Napreduje projekat zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš

Aktivnosti na projektu Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš napreduju planiranom dinamikom i njihov kraj se očekuje u narednoj godini. Naselje Palić dobiće kanalizacionu mrežu, zagađenje jezera, koje će biti očišćeno od štetnih vrsta ribe, biće zaustavljeno, a kvalitet rada prečistača poboljšan. Sve to treba da dovede do ozdravljenja jezera.

Za građane Palića najznačajnija mera projekta Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš jeste izgradnja kanalizacione mreže. U planu je njeno povezivanje sa Gradskim prečistačem, čije performanse će u okviru ovog projekta biti poboljšane.

“Završetak kanalizacije je trideseti septembar, a crpna stanica koja će da prebacuje otpadnu vodu sa Palića na prečistač tempirana je za sredinu januara, ako vremenski uslovi dozvoljavaju sredinom januara će biti završena. Onda se stvaraju uslovi da sva otpadna voda sa Palića se prebacuje na Gradski prečistač” – rekao je direktor JKP Vodovod i kanalizacija Đerđ Šugar.

To je jedan od preduslova za sprečavanje daljeg zagađenja jezera, a među mere usmerene u tom pravcu spadaju i selektivni izlov ribe, uspostavljanje zaštitnog pojasa između jezera i poljoprivrednog zemljišta, gde će rekreativci dobiti biciklističku stazu, vidikovce i odmorišta.

“Kule – platforme i letnjikovci bi trebali sad već skoro da bude završeni, možemo reći da će do kraja godine biti završeni. Isto važi i za biciklističku stazu, pošto je tenderska procedura u toku, a koliko znam do kraja godine je rok za izgradnju, a što se tiče zaštitnog pojasa to do kraja naredne godine treba da bude sasvim završeno”- kaže direktorka JP Palić Ludaš Marta Dobo.

Kada se sve sabere, kako je predstavljeno na današnjoj konferenciji ovog projekta, projekat je bliži kraju nego početku. Svi tenderi su realizovani, za zaključenje je preostao samo još jedan ugovor, tako da su sve predviđene aktivnosti u toku.

“Završetak projekta je planiran za jun dve hiljade dvadeset i prve godine, s tim što je ostavljena mogućnost da ukoliko za neke mere budemo trebalo još da uradimo nešto dodatno, to i možemo uraditi, tako da tokom sledeće godine možemo očekivati završetak projekta i da u tom momentu kažemo da mere počinju da deluju. I onda će nam trebati malo strpljenja da vidimo i rezultate”- kaže rukovodilac projekta Ervin Molnar.

O planiranim merama građani će moći da se informišu putem informativnih tabli koje će biti postavljene na svim ključnim tačkama oko jezera. Projekat sa bespovratnih šest zapeta pet miliona evra finansira Vlada Nemačke, dok je ulaganje Grada Subotica milion evra.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. Bivši kaže:

  Mislim da je kuća Labanovog zeta unutar zaštitnog pojasa.

 2. Croat kaže:

  Za kljucnu turisticku atrakciju Subotice grad je izdvoji isto koliko i za sugavu fontanu. No drzim palceve da ovo uspe i da jezero najzad bude cisto !

 3. More kaže:

  Sjajno je da se nesto desava, obnova jezerske vode bi trebala biti glavni prioritet grada, ali pored ovoga potrebno je i podizati svest suboticke javnosti o kvalitetu vode u jezeru kroz transparentnost informacija o stanju vode. Znaci da postoje meraci povezani na internet i da svaki gradjanin kroz suboticke sajtove moze imati uvid u osnovne parametre kvaliteta vode, kao i istorijske podatke kako bi se video napredak ukoliko postoji.

  Trenutno 98% Suboticana sa razlogom smatra da ke jezero puno fekalija i da mu nema spasa, cak sam video i motorne čamce u jezeru, sto je apsolutno neprihvatljivo.

  Sramota me kao rodjenog Suboticanina da 50 godina zivim pored jezera koje je zagadjeno usled ljudskog nemara…

 4. avet kaže:

  Jao, ode nama subotičanima još jedno milionče naših evra u nepovrat.
  Puno miliona je do sada svareno, problem vode ipak nije rešen.
  Sve dok oni guraju nama ovakvo rešenje i prezentuju kako ce rešiti problem vode Palićkog Jezera tako što ce da pumpaju njihova go*na i ostalu otpadnu tečnost uzbrdo do subotičkog prečistača, a odatle će onda čista tečnost slobodnim padom nazad u jezero, dotle nema ništa od kraja projekta.
  Voda uvek teče nizbrdo, nikada uzbrdo.
  A struja za pumpe je skupa, ne verujem da im je to isplativo.
  Pričaju se ovde priče za malu decu, a plata nekom polako ide li ide, kao i radni staž.

 5. S&S kaže:

  Najvažnije za stanovnike Palića je da će dobiti kanalizaciju. Jezero neće biti očišćeno, do završetka radova nataložit će se još 10. – tak cm mulja pa ribe i neće moći opstati u tom plićaku. I konačno ne znamo kakav će biti rezultat svega uradjenog.

 6. Milos kaže:

  Napreduje moj qrc!
  Isto je kao juce i prekljuce i kao pre godinu dana i kao pre 20 godina.
  Takav ce biti sutra, prekosutra, za godinu dana i za 20 godina.
  Nesposobni ste ko sadasnji gradonacelnik, kao onaj pre njega i svi unazad 30 godina.
  Pricate, ups, oprostite, lazete narod, strpate tudje pare u svoj dzep i tako prolaze godine.
  Kad ce vec jednom biti rok za nesto i odgovorno lice i kazna ako nesto ne bude bilo odradjeno onako kako treba?

  Strucnjaka i lazne diplome u ovoj zemlji ima koliko hoces…

 7. cyreks kaže:

  A tek Rusi kad ubodu naftnu žilu, pa poteče malo i u okolinu… Eto nove atrakcije – pored pačirskog roze jezera će biti i naše crno.

 8. pista kaže:

  Eeeee…. ajd ne s…te vise o ovoj prici za decu. Kad zavrsite posao – javite se.

 9. Uzas kaže:

  Cetvrti sektor treba ispustiti (kao sto je nekad celo jezero bilo ispusteno) i ocistiti i odvojiti specijalnim filterom od treceg sektora i ostatka jezera. Napraviti jedan manji precistac koji ce filtrirati vodu kako bi bila za kupanje u cetvrtom sektoru. Smatram takodje da u cetvrtom sektoru ne treba da bude ribe.

 10. Šiškaferi. kaže:

  Vek oko 10 godina dolazim i provodim leto na Paliću.Posmatram propadanje a ne obnovu.Kupao sam se tada u jezeru a sada samo usomena.Nema ni termalnog bazena ,pa odlazimo u Pacsir banju. a ranije i u Morahalom.Kanalizacija treba,ali šta če biti sa Vikend naseljem koje je na samoj obali jezera .Na svakih 100 metara septička jama .Podzemnom vodom odlazi u jezero.Planom je trebalo da se i Vikend naselje poveže u kanalizacioni sistem.Mrka kapa,odgovor je nema para.Kada je vršena anketa svi su potpisali pristanak ,ali ludom radovanje.

 11. subotičanka kaže:

  Mulj očistiti ! Kanalizacionu mrežu su mogli i sa Hajdukovom povezati …no oni najbolje znaju kako i šta!
  Mene sada interesuje a sta je sa pecarošima? Kakav prilaz će imati,ne mogu oni autima po biciklistickoj i kako će seljacima biti omogućen prilaz zemlji ? Iza zaštitnog pojasa ?
  Pecanje će biti dozvoljeno na kojim sektorima ?Kada će se pokositi trava i očistiti oko prilaznog puta ka bentu između trćeg i četvrtog i urediti remiza ? Zašto je dozvoljeno da se unisti pumpa i pokradu žice za struju na bunaru trećeg sektora i ono sto sustrećem celo leto je da turisti umesto za zaobilazni put u turisticki deo ,skrenu na put koji vodi baš tamo na bent izmedu trećeg i četvrtog! Zaraslo sve i nema vidljivih oznaka!

 12. subotičanka kaže:

  Mreža za izlovljavanje u IV bacena je ko zna kada a do juce je niko ni pipnuo nije! Računa li neko sta se desava na primer sa vidrama koje se mogu uplesti u mrežu,kormoranima ili pliskama ili ribama zu mreži koje su tamo već par nedelja! Uginuo labud na brani stoji druga nedelja…koliko znam prijavljeno je a on i dalje tamo stoji!

 13. Subotičanka kaže:

  Još nešto me zanima,iselili ste salaše i rušićete ih…a šta je sa šandorskom barom,sa slivom rečice koja izvire iza Vojputa i dozvolili ste izgradnju motela,zatrpavanje se sada uveliko radi u Vladimira Đanića..u Bunjevačkoj i Mlaki je već odrađeno,odveli ste rečicu u kanalizaciju,čistu,bistru vodu,brzog toka…a sliv ste ostavili kod Vitoroga ..pa znamo svi kako to izgleda i miriši. Ako smetaju salaši a kako ćete ukloniti uticaj smetlišta koje je i dalje u funkciji na samoj obali ..20 m udaljeno…zgrade gradite na Mlaki …kakva studija to opravdava i koji stručnjaci…pliva kod nove crkve na Prozivci sve kod malo jače kiše…cirkus mazni ga drp. Ima još mnogo,mnogo…e baš me zanima kako će se sve to sanirati u budućnosti …

 14. Subotičanka kaže:

  Imam još jedno pitanje ,gde i da li se seli zatvorska ekonomija ? Šta je sa tom prevodnicom i tim kanalom pored nje? Kada će biti u funkciji i kakva mu je namenjena u budućnosti?

OSTAVITE KOMENTAR