Naredne godine počinje gradnja Regionalne deponije

U toku je međunarodni tender za izgradnju Regionalne deponije koji će da traje do februara 2014.godine. Ukoliko sve bude teklo po planu objekat će biti izgrađen do 2017.godine i biće to jedan moderan reciklažni centar.

Deponija-Subotica-05

U Plavoj sali Gradske kuće, zaključen je ugovor o pristupanju člana i povećanju osnovnog kapitala novim ulogom Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom „Regionalna deponija” Subotica. Ugovor su potpisali gradonačelnik Subotice, predsednici opština Bačka Topola, Čoka, Kanjiža, Mali Iđoš i Senta i predsednik opštine Novi Kneževac koji je novi član društva.

 

Dragan Babić predsednik opštine Novi Kneževac objašnjava da im je bilo prirodno da se uključe u ovu priču i da se nada da će na taj način rešiti problem sa otpadom.

 

– Ukoliko sve bude teklo po planu nakon otvaranja tenderskih ponuda naredne godine izvođač radova bi se znao 2014.godine, a sama gradnja bi trajala dve godine. Pod najboljim okolnostima deponija će početi sa radom početkom 2017. godine. Ono što je veoma bitno je da smo obezbedili novac. IPA Fond je obezbedio 16,85 miliona evra, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine 3,2 miliona evra, a lokalne samouprave, članovi Društva, 700.000 evra. Sa ovim sredstvima u situaciji smo da izgradimo jedan moderan reciklažni centar koji će na pravi način tretirati otpad u našem gradu i ostalih šest opština i stvoriti uslove da se u budućnosti saniraju postojeća smetlišta i deponije – rekao je gradonačelnik Subotice, Modest Dulić.

 

Krajem 2014. ili početkom 2015. godine očekuje se objavljivanje tendera za izgradnju četiri transfer stanice – u Subotici, Senti, Kanjiži i Bačkoj Topoli. Tokom 2015. očekuje se i ugovaranje nabavke nedostajućih autosmećara i posuda za prikupljanje otpada, kao i sprovođenje javne nabavke za izgradnju tri reciklažna dvorišta.

 

Da podsetimo, ugovor između šest opština da se izgradi Regionalna deponija potpisan je 2007.godine. problem se javio i oko izbora lokalcije što je dodatno usporio posao, pa je na kraju izabran prostor između Bikova i Oroma.KOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  Meni je jako interesantno da je povšina te Regionalne deponije trouglastog oblika, našao sam tačnu lokaciju na Google-maps i stvarno je deponija baš takvog oblika kako je ovde prezentovano.

  Mišljenja sam da je neozbiljno ovako veliki projekat graditi na povšini ovakvog oblika, puno novca i vremena će se potrošiti dok deponija ne bude stvarno redovno proradila, pa da se posle izjavi da je ipak izgradnja deponije na baš ovom mestu, na ovako maloj površini i čudnog oblika bio promašaj.

  Nigde nisam video novoizgrađeni industrijski kopleks ili bilo šta slično, a da su gradili na osnovu neke preostale povšine pa da se tamo postavi pa šta bude, već se takvi ozbiljni projekti rade ozbiljno, sa ozbiljnim projektantima, na ozbiljnoj zemlji, na ozbiljnoj površini koja će dozvoliti racionalno funkcionisanje sistema.

  Ovako stičem utisak da je tamo neko imao malo parče zemlje koje je utopio za ogromne pare, nadam se da ipak nisam u pravu.

   

 2. Novinar kaže:

  Trougaonog, kvadratastog, kruznog svejedno je ako se sve predvidjeno tamo poslaze. Nikada se neiskoristi 100% jednog placa.

 3. Pametnjaković kaže:

  @Novinar

  Zato nam i tako ide, jer je nekima svejedno šta se kako izgradi.

   A inače, da se nikada ne iskoristi 100% placa je dobar izgovor, ali za naivne.

  Itekako je važno da se sve iskoristi 100%.

  Maketa bi trebala da bude idealna slika kako će nešto izgledati, ovde se već na početku na maketi vidi da se do pojedinih objekata ne može redovno ni prići.

  Da Vam jednostavno objasnim, kada gradite kuću, morate voditi računa i o tome da ćete morati vršiti redovna i vanredna održavanja zgrade, čišćenje snega okolo, itd.

   

OSTAVITE KOMENTAR