Najnoviji stanovnici zoo vrta – merkati

U okviru proslave Dana Grada Subotice, u zoološkom vrtu na Paliću, 29.08.2011. u 11.00h svečano je otvoren objekat za merkate ( Suricata suricata ).

.

Vrednost projekta je 2 200 000,00 din i finansiran je sredstvima Grada Subotice, uz inicijativu Mr Suzane Dulić i službe za zaštitu životne sredine.

Prostor obuhvata zidanu volijetu od 17m², izolovanu i infrastrukturno opremljenu za zimski smeštaj, dok je spoljašnja volijera površine 40m². Ovaj prostor ispunjava propisane standarde u skladu sa zakonima RS (Na osnovu člana 71. stav 4. Zakon o dobrobiti životinja ) i dovoljan je za držanje 17 jedinki. Prostor je opremljen ne samo infrastrukturno već i ambijentalno kako bi se ispunile sve potrebe ove životinjske vrste.

.

Za najmlađe napravljen je tunel istraživanja, gde će deca moći da se proguraju i posmatraju volijeru iz perspektive životinja.

Zahvaljujući izgradnji objekta, Zoološki vrt Palić će posle dužeg vremena posetiocima predstaviti novu, i veoma interesantnu, životinjsku vrstu. Merkati su male zveri koje u prirodi naseljavaju jugozapadnu Afriku – Kalahari. Potsećaju na mungose, živahni su i žive u porodičnim zajednicama. Veoma su razigrani i radoznali te će svojim dinamičnim načinom života privlačiti publiku.

.

U volijeri je trenutno jedan par, poklon Vrta Dobre nade iz Beograda, a uskoro im stiže i društvo iz Budimpešte.

Za one koji nisu sigurni šta su merkati preporučujemo da pogledaju crtani film Timon i Pumba.KOMENTARI

  1. Hm kaže:

    Konacno nesto novo! Slatki su.

  2. Ada kaže:

    Obezbedite onom jadnom medi humanije uslove. Mucno ga je gledati u onom skucenom prostoru 🙁

  3. Anonimni kaže:

    Na Animal planet-u je prikazivan vrlo interesantan serijal o merkatima. Za one koji nisu gledali, preporučujem kada bude repriziran 🙂

OSTAVITE KOMENTAR