Najvažnije da osobe sa invaliditetom dobiju posao

Fabrika DES i Štamparija “Čikoš” su među preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kojih u Subotici ima oko 6.700, a u celoj Vojvodini čak 63.000. Najvažnije je da mlade osobe sa invaliditetom dobiju šansu da rade, zaključeno je na savetovanju čiji je domaćin bio grad na severu Bačke, a koje je organizovao Savez invalida rada Vojvodine.

Dušan Pilipović iz Bačkog Jarka postao je invalid rada veoma mlad, ali je zadovoljan što je, uprkos tome, nastavio da radi u firmi “Tim Coop” u Temerinu koja zapošljava oko 200 radnika, a među kojima je i četvoro osoba sa invaliditetom.

“Još 1992. godine operisana mi je kičma, zbog čega sam invalid rada treće kategorije. Nisam hteo u penziju pošto sam bio mlad. Tako radim već 20 godina, a nastavio sam i nakon što sam, nedavno, imao infarkt. Bravar sam po struci, a prethodnih deset godina radim kao poslovođa, na lakšem radnom mestu”, priča Dušan Pilipović, invalid rada koji je zaposlen u firmi “Tim Coop” u Temerinu.

U Subotici ima oko 6700 invalidskih penzionera i oko 500 mladih osoba sa invaliditetom koje rade ili traže posao, a grad na severu Bačke bio je domaćin savetovanja čija je tema bilo njihovo lakše zapošljavanje.

“Najbitnije za osobe sa invaliditetom je dobra saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, od koje imamo veliku podršku i razumevanje. Svake godine u Subotici se zaposli između 20 i 40 mladih osoba sa invaliditetom zapošljavamo, a pri tome je najvažnije što stupaju u stalni radni odnos”, kaže Stanko Nimčević, predsednik Saveza invalida rada Subotice.Organizator savetovanja u Subotici je Savez invalida rada Vojvodine čiji je glavni cilj da mladim osobama iz ove kategorije stanovništva pomogne da lakše dođu do radnog mesta.

“Teško je doći do zaposlenja, iako postoji manjak radne snage za poslove sa kojih smo mi stariji otišli u invalidsku penziju. To su keramičari, tesari, zidari… To su one struke koje su proizvodile.Zalažemo se da se zapošljavaju mlade osobe sa invaliditetom kako bi mogle da se staraju o sebi i svojim porodicama”, ističe Stana Svilarov, predsednica Saveza invalida rada Vojvodine.

U Vojvodini ima oko 63.000 invalidskih penzionera, ali i oko 4.000 invalida rada koji primaju 50 posto invalidske penzije, a voljni su da nastave da rade, rečeno je na skupu u Subotici i zaključeno da je veoma važno i za njih i za celo društvo da im se pruži prilika da sami zarađuju za život u skladu sa svojim poslovnim sposobnostima.

 

RTVKOMENTARI

  1. Suboticanin do smrti kaže:

    Da baš su humani, sve rade zbog državnih subvencija i priznanja. Ali ok, možda osobe sa invaliditetom ne bi imali neku drugu šansu za rad.

  2. SLANINAR kaže:

    Svi se prave neki humanisti, a niko te invalide ne drzi u firmi zato sto ih voli, vec zbog raznih subvencija i pogodnosti koje dobijaju od drzave, da kojim slucajem taj zakon
    sutra nestane, svi bi podobijali otkaze…

OSTAVITE KOMENTAR