Nameštaj se kupuje jednom

Narandžasti luster koji visi skoro do stola, razbacani jastuci živih boja i mladi parovi koji sede na njima raspoloženi, prizor je koji danas deluje kao da je u sledećoj sceni grupni seks, odnosno radnja nekog pornića iz kategorije „retro“ ili „classic“.

A to su samo slike moderno uređenih stanova u časopisima iz sedamdesetih. Ležerni komfor, umetnički detalji, jednostavnost u dizajnu…

sedamdesete

Dragi, hajde da se grlimo

70s_1

U Subotici tih godina cveta stanogradnja, zidaju se spratovi jedan na drugi a njih je najlakše napuniti nameštajem koji se lako sklapa i malo teže rasklapa ali ko je tada mislio da će neki od tih komada dočekati 21. vek.

Regal (lat. – polica, pregradak, sistem od više ormara)

Mnogi od tih regala imaju „bife“ – poseban pretinac za fina pića i slatkiše kada dođu gosti. Ljubitelji kafane često su sebi postavljali šankove u stanove a ženama je postao dostupan najveći izum dvadesetog veka (ako njih pitate) – veš mašina.

 

itison

Pojavile su se nove reči kao : itison, tepison, viseća kuhinja, francuski krevet, bide…a samo deceniju pre toga većina Subotičana zna samo za poljski wc i lavor. U mnogim „poljacima“ je na konopcu visila čutka za višekratnu upotrebu. Ko ne veruje, neka pita starije.

 

Popis 1971. godine

1972 godina

Stari masivni kitnjasti komadi nameštaja koji danas spadaju u antikvitete, u prošlosti su mogli da priušte sebi oni imućni i građanski sloj koji je tada bio malobrojan.

Šefčićev nameštaj na Halaškom putu, početkom 20. veka

namestaj secesija

Nasleđe 30ih, 40ih, 50ih, pa i šezdesetih jeste furnirani lakirani nameštaj, kreiran modernistički za to vreme, što će reći zaobljenih ivica i relativno jednostavnih linija. Kredenci, šifonjeri i komode tog tipa, za današnje vreme su neverovatno teški. Pravljeni su da traju večno, bez obzira na neumoljivu promenljivost mode i trendova u dizajnu.

 

Posle rata

posle rata

namestaj cetrdesetih

Hotel Park na Paliću 1969. godine

hotel na palicu 1969

Tako su neki enterijeri ostali netaknuti od predratnog vremena sve do sedamdesetih, zajedno sa čipkama, porcelanskim figuricama i goblenima, ali i mirisima karakterističnim za subotičke kuće tog vremena – pušene kobasice i šunke, kiselog kupusa, zaprške…

Kako si sedamdesetih mogao da uđeš u zamrznute subotičke  tridesete, tako isto danas iza mnogih  vrata žive sedamdesete sa Lesnina ili Meblo nameštajem i narandžastim lusterom sa početka priče.

Devedesete su počele sa nekakvim cvetastim štofovima i stolićima sa staklenom površinom, a već šestog oktobra 2000te mnogi su uskliknuli – dolazi IKEA !

Jeftin i moderan u celom svetu, ovaj nameštaj još nije stigao. Zamenio ga je FORMA IDEALE i njegove domaće interpretacije. Ali i nova valorizacija, što bi rekli vrednovanje starih komada nameštaja. Napušten je ideal da po ugledu na bogate i srećnije zemlje, menjamo pokućstvo kada nam dosadi ili postane demode. Tražimo rešenja koja bi bila dugovečnija ili ako je moguće večna.

Ipak su babe i dede bile u pravu – nameštaj se kupuje jednom.

meteor subotica

U "METEORU" 1973. godine

namestaj 70ih

namestaj sedamdesetih 1

namestaj sedamdesetihKOMENTARI

 1. Mr IKS kaže:

  U skladu sa naslovom teksta

  Nedavno sam komentarisao jedan od vasih tekstova.

  DA<DA<DA,jednom,ali sa kvalitetom,a ne boflima !!!

  Fala Bogu,zivim i uzivam i dsanas:

  MEBLO bracnu postelju iz 1976

  TRIGLAV kombinovane elemente od garderobera do bara za dobre dunjevce,iz 1976

  SISTEM 7 dovoljno govori ime,imam ga u svakom kutku,a da je nezamenjiv,eno delova

  i kod cerke i sina…1978.

  KONCAR kombinovani stednjak na struju i gas.Rerna za gril i danas obrce pilice (1979)

  GORENJE,ali ono staro,kvalitetna ves masina.Sem plastike i gume,sve orginal (1980),

                  smesno,ali i danas funkcionise mikser,mlin za kafu od istog proizvodjaca.

  Ej,sad mi je jasno,kako sam komplet sa familijom mogli ici i na letovanje i zimovanje.

  IKEI zelim sve nalbolje,ali ovo nece dostici,NIKADA.

 2. Nataly kaže:

  Kuhinje su pretrpele manje trasformacije: od kredenaca do visećih elemenata. Tehnika je ta koja je osavremenjivala kuhinje. Ali se još uvek u nekim kućama može naći u redovnoj upotrebi Smederevac, naravno iz ekonomskih razloga: em se kuva, em se greje.  

 3. Mister No kaže:

  Koristim viseću kuhinju Gorenje koja je stara oko 30 god, ne deluje toliko stara.Slična situacija je i sa ostalim nameštajem u mojoj kući kupljenim u to vreme.Verujem da je i ustalim ex Yu republikama slična situacija, da mnogi bez problema koriste nameštaj kupljen u to vreme.

OSTAVITE KOMENTAR