Najstarija prodavnica u gradu

Razgledanje subotičkog predratnog oglasnika i adresa tadašnjih dućana i “špeceraja”, otkriva nam da su oni u stvari do juče bili tu. U sporednim ulicama ili predgrađima, najčešće na uglovima, radile su ove male prodavnice i posle rata. Kao Trgopromet, Peščara, 29. novembar…neke od njih su devedesetih ponovo prepuštene privatnicima i tako dočekale novi vek u kom su se gasile jedna po jedna.

Gajeva 34, predratni dućan Antuna Singera

gajeva 34 singer antuna

Marka Oreškovića (pre rata Dulićeva) 48, dućan Đene Saboa

sabo djeno duliceva 48

Šebešćenov špeceraj, Plitvička 23

sebestcen frnjo plitvicka 23

sebescen speceraj subotica

U biznisu nikad nije bilo sentimentalnosti i romantike ali tradicija i dugo trajanje i danas su adut dobrog trgovca.

Koja je prodavnica bila najdugovečnija u Subotici? Ona na Trgu Slobode br 2.

Na njoj je pisalo: Osnovana 1817. godine . Na toj adresi je bila prodavnica gotovo dva veka. Bila je to poslednja prizemna zgrada na Trgu.

trg slobode subotica 20ih

farkas szabadka 1817

Zamenila ju je nova palata početkom tridesetih ali Milivoj Nićin nije dozvolio da nestane ime starog vlasnika već je na tom ćošku postavio veliku reklamu: Farkaš (osnovano 1817) i pod njom otvorio dućan.

Posle rata, prodavnica se zvala Union, Dragstor, Trgopromet…malo je falilo da dogura do 200-te godišnjice.

nicin palata subotica

1941 – 1944.

farkas szabadka 1941

union subotica

dragstor subotica

 

Kako smo živeli bez ovolikih supermarketa?

Prodajni prostor se ustostručio. Šta je to novo, što je popunilo tolike police, a da ga dosad nismo imali ? Odgovor može da stane u jednu reč – izbor.

Ko pamti prodavnice iz vremena socijalizma, i uz to ima selektivno pamćenje pa ne uzima u obzir povremene nestašice nekih artikala, on će se setiti dobrih i kvalitetnih domaćih proizvoda, neke licencne i po koji uvozni. Ponuđeni artikli su zadovoljavali potrebe prosečnog domaćinstva, međutim, konkurencija između proizvoda iste vrste nije bila velika. Ako tome dodamo povratnu ambalažu, (minimalnu produkciju smeća), racionalno korišćen prodajni prostor (energetski efikasan) i delimično zatvoreno tržište (nametnut ekonomski patriotizam), u svemu tome možemo videti nekakav ideal kome teži savremeno društvo.

Sve to pada u vodu kada neko ko ceo život pazari u malom dućanu gde može da kupi samo jednu vrstu, recimo piva, stane pred veliku policu supermarketa na kojoj stoji bezbroj vrsta domaćih i stranih piva. Neće dugo proći da građanin (u ovom slučaju prekršten u POTROŠAČ), shvati da je najbolja upravo ona marka koju je imao kao jedino  u ponudi u kvartovskom dućanu, ali…Povratka na staro nema.

To šarenilo izloga i rafova supermarketa, nazovimo ga “pravom na izbor”, bio je jedan od najvećih eksera u mrtvački sanduk socijalizma.

 

Prvomajska 12

prvomajska 12

Čekaj me, i ja ću sigurno doći…

prvomajska

bacic suboticaKOMENTARI

 1. ivan kaže:

  Nojcek na raskrsnici M.Gubca i M.Gorkog i prkoputa Sadl apoteka.

 2. stormwatch kaže:

  U ta neka davna vremena Prodavnica je bila prodavnica a usluga je bila usluga. Tada su prodavnice uvek po pravilu bile na uglu dve ulice da bi se dobro videlo da su to prodavnice. Danas od toga nije ostalo nista, samo supermarketi po gradu koji prednjace u prodavanju trulezhi Subotichanima, ono sto nece beogradsko novosadska gospoda to je dobro Subotichanima, cista diskriminacija.

 3. nekoime kaže:

  i koja je najstarija, s obzirom da ni jedna od nabrojanih vise ne postoji (pod tim ili drugim imenom)

 4. Baćo kaže:

  Mislim da je najstariji onaj dućan u Borovo ulici,di smo mogli kupit nameštaj do skora,a sad su ga novi vlasnici lipo uredili iznutri ..

 5. Mister No kaže:

  Tradicija koja traje više decenija , zaista lepo zvuči . Međutim ,na ovim prostorima su se u burnom dvadesetom veku smenjivali oslobodioci i patriote koji su pljačkali i otimali u ime raznih ideologija . Patriote pljačkaši nemaju milosti i sluha prema tradiciji .:)

 6. STeve kaže:

  Jednom (davnom) prilikom smo nas trojica svratili u Segedinski Metro, secam se drugara DJ Stipana – mi smo vec napunili “kolica”, a on je za tih saticak svo vreme stajao ispred rafa sa konzervama sardina, razmisljajuci koju da odabere

 7. Călin kaže:

  Bună seara, poate cineva sa ma jute cu câteva informații despre palatul nicin

 8. Hugo kaže:

  Eble

OSTAVITE KOMENTAR