Nakon više od godinu dana od završetka radova stavljeni u funkciju potapajući stubići

Nakon više od godinu dana od završetka radova, danas je stavljen u funkciju sistem “potapajućih stubića” koji će samo vozilima sa specijalnim dozvolama omogućiti kontrolisan ulazak u pešačku zonu u centru Subotice.

RTV

Ulaz vozila na subotički Korzo iz ulice Đure Đakovića i kod Gradske kuće iz pravca Štrosmajerove ulice, od 15. aprila regulisan je pomoću pokretnih barijera, takozvanih “potapajućih stubića”.

Na gradski korzo, koji je pešačka zona, vozila će moći da uđu samo sa specijalnom dozvolom i to jedino u jutarnjim satima.

Nakon očitavanja registarskih oznaka pomoću senzora, ove pokretne barijere automatski će se spuštati samo pred vozilima policije, Hitne pomoći, vatrogasaca, javnih institucija ili preduzetnika koji imaju lokale na korzou, a koji u pešačku zonu ulaze radi istovara robe.

Za ulazak u pešačku zonu neophodna je dozvola Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, kome se, pored opravdanog razloga, dostavljaju i podaci iz saobraćajne dozvole i broj registarskih tablica.

“Svi koji imaju potrebu za ulaskom vozilom u pešačku zonu na korzou, nama se obraćaju za dozvolu. Verujem da se samo u izuzetnim slučajevima neko kretao vozilom u toj zoni bez saglasnosti. Međutim, često se dešavalo da nije poštovano vreme u kome se na takav način može saobraćati unutar zone, a to je u interval od šest do deset časova ujutro. Svi dostavljači robe u pešačkoj zoni sada će morati da ispoštuju to vremensko ograničenje”, izjavio je Radoslav Vukelić iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj Subotice.

Sistem pokretnih barijera u vidu takozvanih “potapajućih stubića” završen je još krajem 2019. godine, nakon čega je trebala da usledi obuka ljudi koji će njime upravljati, ali je, zbog pandemije koronavirusom, to odlagano, zbog čega je tek sada stavljen u funkciju.

Iako nisu bile u upotrebi, pokretne barijere koje onemogućavaju ulazak vozilima u pešačku zonu tokom 2020. godine oštećene su tri puta, a ove godine jednom, zbog čega iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj apeluju na one koji imaju dozvole da budu pažljiviji, a one koji ih je nemaju upozoravaju da će biti kažnjeni za vožnju u pešačkoj zoni.


RTVKOMENTARI

 1. Kolega kaže:

  Svaka čast Radoslavu Vukeliću! Za samo godinu dana je uspeo da stavi u funkciju potapajuće stubiće!

  Tri puta ura: URA URA URA!

 2. B. kaže:

  Konačno više !
  Kojekakvi bahati security da se ne vozaju baš celi dan po korzou od banke do banke.
  A i kuriri neka imaju određeno vreme kada mogu na Korzo i na trg.
  Pogotovo onaj manijak iz AKS sa kombijem veličine autobusa što se parkira pored Lilija na trgu, pa primaoci moraju njemu na noge da dolaze po pošiljke.
  Još samo da se reguliše vožnja bicikala.
  Ako već ne može da se ukine, označiti biciklistima stazu crvenom bojom. I da nju koriste samo oni, a pešaci da ne idu po njoj.

OSTAVITE KOMENTAR