Najveći ekološki problem treba da postane najveće – brdo

Od najvećeg ekološkog problema Subotice, nesanitarna Gradska deponija „Aleksandrovačka bara“ u narednim godinama trebalo bi da postane najveće i najviše brdo u gradu. Tako su odlučile gradske vlasti – od ponuđena tri idejna rešenja za rekultivaciju i sanaciju smetlišta, nadležni su se opredelili za najjeftiniju i najlakše izvodljivu varijantu, koja podrazumeva konzerviranje smeća uz mere zaštite životne sredine. Idejni projekat trenutno se nalazi u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine koje treba da da saglasnost, nakon čega lokalna samouprava ima rok od dve godine da započne radove.

Kako objašnjavaju u JKP „Čistoća i zelenilo“ ova opcija za sanaciju je najrealnija i najpogodnija za Suboticu i očekuju da se realizuje u narednih par godina. Koštaće oko pet miliona evra, a po planu projekat treba da finansira Grad.

Da je moguće da planina smeća postane brdo pogodno za različite aktivnosti, nadležni su se uverili u susednoj Mađarskoj, gde su je veoma slična deponija samo manjeg obima, sanirana upravo po ovom modelu.

Ipak, cela priča oko zatvaranja i sanacije nesanitarne deponije direktno zavisi od početka rada regionalnog sistema upravljanja otpadom, koji je i dalje u probnom radu. Osim toga, JKP „Čistoća i zelenilo“ potrebna su dodatna vozila, kao i zaposleni, jer za sada dnevno na Regionalnu deponiju odvoze svega tri ture, dok ostatak i dalje završava na lokaciji Aleksandovačke bare. Procenjuje se da se ovde za više od 40 godina deponovanja otpada nagomilalo preko dva miliona tona, dok je nadmoraska visina dostigla 125 metara.


TV SuboticaKOMENTARI

 1. Caru carevo kaže:

  U nekim zemljama bi mnogi bili streljani. Samo kažem.

 2. Mirise kaže:

  Treba adaptirati za zimu za skijanje to brdo.

 3. Salamander kaže:

  Jako lepa vest ali vratimo se realnosti. Niko ne kaže šta precizno dobijamo za 5 miliona, a sa druge strane niti imamo primarnu separaciju otpada u domaćinstvima, pristupne puteve do regionalne deponije, vozila, ljude, ljudsku svest …regionalna deponija je još uvek u probnom radu šta god im to značilo i ko zna do kada će da bude. Da se malo zagrebe ispod površine ko zna kakvo bi se “smeće” tu iskopalo pa bi tužilašvo, da smo u nekoj normalnoj zemlji, imalo poprilično posla.

 4. Tramp kaže:

  Ajde sad Baka neki krediti ,odoplatice to glupi narod ,bitno da imas ideja na pretek.Bazen,pozorište,majsanska petlja,aqva park palic,jezero palić ,itd .itd .itd…sve poceto ništa završeno, svaka ti čast.

 5. Banderas kaže:

  Ruku na srce, a čije je to smeće, nagomilano godinama ? Vaše je,… trebalo bi naći repenja već odavno za sanaciju te deponije…

 6. komsa kaže:

  Ko je tu lud.

 7. B kaže:

  Zn’či, sve otrovno, kancirogeno i smrdljivo će se cediti ispod divne zelene površine u ostatak grada.

  Napredno rešenje – spolja gladac, iznutra jadac!

  Sram vas bilo snsvm i grcki o;usi .. da vas se sećaju na sledećim izborima i sve do grobnog mesta!!!

 8. Tras -bum i ode deponija kaže:

  Da li uopste neko zna sta se je sve nabacano na tu deponiju tokom 40 godina. Otrovne materije kada se lepo zakopaju, pruzaju idealne uslove za razlicite aktivnosti. Najvise za razvijanje otrovnih podzemnih gasova i nekontrolisane eksplozije sa verovatnocom od otrovnog zagadivanja u radijusu od vise desetina kilometara. Slicno kao pre par dana u Leverkusenu u Nemackoj.

 9. Nevaljali_GASTRO_Blogger_naGradeskiprevoz_SUBOTICA kaže:

  Kad sam postala nomad onda je bila ovo brdo samo ravnica od smece a posle 36 god nomadovanja naraslo je da je postao zaista brdo odlicno se moglo to pratiti iz voza

 10. Ćira kaže:

  Sve sami stručnjaci ovde. Sve magistri za zaštitu životne sredine.
  Ma bravo, pametnih kolko hoćeš, u sve trpite njušku.
  Da vas pitam, a ko vas uopšte pita za vaše jadno mišljenje stručnjaci????

 11. Anonimni kaže:

  Sanacija deponije bi bila dobra vest kada bi bilo nekoga da to uradi. Ova gradska vlast nije u stanju ni mnogo manje projekte da završi. Trenutno na trgu Slobode tri fasade otpadaju. Žute trake su u Štrosmajerovoj ispred gradske kuće i muzičke škole. Pozorište je napušteno kao i gradilište akva parka. Sve polako propada a ništa se ne ulaže već osam godina. Grad nema para ni za tri trotoara da napravi godišnje a ne pet miliona evra za deponiju.

 12. Nevaljali_GASTRO_Blogger_naGradeskiprevoz_SUBOTICA kaže:

  Mirise :)))Onda idem svama na sankanje:)))Skijanje vec necu

 13. Casper kaže:

  Prozivka atraktivno mesto, koje nocu smrdi na govna… Samo kupujte stanove tamo!!!

 14. Subočan kaže:

  Biogasno postrojenje, recimo? Da, barem, iskoristimo raspad i poluraspad hemijskih elemenata u smeću. Samo brdo, i to za 5 mln?! Baš kreativno…

 15. Rax kaže:

  Uglavnom tako resavaju problem politicari, koji brinu o ekologiji. Neko tu kaze da smo mi napravili taj odpad, to je tacno, ali ja kao gradjanin sigurno ne odlucujem o tome, da li ce se voda puniti u staklene flase ili pvc, da li cu kupljeno pakovati u plasticnu ili papirnu kesu, da li ce se organizovati skupljanje baterija ili o tome sto uprkos mojoj selekciji, sve zavrsi na istom mestu. Ja nemam odgovornost, odgovornost iskljucivo imaju politicari, koje mi placamo da nam organizuju drzavu.

 16. Theo kaže:

  @B
  Kakve veze ima SNS ili SVM sa gomilanjem smeća?
  Ta deponija je napravljena još za vreme Tita (ako već mora neka politika mora da se okrivi).
  A koliko sam shvatio, ovakvo rešenje nismo smislili mi, nego je već isprobano negde (naravno to ne znači da je najbolje, ali dajte neko bolje ako znate)

 17. Slovenac kaže:

  5 miliona evra.. Razumem da je ovo veliki problem pre svega vlasnicima stanova na Prozivci, ali… Koliki je bio budzet za novo pozoriste, koliko je para potroseno do sada i koliko jos fali da se zavrsi? Koliki je bio projektovani budzet za Akva Park na Palicu, koliko je do sada protroseno, koliko jos treba i kada ce se zavrsiti? Bojim se da ce moj sin zavrsiti srednju skolu i otici u inostranstvo a da se nece okupati u bazenima na Palicu i nece videti ni jednu predstavu u novoj zgradi pozorista. Pitate koliko moj sin ima godina? Tek se rodio. Ne, nisam pesimista. Samo gledam stvari realno. Ovde u poslednjih 20 godina sve se nesto pocne raditi, potrosi se 5x vise para nego sto je planirano (a 10x vise nego sto bi bilo realno) a nikada se ne zavrsi.

 18. josip kaže:

  Živio Jovan Cicvara ! Naredni kandidat za nagradu ‘počasni građanin Subotice’ za građanski moral i ekologiju !

 19. Trovach kaže:

  Ako ce se deponija nasipati, predlazem da se bar za donji sloj upotrebi pesak, a ne da se za celo nasipanje upotrebi plodna crnica. Pesak bi se mogao upotrebiti produbljivanjem Majdana, a gornji sloj zemlje bi se mogao upotrebiti sa “greda” na njivama gde je cernozem ispran, gde dominira zuta zemlja (les) i gde su uslovi najnepovoljniji za gajene kulture.

 20. Trovach kaže:

  Zaboravio sam reci da bih se prvi prijavio da mi se sa njive ukloni “greda”, samo nemam njivu 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 1 =