Najveća ulična tabla IKAD

Senćanski put možda nije najduži ni najširi ali… ima li neko veću tablu sa imenom?

Jedna od stvari koje su u gradu unazađene protekle dve decenije, jesu i ulične table. Danas se prave lošijeg kvaliteta, sa sitnijim slovima, a često ih ni nema tamo gde smo navikli da im je mesto.

sencanski put (1)

Ako bliže priđete ovoj na Senćanskom putu, videćete da je to u stvari grafit. Ulični umetnik kao da je hteo da kaže – Napravite te table kao ljudi ! Da se vidi !

sencanski put (2)

Mesna zajednica Centar 3 inače muku muči sa neartikulisanim žvrljotinama po zidovima. Smeštena između Prozivke i centra, nalazi se na meti nekolicine mladića kojima je vrhunski estetski domet – potpisati se auto lakom. Zato su pravi, maštoviti i majstorski grafiti dvostruko važni. Najpre da jedan uobičajeni gradski zid učine jedinstvenim a zatim i da svojim primerom pokažu „žvrljatorima“ koliko su daleko od onoga za šta sebe smatraju.

Ovaj primer bi mogli da slede i drugi umetnici, kao što su to činili njihovi prethodnici. Mozaici, oslikavanje velikih monotonih zidova ili figure na fasadama, nisu bili samo dela akademskih slikara, već i spretnih zanatlija i kreativnih ljudi. Naravno, uz dogovor za vlasnicima zgrada i lokala.

sencanski put (3)

 KOMENTARI

 1. Centar III kaže:

  Taj, kako ga nazivate “ulični umetnik”, je i autor najvećeg dela neartikulisanih žvrljotina i tu istu zgradu koju su stanari okrečili on je “ukrasio” svojim nebuloznim potpisima i aforizmima koji su sve samo ne “umetničko izražavanje”.

 2. Revizor protiv EU kaže:

  “Pravi, maštoviti i majstorski grafiti…” – ne postoje, sve su to žvrljotine. Drugo je oslikavanje velikih monotonih zidova ili figura na fasadama, što mogu i treba da rade samo umetnici, a ne kojekakva balava mazala sa auto-lak sprejovima. Mislim da sam čitao da je u nekim zemljama to tako rešeno kada neko ižvrlja fasadu da pronađu “umetnika” i onda on ili roditelji lepo plate renoviranje kompletne fasade!

 3. KUM kaže:

  Lajkovao sam predhodne komentare, i slazem se da ne bi to dete trebalo zvati umetnikom, jer to i nije. Ali ne treba biti tako decidan i strog prema omladini, pogledajte gde se nalazimo, sva ta deca su prepustena sama sebi, roditelji grcevito rade za koru hleba, a drzava im ne nudi nista….

 4. Lacky kaže:

  Mislim da je jednak problem malogradjanstina koja mnogo vidljivija od kad moze da se komentarise po internetu. Uvece se gledaju Zvezde granda a ujutro pricamo o umetnosti. Nisam vido dalje od svog ambetusa ali sve znam o tome sta je umetnost a sta nije.

 5. Anonimni kaže:

  Dobro je da Lacky nije “vido”…….

 6. djole kaže:

  Radujte se dok ima grafita po ulicama, to je znak da postoji kultura..ako ste bili u prestonicama kulture, kao sto su NYC, Berin, London, Tokyo videcete da je sve ispisano grafitima..Peace

 7. El Capitan kaže:

  Umetnost je stvaralacko oblikovanje sa razlicitim materijalima i sredstvima, slikanjem, muzikom, pisanim tekstom, vajarstvom itd. itsl. Izrazavanje vlastitog dozivljaja sveta oko sebe, licnog raspolozenja , ili psihickog stanja. Umetnost nikada nije kolektivno stanje duha i ne moze se unificirati ili konfekcionirati. Lepota umetnosti nie u stvaranju autora, nego je ona u oku posmatraca ili uhu slusatelja. Drugim recima umetnost je nesto potpuno individualno i intimno i svaka jedinka je dozivljava na sebi svojstveni nacin. Jedino komunisticki i fasisticki rezimi propisuju u napred sta je umetnost a sta nije. Pisanje grafita po fasadama je pre svega ostecenje tudje imovine i krivac za to ostecenje je duzan da plati odstetu. Ostecivati tudju imovinu pod plastom “umetnosti” nije umetnost vec najobicniji kriminal. Btw. kultura nije “lepo ponasanje” nego antonim (suprotna rec) ili opozitum reci priroda. Dakle sve sto nije prirodno to je kulturno odnosno kultivisano. Recimo zaparlozena u korov zarasla njiva je – priroda, lepo obradjana i zasejana njiva je – kultura. Izraz kultura ne treba mesati sa svim i svacim i zloupotrebljavati ga gde mu nije mesto.

 8. Revizor protiv EU kaže:

  Tačno, Capitan, umetnost je nešto potpuno individualno i intimno, šire gledano svaka ljudska stvaralačka delatnost, još šire gledano i kuvanje ručka može da bude umetnost. Ali, to ne znači da je kuvarica UMETNICA. Umetnike ne proglašava država i režim, umetnici postaju učenjem i školovanjem svog talenta, a da su to zaista dobijaju potvrdu “u oku posmatrača”. Niko ne sprečava, međutim, ni ova “balava mazala” kako sam ih nazvao, da se bave umetnošću (ili “umetnošću”) i pri tome koriste razne materijale i sredstva – ali o svom trošku, pa neka crtaju čime hoće, vajaju i rade šta god hoće, ako žele neka i svoje gaće oslikavaju sprejom, ali to što si rekao oštećivati tuđu imovinu radi sopstvenog iskazivanja je nedopustivo. A to što gospodin Đole kaže da treba da se radujemo grafitima jer su njima ispisani Njujork, London itd,., to su delovi tih gradova koji zna se kakvi su, i hvala mu lepo, ne bih voleo da živim u takvoj “kulturi” ili, daleko bilo, da dođe ovde…

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 3 =