Najniže zarade, najveće cene

Po životnom standardu Srbija zaostaje za skoro svim državama Evrope, ali smo zato po cenama u prodavnicama neprikosnoveni lideri, piše današnji Blic.

 

Za mnoge namirnice u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, pa čak i Sloveniji treba izdvojiti manje novca nego kod nas. Osim cena, sporan je i kvalitet koji za istu robu dobijamo u odnosu na komšije.

Problem nije samo cena, nego i kvalitet koji je u Evropi višestruko viši. I zaštita potrošača je kod nas na znatno nižem nivou – kaže ekonomista Ljubodrag Savić.

 

Cenovnici nam se posebno razlikuju kod kvalitetnijih namirnica, pa za novac koji u Mađarskoj daju za pečenicu, mi jedva možemo da kupimo kvalitetniju šunkaricu. Po ceni sira trapista smo šampioni u Evropi, jer je ova namirnica kod nas čak duplo skuplja, a dva puta više novca od ostalih, ove godine smo davali i za krompir. Dok u Srbiji za tri kilograma praška za veš treba izdvojiti 750 dinara, u Mađarskoj je za taj novac moguće kupiti pakovanje od devet. Slično je i sa kafom, čokoladom, šunkom, kulenom, kobasicama…

 

Zbog svega ovoga se i šoping turizam vraća na velika vrata. Kao nekada zbog odeće, obuće i bele tehnike, danas građani Srbije granicu prelaze zbog mleka, sireva, namaza, mesa i mesnih prerađevina.

 

Dok je prošle godine cena hrane u celom svetu padala, u Srbiji je iz meseca u mesec sve bilo skuplje. Svetska kriza, viši PDV, nedovoljna konkurencija i držanje visokih marži samo su neki elementi koji su doveli do povećanja cena. Prošlogodišnja suša prouzrokovala je veliki pad prinosa agrara i posledično više cene hrane. U isto vreme pada i kupovna moć, a za hranu odvajamo gotovo 50 odsto zarade, što je jedna od glavnih odlika siromašnih država.

 

– Od 2001. u Srbiju je ušlo više trgovinskih lanaca i sa dolaskom svakog od njih očekivali smo da će uticati na smanjenje cena. To se nije dogodilo, jer je konkurencije i dalje nedovoljno izražena. Svi koji dođu, čak i ako imaju ideju da robu prodaju po nižim cenama po kojima je prodaju širom sveta, na neki volšeban način prilagode se ovdašnjem tržištu i podignu cene. Ovde postaju jedna od malobrojnih firmi sa dominantnim položajem, pa određuju cene kako to njima odgovara – konstatuje Savić.

 

Borba za kupce

 

U Privrednoj komori Srbije tvrde da je jedan od razloga viših cena osnovnih namirnica i to što smo nedovoljno razvijeno tržište. Građani se, a i stručnjaci, uzdaju u to da će dugo najavljivani dolazak Lidla i „Kerfura“ ipak dovesti da se konkurencija cenama bori za kupce.

 

BlicKOMENTARI

 1. jasan kaže:

  :)sta nam tadic i zuti naprave strasnoooo

 2. PROLAZNIK kaže:

  A sta ce nam SNS napraviti. ! Bankrot Srbije.

 3. Loš Đak kaže:

  Glasali ste,
  na te !

 4. vox populi kaže:

  “Svi koji dođu, čak i ako imaju ideju da robu prodaju po nižim cenama po kojima je prodaju širom sveta, na neki volšeban način prilagode se ovdašnjem tržištu i podignu cene. Ovde postaju jedna od malobrojnih firmi sa dominantnim položajem, pa određuju cene kako to njima odgovara.”

  SVE rečeno. I onda se neko ovde na portalu zaludjuje nekakvim Lidlom, ne lidlom, “gradiće se novi shoping mall”, konkurencija, blablabla…

  NEMA OD TOGA NIŠTA! To što se oni “volšebno” prilagodjavaju uslovima na srpskom tržištu nije ništa novo. Koruptivni uvoznički lobi, instaliran mahom od “žutih”, jednostavno MOŽE tako da radi, jer mu država to omogućava. Začudjuje samo slepilo političara (a ni ovi sadašnji nisu ništa bolji) i bolestan rezon: “Bolje da uvozimo, pa da punimo budžet od carina, nego da sad tu pokrećemo neku domaću proizvodnju i čekamo pare od poreza!” Ok… I šta će biti od recimo 2014? Nema carina. Nema prihoda. Nema domaće proizvodnje. Uništena. Lobi će spakovati pintlje i kud koji mili moji… Kao i “strane” banke… Još malo da iisaju para iz ove države i… PALJBA!

  A vi se i dalje zaludjujte novim “projektima”, “fabrikama” (alijas, kuća za jeftino roblje), shoping mall-ovima. Cilj je OSTVAREN. Porobljeni smo i nema priče dalje… Čiji je najveći doprinos tome? Sasvim ČVRT temelje za PREZIR DS-a i sabraće Dinkića, Djelića, Vlahovića, Cvetkovića… i da ne nabrajam kamarilu…

 5. grozota kaže:

  Nema države na svetu, koja može da opstane samo na trgovini !!!
  Poljoprivreda i proizvodnja je nula i državi !!!
  – A ZA TO NAM NIJE KRIVA OVA VLADA A NI PRETHODNA !!!

  MI SMO TAKVI – SRBI – DA BI SAMO NEŠTO DA MUTIMO I DA DOBRO ZARADIMO !!! E TOGA NEMA NA SVETU !!! 
  Treba raditi, proizvoditi, a tek na kraju ide trgovina – a i tu smo slabi !!!
  Čudimo se kako nam svaka vlada krade ?!

  KAKAV NAROD – TAKVA VLADA (svaka) !!!!!! 

 6. gost kaže:

  U drzavi na vreme dobijaju plate samo bankari i budzetski korisnici, a odakle njima love da dele plate na vreme, svi ostali u problemu, proizvodnja slaba gotovo nikakva, trgovina sve u losijoj situaciji, a radne navike nam lose jos od devedesetih kada smo navikli na brzu lovu. Buducnost nam nije bas svetla ako se ne trgnemo iz melanholije kukanja u koju smo zapali i svako od nas ne uzme stvar u svoje ruke pa svi da u kuci i oko kuce imamo bastice, da se opet ozivi selo da imamo koke sa salasa i natovljene krmke…. kao nekada …. Ali vecini je to sve raditi ispod casti i lepse sedeti u bedi nego uzeti stvari i pokrenuti.

OSTAVITE KOMENTAR