Najviše neplaćenih računa u Subotici

Po jučerašnjem pisanju Politike, porez se najredovnije plaća u Subotici gde prikupljanje lokalnog poreza čini 9,7 % gradskog budžeta. Međutim, prema podacima koje iznose danas Novosti, Subotičani nisu baš tako redovni kada se radi o plaćanju komunalnih računa. Naime, privatni izvršitelji počeli su da “jure” građane zbog neplaćenih računa a najviše predmeta izvršitelji su dobili od komunalnih preduzeća u Subotici, čak 900.

 

 

Pored postojećih 400 sudskih, Srbija će imati i 334 privatna izvršitelja (po jedan na 25.000 stanovnika). Oni će naplaćivati i potraživanja između firmi, a koristiće i dokumentaciju NBS i izvode iz liste nepokretnosti dužnika… Inače, prva izvršenja odnose se na dugove građana između 1.000 i 50.000 dinara, a mnogo je upravo onih između 30.000 i 50.000.

 

Izvršitelji su zasad dostavili svim dužnicima zaključak da je pokrenut postupak za izvršenje i da moraju da plate dug s pripadajućim kamatama, plus troškove izvršenja. Ako dužnik ovo ne primi ili ne reaguje, posle dve nedelje ponovo se šalje zaključak, a ako ni to ne uspe, stavlja se na oglasnu tablu suda.

 

Ukoliko ni posle ovoga ne plate dug, izvršitelji će od firmi gde su dužnici zaposleni tražiti administrativnu zabranu na platu dok se potraživanje ne namiri. Kao krajnja mera na raspolaganju im je plenidba pokretnih i nepokretnih stvari, uz asistenciju policije.

 

Kako nam je rekao predsednik Komore, izvršitelji već proveravaju plate i bankovna stanja dužnika, i do septembra se mogu očekivati prve blokade računa. – Verujemo da će građani, kada vide koliko će ih koštati ceo postupak, ipak odlučiti da plate dugovanja. Ova mera ima i preventivni, a ne samo represivni karakter, kaže Dragović.

 

Inače, najniža cena izvršiteljske usluge je 2.500 dinara, koliko košta samo dostavljanje zaključka da je postupak počeo. Ozbiljnije predmete privatni izvršitelji očekuju od jeseni, kada počinje saradnja sa bankama, kojima građani ukupno duguju oko 18,5 milijardi evra.

 

Izvor: Novosti

 KOMENTARI

 1. adkersu kaže:

  Najviše predmeta izvršitelji su dobili od komunalnih preduzeća u Subotici. Najredovnija naplata poreza je u Subotici. I šta je tu kontradiktorno? Ništa. Još jedan dokaz da se u Subotici poštuje zakon (ma kakav on bio). Jbg, ostatak K&K…

 2. Ivan Šoštarec kaže:

  Biće to moderne haračlije.
   

 3. Ivan Šoštarec kaže:

  … i koliko se sećam izveštaja RTS-a, najveći dužnik i neplatiša beogradskim komunalnim službama je skupština Srbije!!!

 4. blam kaže:

  Inače, najniža cena izvršiteljske usluge je 2.500 dinara, koliko košta samo dostavljanje zaključka da je postupak počeo- sta u tom dostavljanju moze da kosta 2500 dinara ?? 

 5. dr. tikvicki kaže:

  UZAS SVI SAMO TRAZE PARE A NIGDE NE MOGU TE ISTE DA SE ZARADE, KAD POSAO NIGDE DA SE NADJE.

 6. Anonimni kaže:

  Posla nema a i ko ga ima ne zaradi dovoljno da prehrani porodicu i poplaca racune koji su u odnosu na zaradu bezobrazno veliki!

 7. gost kaže:

  ZELIMO NOVOG ROBIN HUDA

 8. Zoka kaže:

  Hm,administrativna zabrana ako neradi  od cega ce naplatiti.Ici ce u zatvor pa bice mali zatvor u odnosu na duznike koji siroti nemaju iz cega da plate.Sve je to uglavnom sirotinja neka ganjaju one sa naj vecim iznosom dugovanja…

OSTAVITE KOMENTAR