Najmlađa profesorka baleta

Od četiri priznate baletske škole u zemlji Niža baletska škola „Raičević“ u Subotici se oduvek isticala uspešnim učenicama, ali malo je poznato da je jedna od njih, Natalija Raičević (29), sada najmlađa profesorka klasičnog baleta u Srbiji.

 

Profesorsku diplomu stekla je u Parizu i usavršavala se na seminarima u baletskoj školi Grejs Keli. Raičevićeva se pre tri godine vratila u rodni grad da bi edukovala mlade talente i bila podrška kakvu ona nije imala. Da u tome uspeva dokaz su prva mesta njenih učenika na takmičenjima i veliki uspeh balerine Diane Radić koja je nedavno uvršćena u 30 najboljih balerina sveta.

 

– U svetu baleta nije dovoljno oslanjati se samo na talenat, potrebne su godine učenja, rada, odricanja. Balet je moja najveća ljubav, ali sam se odrekla karijere da bih se posvetila pedagogiji – kaže Natalija Raičević. Ona je bila laureat Vojvodine, dobila je pohvalnicu kao đak generacije od NJ. K. V. prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića. Postala je član baleta Srpskog narodnog pozorišta i ostvarila zapažene solo uloge. U Parizu je za godinu dana na odseku za baletsku pedagogiju stekla zvanje profesora klasičnog baleta. Ponuđeno joj je da doktorira pošto u Francuskoj ta titula nije moguća po ličnom izboru.

 

 – Verujem da je za talentovanu i vrednu decu iz Srbije dobro da odu u inostranstvo, pokupe znanje eminentnih stručnjaka, vrate se i budu vetar u leđa novim generacijama. Imamo predivnu decu ali je potreban neko ko će ih otkriti i biti uz njih dok mukotrpno rade i uče. Možda sam u Francuskoj propustila veliku šansu, ali ljubav prema pedagogiji je nadvladala – kaže ona.
Blic


KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR