Nakon rehabilitacije, tri mladunca ponovo poletela

Tri mladunca eje livadarke, izuzetno retke vrste ptice grabljivice, koji su pre mesec dana pronađeni u ataru selu Donja Vapa kraj Sjenice, posle oporavka i privremenog smeštaja u Prihvatilištu za divlje životinje u ZOO vrtu Palić, vraćene u svoje prirodno stanište na Pešteru.

Gotovo bez oklevanja, tri mladunca strogo zaštićene vrste grabljivica eje livadarke, poletela su sa prostora na kome su pre mesec dana, tokom kosidbe livade, slučajno pronađena i spasena.

 

„Smrt im je bila neizbežna zbog roda, imamo ovde rode, velike čavke. Kada sam pokupio livadu one su ostale otkrivene i sigurno bi stradale. Drago mi je da su uspele da odrastu“, kaže Sead Papić iz Donje Vape.

 

„Mi smo ih nahranili skakavcima, napojili preko cevčice vodom, spakovali i otišle su. Drago mi je što je uspela akcija kompletno i poletele su“, kaže Mesad Rebronja iz čuvarske službe Rezervata „Uvac“.

 

Kristijan Ovari, biolog zoo vrta „Palić“, kaže da zadatak nije bio ni malo jednostavan, jer se ptice vrlo brzo nauče na čoveka, da je on izvor hrane, a njihov zadatak je bio da ih nauče da one same moraju da se snalaze za hranu.

 

Pronađeni ptići selice, sada dvomesečne eje livadarke sposobne za samostalan život, predstavljaju izuzetno redak, poslednjih decenija možda i jedini, primerak ove vrste kod nas.

 

Direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić kaže da eje livadarke broje tek deset do 17 parova u Srbiji, tako da je, kako dodaje, ovo puštanje tri primerka u prirodu od velikog značaja.

 

„Zaslužuje pažnju zato što se radi o vrsti od nacionalnog međunarodnog značaja zaštite. Ova vrsta se nalazi na nacionalnim i međunarodnim listama za zaštitu. Radi se o strogo zaštićenoj vrsti ptica u Srbiji gde je Zavod dužan kao državna institucija da se stara o njima“, kaže ornitolog Zavod za zaštitu prirode Srbije Bratislav Grubac.

 

RTSKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR