Najniže putarine su u Srbiji

Najviše cene za korišćenje autoputeva u zemljama regiona plaćaju vozači u Bosni i Hercegovini, dok su najjeftinije putarine u Makedoniji i Srbiji.

Putarine u BiH po kilometru u proseku za putnička vozila iznose 0,061 evro, što je ubedljivo najveća cena u celom regionu, dok s druge strane, najjeftinija putarina je Makedoniji, gde ona iznosi 0,02 evra po kilometru.

 

Posle Makedonije, najjeftinija putarina u regionu je u Srbiji, gde vozači plaćaju 0,035 evra po pređenom kilometru.

 

Tako vozači u Srbiji za 450 kilometara korišćenja autoputa od Subotice do Niša plaćaju 13,5 evra. Cena putarine u Srbiji je među najjeftinijima u poređenju sa ostalim zemljama užeg i šireg regiona i nije se menjala od 2008. godine.

 

Od ostalih zemalja u regionu, cena putarine po kilometru u Hrvatskoj u proseku je 0,055 evra.

 

Takođe, u mnogim zemljama Evrope korisnici autoputeva imaju mogućnost da po vrlo povoljnim cenama, ako se ima u vidu visok životni standard tamošnjih građana, koriste autoputeve visokog kvaliteta.

 

Tako vinjeta za godišnje korišćenje autoputeva u Austriji košta 76,2 evra, a vinjeta za deset dana korišćenje autoputa u toj zemlji košta svega 7,9 evra.

 

Sedmična vinjeta za korišćenje autoputeva u Mađarskoj košta 6,5 evra, u Slovačkoj 7 evra i Bugarskoj 5 evra.

 

KamaticaKOMENTARI

 1. Ivica kaže:

  Može neko da me prosvetli koliko to km autoputa ima u BiH?

  Putarina u Srbiji, u proseku, realno i nije skupa, preskupa je deonica od Horgoša do Novog Sada, NS-BG već realnija, dok je BG-NI sasvim korektna…zaista ne kontam zbog čega je to tako…

 2. Suboticanin kaže:

  “Najnize putarine u Srbiji” 

  Što lazete narod? Predjite samo u Madjarsku pa cete videti koje su cene!
  O kvalitetu auto puta da i ne govorim. 

 3. Gdin Cinik kaže:

  S obzirom na kvalitet puteva i treba da budu najniže. Čak i Makedonija ima bolje puteve od nas. (makar glavne deonice koje sam video)

  @Ivica To ti je tako sa mnogo toga, cena autobuskog prevoza BG-SU je otprilike ista kao BG-Vranje, iako je kilometraža upola manja. Zašto? Verovatno baš zbog putarina… i treba da nas deru kad ćutimo…

 4. JimmyQ kaže:

  Ne znam zašto uopšte pričate o autoputu SU-BG??…Ono je sve samo ne autoput!! Možda kad prođeš BG stvarno postoji, ali ne vidi se kad ideš s naše strane 😕

 5. Jale kaže:

  Pa kako mozete da uporedjujete autoput i gorivo sa cenama regiona, ovoga sto pise ovakve bljuvotine treba izbaciti iz novinarstva. Po kvalitetu nemoze se nas autoput uporediti sa istim iz regiona kao i gorivo. A da je najjeftinije i to je teska novinarska laz bolje reci neznanje i promasena profesija. I nasa kaldrma nemoze da  se nazove autoputem. Pa u Mdjarskoj se za 10 evra vozim nedelju dana po redovnom autoputu. A regionalini put neplacam ali je deset puta bolji od naseg autoputa. Kada ovo procitas onda mi se javi da ti jos neke stvari objasnim.

 6. kiks kaže:

  Sto lazete?? Mislite da su ljudi toliko naivni i da ne putuju?

 7. milan kaže:

  Ovo vreda zdrav razum!!! Pa Pisac ovog clanka sam sebe demantuje! KOLIKO KOSTA VINJETA A KOLIKO SU NIS???

   

 8. ivan kaže:

  Putarine su skupe u srbiji a cuo sam da ce jos da poskupe,sreca pa koristim samo evropske puteve,nemci imaju najbolje puteve a ne placa se drumarina.

 9. Gdin Cinik kaže:

  Znači Subotica – Niš u jednom pravcu 13,5 evra, u oba 27 evra. U Mađarskoj kupiš vinjetu za 6,5 evra i voziš se nedelju dana kud hoćeš. U Austriji se za 7,9 evra voziš 10 dana Kako je onda Srbija jeftinija?!

 10. Zoran kaže:

  🙁 hm

  relacija Subotica-Beograd i nazad, oko 360 km autoputa košta oko 1100-1200 dinara, vrlo blizu 10 eura, a putarina za 10 dana vožnje po autoputevima u Mađarskoj je isto tako blizu 10 eura – tako da mi nešto tu ne štima.

 11. vlada kaže:

  Ja nedeljno ili dvonedeljno putujem na relaciji SU-BG i to me svaki put kosta 1140 din. Maaa, da ne duzim… molim vas sklonite ovaj tekst, iritira koliko je “pametan”.

 12. Dragan kaže:

  Ko  napisa ovu glupost od  teksta gore  , mila majko  .Sklanjaj to  nesreco  ne sramoti se.

OSTAVITE KOMENTAR