljim pijacama, a poneki Subotičani, tačnije stanovnici Kelebije, tamo svakodnevno kupuju čak i hleb i mleko.

 

To je, kako tvrdi jedan od prodavaca sa subotičkog buvljaka, trenutno jedino mesto u Mađarskoj na kojem se može kupovati jeftinije nego kod nas, jer je zbog odnosa valutnih kurseva gotovo neisplativ šoping u recimo Segedinu ili Budimpešti. Ipak, samo u odnosu na stanje od pre par meseci cene su dosta promenjene, zahvaljujući rastu forinte, i jedini sigurni benefit je kupovanje uz povrat AFE, mađarskog poreza na promet, na šta ima pravo svako čiji račun pređe iznos od 50.000 forinti. To svakako nije mala suma – iznosi nešto preko 20.000 dinara – te se neretko odlazi u grupni šoping, na zajedničkom računu, koji se zatim na carini prilaže uz zahtev za vraćanje dela novca na ime PDV-a.

 

Ipak, dosta Subotičana i dalje nalazi računicu u kupovanju kućnih potrepština u susedstvu, pogotovo ako su ti proizvodi na akciji. A kako tvrde prodavci sa subotičkog buvljaka, svoju računicu imaju i Mađari – iako deluje apsurdno, njih možete sresti petkom i subotom kako u Subotici kupuju robu iz svojih prodavnica. Očito je da su AFA, kalkulacije sa kursnim razlikama i roba na akciji za mnoge i dalje dobar prostor za zaradu, ili makar uštedu u kućnom budžetu.

 

V.L. DanasKOMENTARI

  1. CIRINELA kaže:

    “kod mađarskog mesta Tompa rade čak četiri supermarketa, jedan pored drugog”

    Moram kupiti ocale , koliko god sam puta bio bila su 2 supermarketa
    jedna do drugof.  E sad gde su se zavukle jos 2 , mora cu da ispitam.

  2. Dragan kaže:

    Ovaj u gornjem tekstu   zaboravi  da navede   nasi gradjani imu i troskove   od 1 do 2 procenta od vrednosti robe koju imaju    za  madjarskog carinika  , ili ceu protivnom  da cekaju do bozica, da uzmu   AFU…he he he  , od koga li su to  oni naucili , cik da pogadjam………

OSTAVITE KOMENTAR