Naše farme ne zaostaju za EU

Zahvalnice – „Mlekara Subotica” zahvalna svojim najuspešnijim kooperantima, od kojih su neki prošle godine isporučili oko milion litara mleka, pa ih vodi na edukativna putovanja u EU.

.

Mikloš Balaša je sa prošlogodišnjom isporukom od preko milion litara mleka apsolutni rekorder među kooperantima „Mlekare Subotica”, koja je na jučerašnjoj prigodnoj svečanosti zahvalila i nagradila najboljih 30 farmera sa teritorije Subotice. Zadivljujuće rezultate postigli su i Geza Vojčina, sa 855.574 litara mleka, i Janoš Kečenović sa 663.427 litara. Da bi postigli dnevnu proizvodnju od preko 3.000 litara sirovog mleka, porodica Balaša ne zna za praznike, vikende, odmore.

foto: V. Lazić

Posao za celu porodicu

.

Rekorder u proizvodnji mleka ima 140 krava muzara i ukupno 400 grla stoke, kao i imanje od 400 hektara, pa ne čudi što nema vremena za predah, ali ni problema sa nezaposlenim ukućanima. Njegova supruga i četvoro dece uključeni su u porodični posao od koga može pristojno da se živi. A da bi videli kako žive farmeri u zemljama EU, „Mlekara Subotica” nedavno je omogućila svojim najboljim kooperantima da posete kolege u Sloveniji.

.

– Uverili smo se da naše farme ne zaostaju za onim u zemljama EU, čak su naši propisi daleko stroži od njihovih. Međutim, država tamo stimuliše proizvodnju mleka, stočarstvo, ratarstvo i oni tačno na početku godine znaju šta ih čeka do kraja decembra, kolika će da bude cena mleka i na koje subvencije mogu da računaju. Kod nas se ne zna šta će nas dočekati, hoće li uopšte biti subvencija i ta neizvesnost nam je kočnica da budemo još bolji – kaže Mikloš Balaša, proizvođač mleka iz Čantavira kod Subotice, koji sa „Mlekarom Subotica” sarađuje već više od tri decenije.

.
Nesigurna proizvodnja
.

Među rekorderima, na drugom mestu jeste Geza Vojčina, koji je prošle godine isporučio 855.574 litra mleka, dok je Janoš Kečenović na trećem mestu sa 663.427 isporučenih litara. I oni su bili u Sloveniji i slažu se da naši farmeri ne zaostaju i da čak manje „kukaju” nego Slovenci.

.

– Naši problemi su drugačiji. To je nesigurnost u proizvodnji, skupa infrastruktura, gorivo koje poskupljuje i mnogo toga što nas košta i što prati rast evra, a naša cena je uvek dinarska – kaže Kečenović.

.

Prema računici mlekadžija, potrebno je da proizvođač na svaku kravu ima po hektar zemlje kako bi posao bio isplativ, i najmanje 25 grla u štali. Proizvođači mleka ne plaše se ni potencijalnog novog vlasnika „Mlekare Subotica”, za koju je zainteresovana kompanija „Frisland Kampina” iz Holandije, jer veruju da novi vlasnik dolazi da proizvodi, a ne da širi tržište. 

.
Subotičko mleko u Austriji i Sloveniji
.

Milan Grujić, generalni direktor „Mlekare Subotica”, zahvalio je farmerima juče na „Danu rekordera” i naglasio da je krizni period za njima.

.

– Otkupili smo od naših farmera u prošloj godini oko 53 miliona litara mleka. Trenutno imamo 210 farmi sa kojih dnevno otkupljujemo oko 170.000 litara mleka, po prosečnoj otkupnoj ceni od 31,23 dinara po litru – kaže Grujić, dodajući da, iako već duže od godinu dana „Mlekara Subotica” ima izvoznički broj za zemlje EU, svega pet odsto proizvodnje završi na tržištu van granica Srbije.

.

– Izvoznički broj ne garantuje tržište, to je više dozvola da se naši proizvodi plasiraju u zemljama EU. Konkurencija na tom tržištu je ogromna, potrebno je još truda da bismo se organizovali i potpisali odgovarajuće ugovore sa kupcima. Zasad su nam najbliža tržišta Austrije i Slovenije – dodaje Grujić

.

T. Aleksić

Izvor: PressKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR