Najstarije subotičko drvo

U Hrastovoj ulici ima jedan ogroman hrast. Izrastao je između ograde i kuće u dvorištu u kome je zagospodario tako da sve oko njega izgleda manje nego što stvarno jeste. Nameće se zaključak da je ova ulica dobila ime po njemu, jer deluje starije od svega u blizini. Ipak, još ima onih koji pamte priču o tome kada je zasađen žir na ovom mestu. Bilo je to pre oko sedamdeset godina kada je ulica već nosila ime ovog božanskog drveta.

Nema biljke za koju se čovek toliko veže kao za drvo. Ništa u svetu biljaka nije toliko trajno kao ono, da nas prati ceo život, nekada i više generacija. Postoje primerci stari i više vekova. Neko je dobio svoje drvo kada se rodio, neko ga je zasadio tek reda radi, a primetio ga kada mu je ono pružilo hlad ili igru senki u sobi kada se kroz grane probijaju sunčevi zraci.

Nažalost, u gradu je malo mesta da bi neko drvo moglo da se slobodno razgrana i pokaže se u svojoj punoj moći i lepoti. Onaj ko bi tražio najdugovečnije stablo u Subotici, najviše izgleda da ga pronađe imao bi u starim velikim parkovima gde svojom veličinom nisu pretila da ugroze neku građevinu. Platani u parku ispred železničke stanice vide se na starim razglednicama sa početka XX veka. Već tada imaju veličinu što govori da su oni na tom mestu od početka, odnosno od sadnje parka na mestu gradskog jezerceta zvanog Rogina bara, 1886. godine. Kažu da ova izdržljiva vrsta može da poživi još toliko.

U Šenoinoj ulici

Krajem sedamdesetih godina, u Subotici se dogodilo nešto neobično za jugoslovenske prilike. Promenjen je urbanistički plan da bi se zaštitila dva drveta. Nekad smo znali da budemo avangarda u mnogim stvarima. Tako je bilo i kada je graditeljima novih zgrada zabranjeno da sruše dva stabla „tise“ zasađena 1900. godine. Skupština opštine je donela odluku o zaštiti ovih retkih četinara pa su na kraju dobili i čeličnu ogradu.

Najstarije drvo u gradu treba tražiti u Dudovoj šumi. Tamo je zasađen dudinjak još krajem 18. veka. Bilo je tu i drugog drveća pa je posle nekog vremena šuma uređena da bude gradski park. Procenjuje se da najviše godina ima jedan hrast u severo-istočnom delu parka. Uskoro će mu biti dvestoti rođendan.

Lansky



KOMENTARI

 1. johann kaže:

  Najstariji hrastovi sađeni pre više od 80 godina blizu granice sa Mađarskom sa leve strane pruge prema Budimpešte su pre nekoliko godina svi posećeni na barbarski način. Ta šuma je bila poput šuma ,Sekvoja, Na mestu te sada već bivše sume raste drač i bezvredno žbunasto šumsko rastinje. Naravno ni onda niko reagovao ni od ekologa ni od ,zelenih, aktivista…
  A što se tiče Hrastove ulice u Subotice ,ta ulica je za vreme prije prvod svetskog rata bila poznata po zasađenim stablima velikih gabarita i visine ali nisu bili svi hrastovi. Ime te ulice datira još iz tog perioda . Ta stabla su služila za prirodno obeležavanje vlasništva pojedin parcela kao geometarski reperi.

 2. Rex kaže:

  Zar nije bio prilog o ZOO vrtu gde se spominje starost dva hrasta od skoro 300 godina?

 3. Trovach kaže:

  Jedan veliki hrast i nekoliko drva druge vrste je pre oko 2 godine poseceno u krugu bolnice i nikom nista. Kasnije su neki kritikovali sto su na preostalim hrastovima orezane deblje grane. To ima smisla i ta mera se zove „podmladjivanje“, pa su cak i rezovi zasticeni premazivanjem, ali onaj poseceni hrast nije bio bolestan i to se videlo na panju. Ti hrastovi i nisu toliko stari da bi se morali seći.

 4. Nevaljali kaže:

  U subotickoj bolnici je problem da nema osoblje koja odrzava tu gomilu drva ako vi imate volju vikendom da udjete cistiti lisce umesto kompjuterisanja onda ima smila svega ali ta stara drveca su ogromna nema osoblje koja odrzava i jako puno problema se stvara oko ciscenje listova to bi moglo sa titovog vremena drustvenim radom ako bi Vi isli da cistite i Ja bi isla sogurno i ne samo Ja nego million od vasih Fanova!!!

 5. Trovach kaže:

  @Nevaljali…Po toj logici sva drva bi trebalo poseci jer „prljaju“ okolinu svojim opalim liscem koje nema ko da pokupi, a puna bolnica partijski zaposlenih lelemuda. Vidim, bas se rasturate od posla. Zaposlite se u industrijskoj zoni ako vam je toliko naporno tu gde primate platu. Primate platu umesto da je zaradite.

 6. Feliks kaže:

  @nevaljali
  Znači treba da posečemo sva drva po gradu i okolini, zato što nema ko da sakuplja lišće?

 7. Nevaljali kaže:

  Jeste Dragi Moj je to ako ne uradimo drustvenim radom, moze samo da se uradi ROBOVSKIM radom 24 godina sam bila SLAVE vase uzdignute Zdravstvene Sisteme sada sam postala radnik i rudar, znam sta je robovski rad i potpuno sam svesna o cemu pricam,,, Ti sedis u tvom zlatnom kavezu i pickas tastaturu o ovome ne pricas prvi put …njakas oko posecenog drva a ne primetis da zivimo u modernom robovlasnickom drustvu…Ako isecu to je dobro jer znaci da nemaju hrabrosti i za to ganjati robove…ako hocemo da spasimo drustveno mozemo i Ti imas snagu da pokrenes ja mogu samo da radim u tome sto pokrenes! Znaci dok ti u zlatnom kavezu sednes nece se nista desiti samo ce se siriti robovlasnistvo…Ja sam tu napolje ali nemam iza Sebe muskarca i bez toga nece me niko na Balkanu slusati ja spasiti drva u robovlasnistvom radom necu a drustvenim bez Tebe ne mogu

 8. Lustracija kaže:

  @Nevaljali mogao bi recimo Branko Radun da počisti lišće po dvorištu, jer je na platnom spisku bolnice a niko ga nije video na radnom mestu.
  I koliko još ima takvih po državnim preduzećima…

 9. Trovach kaže:

  @Nevaljali…Ja svoju platu bukvalno zaradjujem. Ako ne radim, jedno vreme firma moze da izdrzi, ali u svakom slucaju to nije dobro za poslovanje. Isao sam na posao i sa uganutom nogom, kolega me je pokrivao, ali sam morao odšantati kada je bilo potrebno dati neki strucan savet. Stavi se u situaciju kada je pracovek povredjen i ne moze da lovi. Cela porodica ispasta.

 10. Trovach kaže:

  @Nevaljali…Zaboravio sam reci da „prckam“ tastaturu danas kada je nedelja, a najcesce radnim danom posle posla. Nisam rob da radim 24 sata dnevno dok ne crknem.

 11. Vladimir kaže:

  Šta bi sa platanom od dva ipo metra prečnika u dvorištu oš Jovan Mikić? Isekli ga na pravdi boga ovi balabani! Koliko je samo to drvo preživelo država, carevina, diktatura, ratova i sad došli naj gori ološ da ga seče. Samo mi nemojte reći da je platan bio bolestan, jer sam bio da ga vidim tako isečenog i masakriranog.

 12. Nevaljali kaže:

  Vi Sami mogli bi da pokrenete citave akcije kao sto i skup[ljanje lista ali vam vise godi tapkati tastaturui kritikovati druge

 13. Aleksa kaže:

  Zamolio bih g.Aleksića da objasni kada je njegova fotografija nastala. Naime, kako se ja sećam, ne tako davno sam negde pročitao da je taj hrast doživeo tužnu sudbinu – nemilosrdno posečen.
  Ja se tog hrasta sećam iz detinjstva, već je tada ovako izgledao, a to je bilo pre osamdesetak godina.

 14. B kaže:

  @Aleksa, jeste taj sa slike posečen pre par godina, mislim da je to onaj na „ulazu“ u Dudovu šumu što je bio,jer vidi se betonska staza sa strane. Ali u tekstu se možda misli na onaj isto veliki hrast koji se nalazi kod sprava za vežbanje na otvorenom.

 15. Tramp kaže:

  Sve u svemu oduzmi ili saberi, javna preduzeća i ustanove su najveće štetočine u državi.Ali su svima na vlasti omiljena .ZAŠTO ? da mi je samo znati.

 16. Milos kaže:

  Molim vas nemojte pisati o drvecima jer ce doci ovi iz vojvodinasume ili neki biznismen jer im treba za grede ili za grejanje. Ostavite ovu temu, zna se gde zivimo, sve se pokrade i unisti jer se moze u ovoj zemlji. Dzaba zakon dzaba komunalci kad uvek ima neki zemo ili kum koji ce da se pobrine da se stvar zataskava, Cuvajmo ono sto imamo.

 17. Anonimni kaže:

  @ Aleksa
  @ B
  taj hras nije posecen , stoji jos i danas kako je stojao i pre 50 godina. To sto vidite je betonski deo staze koji prolazi kroz trim stazu pa zato imate lazan utisak da je na pocetku Dudove.

 18. Trovach kaže:

  @Nevaljali…Ja stanujem na uglu ulice, tako da ne kosim travu samo ispred kuce, vec i sa bocne strane celom duzinom placa. Takodje, ne postoji neparna strana ulice, nego je svi kosimo da ne bi zarasla u korov, pa bila leglo komaraca i krpelja. Svi vi drzavni uhlebi i sendvicozderi prvo radite svoj posao i nemojte vrtiti palceve kada nemate sta da radite. Tada lepo krenite po krugu bolnice i budite korisni.

 19. Nevaljali kaže:

  Bilo je vremena u mom vizotu Trovach kada sam bio deo bolnice i bukvalno zivela tamo, videla sam da oko crkve jedna satra zena skupjala lisce i cistila volonterski i jedna jos zena joj pomogla oko toga…Ne iz svoje snage trebamo da uradimo stvari nego Bog se nam to davati da umemo ali usamljeni tapkaljuci na nasem kompjuteru nista necemo postici u pljuvajucfi a baveci se onima koji ne rade sto treba, mi mozemo pokrenuti stvari ali ovako ne…tela bi vas da vidim kada secete travu:)))

 20. Nevaljali kaže:

  Hvala

 21. Trovach kaže:

  @Nevaljali…Evo, moze u utorak popodne. Nisam hteo danas da kosim iz postovanja prema komsijama koje slave Vaskrs. Provozaj se po Keru pored bivse ciglane, mada ce verovatno biti vise nas sa kosilicama.

 22. NisamIme kaže:

  Ljudi,kupite drvo i zasadite kad god mozete i gde god.ako moze da se sece nek se i sadi.zbog svih nas

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: