Napravljen plan isključenja struje domaćinstvima

Najgori scenario desiće se ako nastavimo svakoga dana da obaramo rekorde u potrošnji struje. U tom slučaju imaćemo je za još maksimalno sedam dana, upozoravaju iz EPSa.

 

„Elektroprivreda Srbije” već je napravila plan restrikcija za domaćinstva, saznaje “Press” u Ministarstvu energetike! Taj plan mogao bi da počne da se primenjuje za sedam do desetak dana u slučaju da se nastavi sa obaranjem rekorda u potrošnji struje. U nekim gradovima restrikcije bi mogle početi već u ponedeljak, ukoliko se za vikend ne smanji potrošnja.

Pomoćnik ministra za energetiku Milutin Prodanović objašnjava da je plan restrikcija struje za stanovništvo napravljen preventivno i objašnjava da bismo u slučaju poštovanja svih Vladinih mera imali struju za narednih 15 dana, taman dok prođe ledeni talas.

 

– Ukoliko bi se sve predložene mere Vlade primenjivale i ako bi građani maksimalno racionalno koristili struju imali bismo je za narednih 15 dana. Sve zavisi od stanovništva. Najgori scenario desiće se ako nastavimo svakoga dana da obaramo rekorde u potrošnji. U tom slučaju imaćemo je za još maksimalno sedam dana, a zatim će morati da se primenjuju i restrikcije domaćinstvima – upozorava Prodanović.

 

U prekidu prevoz uglja do TENTa

 

Prevoz uglja do najveće srpske termoelektrane “Nikola Tesla” u Obrenovcu trenutno je u prekidu zbog izletanja iz šina lokomotive i jednog vagona koji su prevozili ugalj iz Rudarskog basena “Kolubara”, saopštila je u subotu Elektroprivreda Srbije (EPS).

 

U saopštenju se precizira da u udesu, koji se desio oko 7.00 sati, nema stradalih, a da je uzrok zaledjena skretnica na prilazu termoelektrani.

 

U EPS-u očekuju da će u narednih 24 sata biti osposobljen prevoz uglja do termoelektrane “Nikola Tesla”, uprkos krajnje otežanim uslovima pristupa mestu nezgode zbog stanja prilaznih puteva i snežne mećave.

 

Procenjuje se da su postojeće zalihe uglja na deponiji najveće termoelektrane, uz dodatno korišćenje mazuta, dovoljne da pokriju potrebe za proizvodnjom električne energije do stabilizovanja dovoza uglja.KOMENTARI

 1. Subotica kaže:

  dao vrag da se političari smrznu od zime ko nejveći kerovi!

 2. dio kaže:

  …“Sve zavisi od stanovništva“…. A ne od vas sto ste upropastili zemlju?!

 3. dio kaže:

  Majku vam jeb!@

 4. simic kaže:

  Otiso nam mmf i nemamo od koga da uzimamo pare za struju. Zemlja benkrotirala!

 5. mali kaže:

  E ljudi, vi odbornici i svi redom, da li znate kolka je plata u vodovodu za jednu spremacicu i ondak se ide redom! Sefovi i ostali iznad zabole ih!!! Zakidaju nam sve zivo, ja sam cekao 12 god sa kolegom zajedno da dobijemo zasluzenu platu po kvalifikaciji, pa treba B kategorija a ima ko ni nema nema, i najgore u “Vodovod i Kanalizaciju” u Subotici svi mogu biti primljeni koji su u vladajucoj stranki i posle, tetak, tetka, surak i itd. I svima njima cveta odma dobiju kvalifikaciju po skoli!!! Plate su nam male nama obicnim radnicima koji su svi ODGOVORNI ZA ZA SNABDEVANJE VODE ZA CEO GRAD, I ZA ODRZAVANJE ULICNE VODOVODNE MREZE. Dezurstvo je od 0-24 i tako non stop.Hoce li vec neko da se izbori za NAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. JovaToYou kaže:

  21. vek

  Vek restrikcija!

 7. dasHHa kaže:

  U zadnjih 10 godina u srpskoj najvecoj termoelektrani Nikola Tesla izgorelo je lignita u vrednosti od 20 mlrd Eura.Da smo ustedeli 20% od toga i izgradili Nuklearnu elektranu za te novce imali bi proizvodnju od oko 40 Mlrd kWh/godisnje tj u proseku 110 Mil kWh/dnevno-taman koliko nam fali sada u vreme restrikcija gde se EPS hvali o rekordnih 160 Mil kWh/dnevno.Bili bi sad sigurni sa nekih 270 Mil kWh i jos bi izvozili po paprenoj ceni!

  Eto koliko je malo truda potrebno da se racionalno organizuje srpski EPS!

 8. Double P kaže:

  dasHHa

  Da, samo u ovoj zemlji ima previse ljudi, koji kada cuju “nuklearna elektrana”, vade krstove, beli luk i kolac. A nase drage vodje nikada nece izgraditi nesto sto je nepopularno, bilo to makar i dobro.

 9. dasHHa kaže:

  U blizem okruzenju postoji vec 19 nuklearnih reaktora koji rade i jos 4 su u izgradnji:

  Slovenija – 1

  Bugarska – 2 u pogonu i 2 u izgradnji

  Rumunija – 2 u pogonu

  Madjarska – 4 u pogonu

  Ceska – 6 u pogonu

  Slovacka 4 u pogonu i 2 u izgradnji

  S obzirom da vetrovi na prostru srbije uglavnom duvaju sa S i I nadrljacemo svakako ako neki od ovih 19 reaktora budu imali prodor radijacije.

  U evropi ukupno ima 187 reaktora u pogonu (januar 2012.) i ako nismo sigurni u domacu pamet(a nismo) uvek se mogu naci strucnjaci u inostranstvu koji ce voditi elektranu u srbiji i brinuti se za siguran rad.

 10. dasHHa kaže:

  Izvinjavam se na uzastopnim postovima(molim admina da poslozi sve u jedan).

  Narodu se mora kroz program edukacije jasno objasniti i ukazati na sve probleme oko proizvodnje el.energije.Ugalj moze da “nosi” EPS jos najvise 20 godina.Alternativa uglju je nuklearna energija dok cisti,obnovljivi izvori u srbiji nemogu da dostignu kapacitete koje daje ugalj.Solarna energija,hidro energija,energija vetra mogu samo dopunjavati primarni nacin proizvodnje energije.

  Narod ne zna da je eksploatacija naftnih skriljaca daleko opasnije za eko sistem i za ljude nego sto je nuklearna energija.

  Problem je sto se o ovakvim temama jako malo polemizira u nasim medijima i zalosno je da se mi jos uvek oslanjamo iskljucivo na ugalj i naftu.

 11. ja kaže:

  ljudi firma u kojoj ja radim radi sa velikom potrosnjom struje, sa velikim dugom za struju.naravno radimo bez plate, ali zato nama niko nece da iskljuci .

  nama ce iskljucivati po kucama, a tim velikim g…nece.

  eeeeeeeee drzavooooo

   

 12. Sub kaže:

  Slažem se da ugalj ne može još dugo da nosi EPS, ali je nuklearna energija najgore moguće rešenje. Problem predstavlja skladištenje nuklearnog otpada, a kao što znate vreme raspadanja se meri desetinama pa i stotinama hiljada godina i ne postoji pouzdan njegovog čuvanja. I najmanja havarija izaziva ogromnu štetu. Treba se povesti Danskim primerom, oni su bili oko 85% zavisni od uvoza energije(struja, nafta i sve ostalo) dok nisu za svega desetak godina prešli na čistu energiju (sunce i vetar) i danas proizvode 95% energije za svoje potrebe.

 13. Double P kaže:

  Sub

  Nuklearni otpad se procesuira i nakon toga skladisti u dubokim napustenim rudnicima. Nuklearna energija tako skoro minimalno zagadjuje okolinu. I ako elektranom rukovode strucnjaci, onda ne bi trebalo biti problema. Cak i ako neko nesto zezne, nove elektrane imaju sijaset sigurnosnih sistema koji se automatski aktiviraju u slucaju problema.

  A ta prica o solarnoj energiji i vetrenjacama je super, ako zivis negde u sahari ili na nekom vetrovitom mestu. To sve zavisi od lokacije, tako da ne mozes uporedjivati Dansku sa Srbijom. Budimo realni, ako bi Srbija svu energiju dobijala iz vetrenjaca, ta energija bi kostala mnogostruko vise nego sada sto placamo. Jer da je energija vetra jeftinija od uglja ili urana, onda bi svi koristili vetrenjace.

  Pravo resenje bi bila nuklearna fuzija, ali na tamo se jos radi. 
  Pozdrav.

 14. 1445756723125 kaže:

  Eksploatacija nuklearne energije  je najprimitivniji oblik transfera energije iz izvornog potencijala u krajnji oblik koji se pretvara u rad.

  U vodenici na potoku energija vode se jednostavnim postupkom usmerava na vitlo – prenosi se na kamen – kamen melje žito i transfer je uspešno završen bez štetnih posledica.

  Kod cepanja atoma pre svega imamo ekstremno skupu proceduru, zatim ekstremno nebezbednu proceduru pretvaranja unutrašnje energije jezgra u neki drugi oblik energije: toplotnu, električnu ili konetičku…

  Problem je što se samo jedan mali deo te unutrašnje energije jezgra pretvara u ove upotrebljive oblike energije a ostatak nukklearnog materijala postaje ekstra opasan otpad. Tek onda nastaje muka kako ga čuvati, neutralisati itd.

  Ajmo da napravimo paralelu: Zamislite da iz benzina, nafte, drveta, uglja imamo iskorišćenje u istom  stepenu kao iz nuklearne i da moramo iz rezervoara da vadimo ostatke benzina, nafte pa da ih negde skladištimo. Planeta bi plivala u petrolejskom mulju ! Od uglja i drveta imamo pepeo ali to i nije tako strašno.

  Šta je rešenje ?

  Možemo samo da zamislimo : Napredak nauke toliko da “eksplodira” pa da se iz nuklearnog goriva iscrpi 100% energije i da se tehnologija eksploatacije toliko pojednostavi da se u samoposluzi kupi nuklearno gorivo veličine dugmeta u mini kontejneru, nalik na topljivi patron za osigurač. Staviš ga u neki uređaj i imaš malu kućnu centralu. Kad ga ” iscede” kućni uređaji vratiš ga prodavcu- zameniš prazno za puno i teraš ponovo.

  Da pojednostavim: kad neki genije smisli  NUKLEARNE BATERIJE različitog kapaciteta od mobilnog telefona do onih koje mogu da  pokreću željezare nuklearna energija će biti prava stvar.

  Međutim, pre će se dogoditi da čovek “osedla” Sunce ili da se doseti nekog novog čistog vida energije.

  Ipak postoji jedna ozbiljna prepreka: enegetski balans na kojem počiva kosmos ne može da se remeti beskonačno. Sebični čovečuljak bi stalno da ugađa sebi ali i kosmos će u jednom trenutku da kaže: “Dosta bre, smiri se, ne možeš ti samo sebi da ugađaš ” i kazniće ga vraćanjem na neki nivo civilizacije od pre hiljadu godina. To je kosmosu jednostavno: protrese neki zemljljotres ili pusti neki oblak iznad planete , zakloni sunce  nekoliko dana i mi smo fajront.

  Eto tako ja razmišljam pre podne dok čekam da mi se na prljavoj energiji spremi mrsan, energetski bogat ručak. Mogao bih umesto toga da pozobam pola hleba ispečenog od brašna samlevenog u onoj potočari i da zalijem sa pola litre nekuvanog mleka ali  ne,  ručaću toplo, prženo, kuvano, filovano i to će prirodu koštati bar 200 tona uglja koji će u Obrenovcu biti kremiran samo zbog mog ručka. Što bi rekao ilija Čvorović: ” Oćeš da jedeš, da jebeš, e pa to košta “.

 15. amacak kaže:


  Sub:


  Problem predstavlja skladištenje nuklearnog otpada, a kao što znate vreme raspadanja se meri desetinama pa i stotinama hiljada godina i ne postoji pouzdan njegovog čuvanja. I najmanja havarija izaziva ogromnu štetu. Treba se povesti Danskim primerom, oni su bili oko 85% zavisni od uvoza energije(struja, nafta i sve ostalo) dok nisu za svega desetak godina prešli na čistu energiju (sunce i vetar) i danas proizvode 95% energije za svoje potrebe.

   

   

  Prvo, nuklearni reaktori se razvijaju i novi reaktori ostavljaju manje otpada a u razvoju su tehnike da se i on uništi.

  Drugo, solarna i eolska energija ne mogu biti zamena za ugalj ili gas, nema je dovoljno i obično je nema kada je najpotrebnija. Danska je stala sa širenjem vetrenjača koje su izrazito nepogodne sa stanovišta regulacije elektroenergetskog sistema. Da bi sistem ostao stabilan može da podnese samo mali procenat vetrenjača, Danci su postali problem i za okolne zemlje koje moraju da pozajmljuju manjak i primaju višak energije koje danske vetrenjače prave. 

  Treće, vetar i sunce kao osnova za elektrane bez subvencija nisu konkurentni. Vetrenače, zbog buke niske frekvencije koje proizvode, su i ekološki nepodobne u blizini ljudskih naselja.

  Jedini način proizvodnje energije koji može da zameni termoelektrane na gas i ugalj su nuklearke. Dok i ako ne stigne nuklearna fuzija.

 16. DR kaže:

  E a ne daj boze da je temperatura jos niza.Sta bi onda radili?Tek sad kad iskljuce struju videce sta je smrzavanje jer se polovina ljudi greje na struju.

 17. bas bih da znam kaže:

  Ja eto prvi potpisujem za gradnju nuklearke, ako ti dasHHa ovde javno ostavis ime i prezime, adresu porodicne kuce gde su ti roditelji, deca, braca, sestre i javno zatrazis da se u tvom selu pravi nuklearka. Naravno uslov je i da ostanes tamo i ti i tvoja porodica. Do kraja zivota. Edukuj nas dasHHa. U potpisu, narod. To vazi i za ostale proNuklearce.

 18. Hale kaže:

  Ovaj dasHHa lupeta ovde već mesecima i na svakoj temi nešto pametuje. :mrgreen:

 19. amacak kaže:

   

  bas bih da znam:

  Ja eto prvi potpisujem za gradnju nuklearke, ako ti dasHHa ovde javno ostavis ime i prezime, adresu porodicne kuce gde su ti roditelji, deca, braca, sestre i javno zatrazis da se u tvom selu pravi nuklearka. Naravno uslov je i da ostanes tamo i ti i tvoja porodica. Do kraja zivota. Edukuj nas dasHHa. U potpisu, narod. To vazi i za ostale proNuklearce.

   

   

  I termoelektrana je u nečijem selu. Ne radi se ovde toliko o za i protiv nuklearne energije već o činjenici da fosilna goriva nisu obnovljivi izvor energije. Nafta, gas, ugalj sve će to jednog dana nestati a cenovne posledice već osećamo. Ako nećemo ni nuklearke šta hoćemo? Ali realno, ne bajke kao vetrenjače.

OSTAVITE KOMENTAR