Narodna kuhinja u Subotici

Program Narodne kuhinje u Subotici radi od početka epidemije bez prekida. Dnevno se priprema 1200 obroka, ali su potrebe u gradu na severu pokrajine mnogo veće. Tu su svoje angažovanje pronašle akcije civilnih organizacija, kojih ima sve više, i koje takođe pripremaju određeni broj toplih obroka za socijalno ugrožene sugrađane.

RTV

 Na 33 punkta, odnosno u kancelarijama 33 mesnih zajednica u Subotici, svakog radnog dana deli se 1200 kuhavnih obroka. Radi se o programu Narodne kuhinje, koji sprovodi Crveni Krst Subotice, i koji funkcioniše neprekidno od početka epidemije.

„Treba napomenuti da i dalje imamo oko 230 mališana, maloletne dece, koji su korisnici ovog vida davanja, i preko 600 korisnika koji su plus 65 godina. Pokušavamo da uz te tople obroke izađemo u susret i da korsnicima pružimo dodatne artikle, što prehrane, i nekih drugih artikala, higijene, svega ostalog što im je potrebno, kako bi smo im olakšali svakodnevnicu”, objašnjava Miodrag Varo, koordinator programa Narodne kuhinje u Subotici.

Potrebe socijalno urgoženih Subotičana su mnogo veće, i toga su svesni i u Crvenom Krstu, ali kako ističu sredstva i njihovi kapaciteti su ograničeni. Već nekoliko godina u Subotici humani ljudi okupljeni u nekoliko civilnih organizacija pokušavaju da obezbede obroke za još jedan određeni broj građana. I rade to uspešno. Akcija „Obrok za porodicu” funkcioniše i u Subotici već duže vremena, dok Združena akcija „Krov nad glavom”, u saradnji sa Udruženjem „4.Mini Jugoslavija”, od novembra prošle godine, svakog vikenda, priprema oko 140 toplih obroka, u okviru akcije „Obrok solidarnosti”.

„Tokom ove krize izazvane pandemijom i nedostatka posla, koji se pojavio kod velikog broja sugrađana, pogotovo onih koji su na nižoj društvenoj lestvici, i teže im je da nađu posao, i samim tim su i najugroženiji, pojavila se ta ideja da im na ovaj način pomognemo. Tu se negde pokazao prostor da ono što Narodna kuhinja pokriva, da ima prostora, odnosno da ima potrebe za tim”, kaže Goran Gabrić, član Udruženja „4.Mini Jugoslavija” iz Subotice.

„Obrok solidarnosti” stiže i do građana koji žive u pojedinim prigradskim mesnim zajednicama, a od nedavno pored toplih obroka, za socijalno ugrožene građa obezbeđuju i određenu količinu garderobe.

Tu su svoje angažovanje pronašle akcije civilnih organizacija, kojih ima sve više, i koje takođe pripremaju određeni broj toplih obroka za socijalno ugrožene sugrađane.

RTV


KOMENTARI

  1. Ledenjak kaže:

    Povećane porcije u narodnoj kuhinji. To je sigurno zbog standarda koji je iz dana u dan sve veći i veći.

OSTAVITE KOMENTAR